ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΔΙΕΚ ΠΡΟΣ ΙΚΥ: Πολλά τα προβλήματα με τα προγράμματα Erasmus+

ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΔΙΕΚ ΠΡΟΣ ΙΚΥ: Πολλά τα προβλήματα με τα προγράμματα Erasmus+

Οι Διευθυντές των ΙΕΚ  με επιστολή τους προς το ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) και τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου περιγράφουν την υφιστάμενη κατάσταση ως προς την υλοποίηση των προγραμμάτων Erasmus+ από τα Δ.ΙΕΚ η οποία έχει ως εξής:

1. Πρόσκληση Υποβολής αιτήσεων Erasmus+ 2018


Την Τρίτη 23/01/2018 το απόγευμα και μετά από πολλά τηλεφωνήματα εκ μέρους των ΔΙΕΚ προς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, μας εστάλη από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ e-mail για να προχωρήσουμε στην υποβολή των προτάσεων μας για το 2018 χρησιμοποιώντας το PIC number του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Όμως, την Τετάρτη 24/01/2018, το πρωί, λάβαμε νέο email από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ σύμφωνα με το οποίο το προηγούμενο μήνυμα δεν ισχύει ενώ η αποστολή του έγινε εκ παραδρομής! Σε τηλεφωνική δε επικοινωνία μας με τις υπηρεσίες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ μας γνωστοποιήθηκεπροφορικά (το ζητήσαμε να το έχουμε και γραπτώς) ότι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ αδυνατεί να αναλάβει την υποστήριξη των προγραμμάτων μας.

Συνεπώς τα ΔΙΕΚ δεν μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για το 2018 μέσω του ΙΝΕΔΙΒΙΜ!

Κατόπιν τούτων πολλά ΙΕΚ προχώρησαν στην έκδοση δικών τους PIC numbers προκειμένου να προλάβουν την προθεσμία υποβολής προτάσεων.

Σας γνωρίζουμε επίσης ότι αποτελεί πάγιο αίτημα των ΔΙΕΚ η υποβολή και υλοποίηση των σχεδίων τους να γίνεται από κάθε ένα ΔΙΕΚ χωρίς να παρεμβάλλεται το ΙΝΕΔΙΒΙΜτο οποίο λειτουργεί ως τροχοπέδη στην υλοποίηση και ροή των σχεδίων μας λόγω έλλειψης προσωπικού, χρονοβόρων διοικητικών διαδικασιών κλπ.

Σας κοινοποιούμε τα αντίστοιχα μηνύματα.

2. Εγκεκριμένα προγράμματα 2017

Από το Νοέμβριο 2017 μέχρι σήμερα αρκετά ΔΙΕΚ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους και τα εγκριθέντα σχέδια, αφού διεκπεραίωσαν ορθά και έγκαιρα όλες τις εκ μέρους τους προβλεπόμενες διαδικασίες προχώρησαν στην υλοποίηση ροών των σχεδίων τους. Όμως ακόμη δεν έχουν λάβει χρηματοδότηση για αυτές τις ροές οι οποίες καλύφθηκαν οικονομικά κατά ένα μέρος από τους Διευθυντές και Υποδιευθυντές των ΔΙΕΚ και από τους συμμετέχοντες ενώ οι φορείς υποδοχής, παρότι υλοποίησαν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους, ακόμη δεν έχουν πληρωθεί. Ας σημειωθεί δε ότι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχει λάβει τα χρήματα των προγραμμάτων αυτών από το ΙΚΥ.

3. Προγράμματα πριν από το 2017

Όσον αφορά τα σχέδια που έχουν υλοποιηθεί πριν το 2017, παρότι έχουν ολοκληρωθεί και έχουν κλείσει, εκκρεμεί, σε πολλά από αυτά, η αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού (20% τηςχρηματοδότησης) στους δικαιούχους και στους φορείς υποδοχής.

Η πρόταση μας είναι, προκειμένου τα Δημόσια ΙΕΚ της χώρας μας και οι χιλιάδες σπουδαστές τους οι οποίοι επωφελούνται πολλαπλώς από την συμμετοχή τους στα Ευρωπαϊκά προγράμματα, να προχωρήσουν στην υποβολή των αιτήσεών τους ως αυτόνομες εκπαιδευτικές μονάδες όπως όλα τα άλλα σχολεία της Ελλάδας για να μηνσβήσουν οριστικά από τον χάρτη του Erasmus+.

Παρακαλούμε για άμεση επίλυση των προβλημάτων που αφενός ταλαιπωρούν τα Δ.ΙΕΚ και αφετέρου αμαυρώνουν την εικόνα μας στους ευρωπαίους εταίρους μας με τους οποίους έχουμε οικοδομήσει σχέσεις αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

  • Την επιστολή μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΔΙΕΚ: Δεν μπορούν να γίνουν μαθήματα και εξετάσεις, πληρώνουν οι Σπουδαστές από την τσέπη τους

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr