Πότε ξεκινούν οι Εξετάσεις Πιστοποίησης ΙΕΚ

Πότε ξεκινούν οι Εξετάσεις Πιστοποίησης ΙΕΚ

Εξετάσεις Πιστοποίησης ΙΕΚ: Τέλη Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε να διεξαχθούν οι εξετάσεις για την πιστοποίηση επαγγελματικής κατάρτισης για τους αποφοίτους ΙΕΚ, ενώ για πρώτη φορά δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και όσοι επέλεξαν τις νέες ειδικότητες, δηλαδή τουλάχιστον το 90% των φοιτητών.

Την ενημερωτική σελίδα των Αποφοίτων ΙΕΚ μπορείτε να την δείτε εδώ.


«Υλοποιούνται πολιτικές που ενισχύουν τη λογική των ίσων ευκαιριών και αποτρέπουν τη μαθητική διαρροή και τον αποκλεισμό» δηλώνει στην “Αυγή” της Κυριακής ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

Μέχρι σήμερα δικαίωμα στην πιστοποίηση είχαν μόνο οι απόφοιτοι ΙΕΚ «παλαιού τύπου», με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των αποφοίτων να στερείται ουσιαστικά τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό του εργασιακού στίβου.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο ο αριθμός των τελειόφοιτων δημοσίων και ιδιωτικών ΙΕΚ φτάνει τους 20.000, ωστόσο ο αριθμός των αποφοίτων είναι μικρότερος, καθώς προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των σπουδών τους είναι να καταφέρουν να κάνουν και πρακτική άσκηση.

Προθεσμίες υποβολής αιτήσεων

Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε χθες. Μέχρι την Παρασκευή είχαν υποβληθεί από τους υποψηφίους τουλάχιστον 6.000 αιτήσεις.

Οι Περιφέρειες στις οποίες συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων είναι οι: Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Πελοπόννησος και Ήπειρος. Έχει ήδη αποτυπωθεί πρόθεση διενέργειας εξετάσεων πιστοποίησης για 150 ειδικότητες, εκ των οποίων οι 104 αφορούν αποφοίτους ΙΕΚ παλαιού τύπου και οι 46 αποφοίτους νέου τύπου.

Για όσες ειδικότητες δεν συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα αυτής της εξεταστικής περιόδου αποτελεί δέσμευση του υπουργείου η άμεση σύνταξη οδηγών σπουδών και η προετοιμασία των απαιτούμενων ερωτήσεων εξέτασης.

Θα τερματιστεί η αδικία

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θεσμοθέτησε καινούργιες ειδικότητες για τα ΙΕΚ, άλλοτε αντιστοιχίζοντάς τις με τις μέχρι εκείνη τη στιγμή λειτουργούσες κι άλλοτε όχι, θέτοντας ως προϋπόθεση για τη διαδικασία πιστοποίησης των αποφοίτων σπουδαστών την ύπαρξη τραπεζών θεμάτων και οδηγών σπουδών, χωρίς όμως να λάβει καμία μέριμνα για τη δημιουργία τους.

Η ολιγωρία αυτή είχε αναπόφευκτο αποτέλεσμα οι πρώτοι-ες σπουδαστές-στριες που τελείωσαν τη διετή φοίτησή τους και την -υποχρεωτική πλέον- πρακτική άσκηση να μην μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης που διεξάγονται από τον αρμόδιο εποπτευόμενο από το υπουργείο φορέα, τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ). Η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατάφερε να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες και έτσι η πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων γίνεται πραγματικότητα για δεκάδες χιλιάδες αποφοίτους για πρώτη φορά.

Ίσες ευκαιρίες ενάντια στον αποκλεισμό

«Βρισκόμαστε σε μία σημαντική για την εκπαίδευση χρονική περίοδο, καθώς η νέα σχολική χρονιά που ξεκινά τις αμέσως επόμενες μέρες περιλαμβάνει ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων» δηλώνει στην «Αυγή» ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

«Οι μεταρρυθμίσεις αυτές», υπογραμμίζει, «αποτελούν μέρος των οραματικών στόχων της σημερινής κυβέρνησης για την Παιδεία, η οποία καλείται σε σύντομο σχετικά χρόνο να θέσει σε εφαρμογή και να επικοινωνήσει με την κοινωνία έναν στρατηγικό σχεδιασμό που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δε θα τολμούσαν να φανταστούν ούτε στην προμνημονιακή εποχή».

Ειδικότερα στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση «υλοποιούνται πολιτικές που ενισχύουν τη λογική των ίσων ευκαιριών και αποτρέπουν τη μαθητική διαρροή και τον αποκλεισμό. Ο επαναπροσδιορισμός του θεσμού της μαθητείας με ελεγχόμενη εφαρμογή και ποιοτικά χαρακτηριστικά, το πρόγραμμα ‘Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ’ και η δυνατότητα εισαγωγής των αποφοίτων ΕΠΑΛ στα πανεπιστήμια της χώρας με ποσόστωση αποτελούν μονάχα κάποιους υπέρτιτλους ανάμεσα σε ένα πλήθος προβλέψεων, για τις οποίες εργαζόμαστε καθημερινά στο υπουργείο Παιδείας» τονίζει ο υφυπουργός.

«Κυβερνητική προτεραιότητα η ενίσχυση των ΔΙΕΚ»

«Λιγότερο γνωστές στην κοινωνία, αλλά εξίσου σημαντικές με τις προαναφερθείσες», σημειώνει, «είναι οι ενέργειες που αφορούν την Επαγγελματική Κατάρτιση» και εξηγεί: «Τόσο στη χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό χώρο η επαγγελματική κατάρτιση διακρίνεται σε αρχική και συνεχιζόμενη, με τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης να αναλαμβάνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αρχική”.

“Η ενίσχυση των δημοσίων ΙΕΚ», σημειώνει, «δεν αποτελεί απλώς ευθύνη της Πολιτείας, αλλά ταυτόχρονα κυβερνητική προτεραιότητα, καθώς είναι πλέον ευρέως κατανοητό ότι η πρόσβαση σε δομές κατάρτισης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ευκολότερη πρόσβαση στον ‘εργασιακό στίβο’» και «διευκολύνει την προσαρμογή των σπουδαστών στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας.

Τη σημασία που το υπουργείο Παιδείας δίνει στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των ΔΙΕΚ φανερώνουν μεταξύ άλλων», επισημαίνει, «η αυξημένη πίστωση για το οικονομικό έτος 2017, η δέσμευση σημαντικών κονδυλίων για την αναβάθμιση του απαραίτητου εργαστηριακού εξοπλισμού, η εφαρμογή της μαθητείας σε συγκεκριμένες καταρχάς ειδικότητες (με στόχο τη μετέπειτα διεύρυνση του θεσμού), η εξασφάλιση κονδυλίων για νέους, σύγχρονους οδηγούς σπουδών σε όλες τις ειδικότητες και οι πολυσυζητημένες εξετάσεις πιστοποίησης, οι οποίες μετά από πολύ καιρό διεξάγονται για το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων στο τέλος του μήνα».

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «με πεισματική θέληση και αποκλειστικούς συμμάχους την εθελοντική συμμετοχή στελεχών και εκπαιδευτών των ΙΕΚ, των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Διά Βίου Μάθησης του ΥΠΠΕΘ και την καθοριστική συνεργασία της σημερινής διοίκησης του ΕΟΠΠΕΠ, κατάφερε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι οδηγοί σπουδών και η τράπεζα θεμάτων με τις αντίστοιχες ερωτήσεις ανά ειδικότητα, με αποτέλεσμα να μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις πιστοποίησης και για τις δημοφιλείς νέες ειδικότητες των αποφοίτων ΙΕΚ (δημόσιων και ιδιωτικών) ”.

“Δικαίωση της πολιτικής μας», καταλήγει, «αποτελεί η θεαματική ανταπόκριση των ενδιαφερομένων καθώς συνεχίζεται με δυναμικούς ρυθμούς η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής» στις εξετάσεις.

Οι νέες ειδικότητες

Αναλυτικά οι νέες ειδικότητες που πιστοποιούνται είναι οι εξής:

1) Αθλητική Δημοσιογραφία

2) Απομαγνητοφωνητής Συνομιλιών – Πρακτικών (άτομα με προβλήματα όρασης)

3) Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

4) Βοηθός Εργοθεραπείας

5) Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων

6) Βοηθός Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας

7) Βοηθός Νοσηλευτικής Τραυματολογίας

8) Βοηθός Νοσηλευτικής Χειρουργείου

9) Βοηθός Οδοντικής Τεχνολογίας

10) Βοηθός Ραδιολογίας και Ακτινολογίας

11) Βοηθός Φαρμακείου

12) Βοηθός Φυσικοθεραπείας

13) Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων

14) Δημοσιογραφίας, Συντακτών και Ρεπόρτερ

15) Εκπαιδευτής Υποψηφίων Οδηγών Aυτοκινήτων και Mοτοσικλετών

16) Εσωτερική Αρχιτεκτονική, Διακόσμηση και Σχεδιασμός Αντικειμένων

17) Μουσική Τεχνολογία

18) Ξεναγός σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς – Πολιτιστικούς Χώρους (άτομα με προβλήματα όρασης ή προβλήματα ακοής)

19) Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών

20) Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας

21) Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας

22) Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Ναυτιλίας

23) Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού

24) Στέλεχος Εμπορίας, Διαφήμισης και Προώθησης Προϊόντων (Marketing)

25) Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου – Φοροτεχνικού Γραφείου

26) Τεχνικός Αισθητικής Τέχνης και Μακιγιάζ

27) Τεχνικός Αισθητικός Ποδολογίας – Καλλωπισμού Νυχιών & Ονυχοπλαστικής

28) Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής

29) Τεχνικός Αυτοματισμών

30) Τεχνικός Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών

31) Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού

32) Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα / Webdesigner – Developer / Videogames)

33) Τεχνικός Η/Υ

34) Τεχνικός Κινούμενης Εικόνας – Ηλεκτρονικής Σχεδίασης Γραφήματος

35) Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης

36) Τεχνικός Λογισμικού Η/Υ

37) Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef)

38) Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικός Τεχνολογίας, Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

39) Τεχνικός Μηχανοτρονικής

40) Τεχνικός Συντήρησης Έργων Τέχνης & Αρχαιοτήτων

41) Τεχνικός Τεχνολογίας Ενδύματος & Υποδήματος – Σχεδιαστής Μόδας

42) Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας (Υπηρεσία Υποδοχής – Υπηρεσία Ορόφων – Εμπορευματογνωσία)

43) Τεχνικός Φαρμάκων, Καλλυντικών και Παρεμφερών Προϊόντων

44) Τεχνικός Χειριστής Η/Υ και Τηλεφωνικών Κέντρων, Παροχής Πληροφοριών και Εξυπηρέτησης Πελατών Αποκλειστικά για Τυφλούς και Άτομα με Προβλήματα Όρασης

45) Τεχνικός Χειροποίητου Κοσμήματος και Σχεδιασμού Κοσμήματος και 46) Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα που αφορούν τις Εξετάσεις Πιστοποίησης Αποφοίτων ΙΕΚ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr