ΕΟΠΠΕΠ: Παρακολούθηση της πορείας των αποφοίτων ΙΕΚ στην αγορά εργασίας

ΕΟΠΠΕΠ: Παρακολούθηση της πορείας των αποφοίτων ΙΕΚ στην αγορά εργασίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τεχνική συνάντηση στα γραφεία του ΕΟΠΠΕΠ σχετικά με την παρακολούθηση της πορείας των αποφοίτων ΙΕΚ στην αγορά εργασίας στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου “Action Grant EQAVET – European Quality Assurance in Vocational Education and Training National Reference Points (EQAVET NRP 2019-2021)” με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας, του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, του Κέντρου Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας της ΕΣΕΕ, του ΣΕΒ και του ΟΑΕΔ.

Η τεχνική συνάντηση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί ο ΕΟΠΠΕΠ ως Εθνικό Σημείο Αναφοράς του Ευρωπαϊκού Δικτύου EQAVET για τη Διασφάλιση Ποιότητας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (85% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση Erasmus+ και 15% εθνική συμμετοχή).


Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε η παρακολούθηση της πορείας των αποφοίτων ΙΕΚ στην αγορά εργασίας, καθώς και τη μέτρηση του βαθμού ικανοποίησης αφενός των αποφοίτων ΙΕΚ σε σχέση με τις ειδικότητες και τα προγράμματα σπουδών που παρακολούθησαν, αφετέρου των εργοδοτών σε σχέση με το επίπεδο/είδος των προσφερόμενων δεξιοτήτων. Απώτερος σκοπός του έργου “EQAVET NRP 2019-2021” είναι να δημιουργήσει έναν μόνιμο μηχανισμό διερεύνησης της θέσης των αποφοίτων της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) στην αγορά εργασίας.

Κατά την ανταλλαγή απόψεων των εκπροσώπων των φορέων και κοινωνικών εταίρων επιβεβαιώθηκε το κοινό ενδιαφέρον των εμπλεκομένων για την πιο αποτελεσματική σύνδεση της ΕΕΚ με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Σε μια εποχή που αφενός η αναντιστοιχία προσφερόμενων και ζητούμενων από την αγορά εργασίας δεξιοτήτων έχει οδηγήσει σε δραματικά επίπεδα τα ποσοστά νεανικής, κυρίως, ανεργίας, αφετέρου η ανάπτυξη των δεξιοτήτων, μέσα από διαδικασίες upskilling και reskilling, τίθεται στην αιχμή του δόρατος των πολιτικών εκπαίδευσης και απασχόλησης, οφείλουμε να αγκαλιάσουμε την υλοποίηση τέτοιων δράσεων με όλες μας τις δυνάμεις.»

Την ενημερωτική σελίδα των Αποφοίτων ΙΕΚ μπορείτε να την δείτε εδώ.

Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) προσφέρει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους και ανέργους να πιστοποιούν τα προσόντα τους, βελτιώνοντας τις προοπτικές απασχόλησής τους. Επενδύει σε ποιοτικές, αποτελεσματικές και αξιόπιστες υπηρεσίες διά βίου μάθησης στην Ελλάδα που συμπληρώνονται από υπηρεσίες και εργαλεία   διά βίου ανάπτυξης σταδιοδρομίας και κινητικότητας για εργασία και μάθηση χωρίς σύνορα. 

Ειδικότερα, ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. στοχεύει στη διασφάλιση και αναβάθμιση της ποιότητας στην παροχή της μη-τυπικής εκπαίδευσης με πιστοποιημένους ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης και κατάρτισης. Οι φορείς αυτοί υλοποιούν προγράμματα μη-τυπικής εκπαίδευσης που διδάσκονται από πιστοποιημένους εκπαιδευτές ενηλίκων και που βασίζονται τόσο σε πιστοποιημένα επαγγελματικά περιγράμματα όσο και στα μαθησιακά αποτελέσματα ώστε ο πολίτης μέσω μιας μη-τυπικής ή/και άτυπης μαθησιακής διαδρομής να αποκτήσει πιστοποιημένες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες. 

Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. εποπτεύεται από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και εδρεύει στην Αθήνα. Έχει ορισθεί εθνική δομή των Ευρωπαϊκών Εργαλείων και Δικτύων σε θέματα διαφάνειας προσόντων, διασφάλισης ποιότητας, ενίσχυσης της κινητικότητας και της σταδιοδρομίας: EQAVET, EQF-NCP, EUROPASS, EUROGUIDANCE, ECVET, REFERNET.

Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και το Δίκτυο EQAVET 

Ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. αποτελεί το Εθνικό Σημείο Αναφοράς  του  Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (EQAVET [1]).

Σκοπός του Ευρωπαϊκού Δικτύου EQAVET είναι η προώθηση της συνεργασίας και της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των κρατών μελών, των κοινωνικών εταίρων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για την ενίσχυση της ποιότητας και της σύγκλισης των διαφορετικών Ευρωπαϊκών συστημάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ).

Ειδικότερα για την επόμενη διετία οι στόχοι του δικτύου επικεντρώνονται 

  • στη βελτίωση της συνοχής και συνέργειας μεταξύ των συστημάτων της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης  και των άλλων συστημάτων εκπαίδευσης (γενική εκπαίδευση, εκπαίδευση ενηλίκων, ανώτατη εκπαίδευση)
  • στην προώθηση της διάστασης της ποιότητας στις εργασίες των άλλων Ευρωπαϊκών εργαλείων ενίσχυσης της διαφάνειας των προσόντων και της κινητικότητας (EQF, ECVET, EUROPASS).

[1] European Quality Assurance Network for the Vocational Education and Training

Πώς λειτουργεί

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο EQAVET, μέσω της υλοποίησης δράσεων πληροφόρησης και ανταλλαγής απόψεων και καλών πρακτικών, της διοργάνωσης  ανοικτών  συζητήσεων μεταξύ των μελών και τη βοήθεια των Εθνικών Σημείων Αναφοράς  που λειτουργούν σε κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχει μια σταθερή «πλατφόρμα» συνεργασίας για την ανάπτυξη κοινών αρχών, κριτηρίων, δεικτών και εργαλείων διασφάλισης ποιότητας, με σκοπό τη δημιουργία μιας κουλτούρας συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας και καινοτομίας στην εκπαίδευση.

 

Περισσότερα εδώ http://eqavet.eoppep.gr/

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr