Με Ασφαλιστικά Μέτρα και «πάγωμα» των Εξετάσεων του ΕΟΠΠΕΠ προειδοποιεί ομάδα αποφοίτων ΙΕΚ

Με Ασφαλιστικά Μέτρα και «πάγωμα» των Εξετάσεων του ΕΟΠΠΕΠ προειδοποιεί ομάδα αποφοίτων ΙΕΚ

Εξετάσεις Πιστοποίησης ΙΕΚ: Με Ασφαλιστικά Μέτρα και «Πάγωμα» των Εξετάσεων του ΕΟΠΠΕΠ προειδοποιεί ομάδα αποφοίτων Ι.Ε.Κ του Ν. 4186/2013 «μέχρι να εισαχθούν ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ στην διαδικασία των εξετάσεων».

Η επιστολή που απέστειλε η ομάδα αποφοίτων ΙΕΚ (αυτούσια) στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr έχει ως εξής: «Από το 2014 οι υπεύθυνοι όφειλαν να έχουν συντάξει τους Οδηγούς Σπουδών και τις Ερωτήσεις Εξέτασης για όλες τις Ειδικότητες νέου τύπου Ι.Ε.Κ του Ν. 4186/2013. Μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη τον Απρίλιο του 2017 η ΓΓΔΒΜ δημιουργεί 45 Οδηγούς Σπουδών και Ερωτήσεις Εξέτασης και τον Αύγουστο 2017 ο ΕΟΠΠΕΠ, μετά από 3 χρόνια, διενεργεί εξετάσεις Πιστοποίησης ως οφείλει, με την διαβεβαίωση πως οι Οδηγοί θα ολοκληρωθούν και θα συμπεριληφθούν για όλες τις Ειδικότητες ως την προκήρυξη των επόμενων Εξετάσεων.  


Στις 14 Αυγούστου του 2018 προκηρύσσονται από τον ΕΟΠΠΕΠ Εξετάσεις Πιστοποίησης, με μια σκόπιμα παραπλανητική ανακοίνωση, αφού δεν καθιστούσε σαφές ποιες ειδικότητες θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: « …Για τις ειδικότητες νέου τύπου Ι.Ε.Κ. (ν. 4186/2013) θα αναρτώνται σταδιακά στον σύνδεσμο της ιστοσελίδας του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π www.eoppep.gr/, με την ένδειξη ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ και θα ολοκληρωθούν μέχρι τέλος Αυγούστου.»  Η διαδικασία ολοκλήρωσης του καταλόγου έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. Εντύπωση μάλιστα προκαλεί η απόσυρση των ανακοινώσεων από την επίσημη σελίδα του Οργανισμού όλων των παρατάσεων των προθεσμιών αιτήσεων. Υπενθυμίζουμε πως η αρχική τελική ημερομηνία ήταν 3 Σεπτεμβρίου, ενώ ακολούθησε πρώτη παράταση έως της 14/9 και δεύτερη ως της 21/9. Αυτό οδήγησε πολλούς αποφοίτους να ξεκινήσουν την διαδικασία συμμετοχής τους στις εξετάσεις, να πληρώσουν τα παράβολα και να ανακαλύψουν στην τελική διαδικασία υποβολής πως δεν έχουν δικαίωμα αφού η ειδικότητά τους δεν ανήκει στις εξεταζόμενες. Μήπως λοιπόν ο ΕΟΠΠΕΠ με τη διόρθωση όλων των ανακοινώσεων παρουσιάζοντας από την αρχή ως καταληκτική ημερομηνία τις 21 Σεπτεμβρίου προσπαθεί να παραποιήσει στοιχεία και να φανεί νομιμοφανής; Δυστυχώς όμως ξέχασε να διαγράψει Ειδικότητες που έχουν συμπεριληφθεί στην Τελική Φάση της αίτησης αλλά οι ερωτήσεις δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα και σήμερα, 3 ημέρες πριν την λήξη της προθεσμίας.

Στην σύνοψη για το θέμα τον Δεκέμβριο του 2017 ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρει: «…Στη σύνταξη του Οδηγού όφειλε να έχει προβεί η Γενική Γραμματεία δια Βίου Μάθησης όταν θεσπίστηκαν οι νέες αυτές ειδικότητες, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους απόφοιτους των Ι.Ε.Κ. να συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης αμέσως μετά το πέρας των σπουδών τους και να αποκτούν τίτλους αποδεκτούς στην αγορά εργασίας.» Έως και σήμερα οι Οδηγοί Σπουδών κωλυσιεργούν στα γραφεία των υπευθύνων. Μάλιστα παρατηρείται το φαινόμενο να μην έχουν δημοσιευθεί Οδηγοί Σπουδών αλλά να υπάρχουν Ερωτήσεις Εξέτασης και σε δημοσιευμένους να μην υπάρχουν, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την διαδικασία εξετάσεων για ακόμη μια φορά.

Ματαίως προσπαθούμε να εντοπίσουμε ποιος αρμόδιος έχει την ευθύνη… Άλλωστε στην Ελλάδα ζούμε, οπότε μάλλον «…φταίει ο Θεός που μας μισεί» που λέει και ο ποιητής…

Με το θέμα ασχολείται ήδη, για ακόμα μια φορά, και ο Συνήγορος του Πολίτη προσπαθώντας στην διαμεσολάβηση για μια δίκαιη και ισόνομη λύση.

Μην έχοντας άλλη επιλογή πια, προειδοποιούμε τον Υπουργό Παιδείας, τον ΓΓ Δια βίου Μάθησης, τον ΕΟΠΠΕΠ και όποιον άλλον υπεύθυνο, πως αν δεν δοθεί ΑΜΕΣΑ λύση στο πρόβλημα, θα αναγκαστούμε να ακολουθήσουμε την νομική πια οδό, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα κατά της διαδικασίας των εξετάσεων, που θα πει «πάγωμα» ως ότου αποκατασταθεί η αδικία αυτή.

Ζητούμε ίση μεταχείριση και το έννομο δικαίωμα μας, να κατοχυρώσουμε κι εμείς τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, που μας εμποδίζει 5 χρόνια τώρα η ανευθυνότητα κάποιων.

Ζητούμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργού ώστε έστω και αυτή την τελευταία στιγμή να επιλύσει την αδικία αυτή».

Την ενημερωτική σελίδα των Αποφοίτων ΙΕΚ μπορείτε να την δείτε εδώ.

Όλα τα νέα που αφορούν τις Εξετάσεις Πιστοποίησης ΙΕΚ στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr