100 ευρώ, ΑΕΙ, φοιτητές, εγγύηση, φοιτητικές εστίες Περέμβαση για τα 100 ευρώ που ζητούν τα ΑΕΙ από τους φοιτητές ως εγγύηση για τις φοιτητικές εστίες

Περέμβαση για τα 100 ευρώ που ζητούν τα ΑΕΙ από τους φοιτητές ως εγγύηση για τις φοιτητικές εστίες

Η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σ. Αναγνωστοπούλου, στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας ανέλαβε τη δέσμευση ότι θα παρέμβει σε όσα ΑΕΙ ζητούν από τους φοιτητές χρηματική εγγύηση της τάξεως των 80 και 100 ευρώ για τις φοιτητικές εστίες.

-“Εγώ η ίδια επικοινώνησα με τον Πρόεδρο του ΤΕΙ της Στερεάς Ελλάδας για να μου πει γιατί έγινε αυτό. Ξέρετε πολύ καλά ότι τα Ιδρύματα έχουν αυτοδιοίκητο. Εμείς τα βάλαμε; Και μου υποσχέθηκε ότι αυτό θα σταματήσει. Δεν ήταν καμία απόφαση Υπουργείου, γιατί δεν μπορεί να πάρει τέτοιου είδους αποφάσεις το υπουργείο”, είπε χαρακτηριστικά η Σία Αναγνωστοπούλου.


- “Σ’ όλες τις εστίες το ζητούν αυτό” είπε παρεμβαίνοντας ο Ζ Αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Λαμπρούλης.

- “Όχι, δεν το ζητούν σ’ όλες τις εστίες. Εκατό ευρώ προκαταβολή; Εγώ γι’ αυτές τις εστίες το έμαθα” του απάντησε η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας.

-“ Αν δεν είναι εκατό, θα είναι ογδόντα, ενενήντα ευρώ. Κοιτάξτε το. Στη Λάρισα…” ανταπάντησε ο κ. Λαμπρούλης

-“ Πείτε μου και τις άλλες εστίες, γιατί εγώ γι’ αυτήν την Εστία το έμαθα. Θα το δούμε, γιατί εγώ δεν ξέρω για άλλες εστίες” είπε η κ. υπουργός.

Θα κατέρρεε το σύμπαν των ΑΕΙ εάν δεν υπήρχε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Η Αν. υπουργός απαντώντας στα περί αντιλαικών μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ που διατύπωσε ο Βουλευτής Ν. Μωραίτης  διερωτήθηκε:

-Ξέρετε ότι θα κατέρρεε όλο αυτό το σύμπαν των ΑΕΙ εάν δεν υπήρχε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; -Ξέρετε την πραγματικότητα των ΤΕΙ;

- Ξέρετε ότι επί δεκαπέντε χρόνια φτιάχτηκαν τμήματα διάσπαρτα στη μέση του πουθενά για ψηφοθηρικούς λόγους κι όταν ήρθαν τα δύσκολα έγιναν συγχωνεύσεις πάλι στη μέση του πουθενά, χωρίς κανέναν ορθολογισμό, χωρίς καμία σκέψη, χωρίς τίποτα, για να κλείσουν ή να συγχωνευθούν ή να ανοιχτούν άλλα τμήματα κ.λπ.;

-Ξέρετε ότι πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν είναι γιατί έχουμε τμήματα ξεκομμένα από το κέντρο του Ιδρύματος;

Η κ. Αναγνωστοπούλου, αναφερόμενη στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας  τόνισε τα εξής:

“Το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας προέκυψε από τη συγχώνευση δύο ΤΕΙ, της Λαμίας και της Χαλκίδας, με προεδρικό διάταγμα του 2013. Ξέρετε ότι στην Άμφισσα δημιουργήθηκαν δύο Τμήματα, εκ των οποίων το ένα –να μην σας τα διαβάζω τώρα, μπορώ να σας τα αφήσω αν θέλετε- προβλεπόταν ότι θα έχει δέκα άτομα μόνιμο προσωπικό. Ξέρετε πόσα άτομα είχε στην ουσία και στην πραγματικότητα; Μηδέν άτομα. Και είχε δύο άτομα διοικητικό προσωπικό ή ένα, αν δεν κάνω λάθος. Δεν τα διαβάζω εδώ, για να μην παίρνω χρόνο.

Το άλλο Τμήμα της Άμφισσας πάλι, κύριε Μωραΐτη, είχε τέσσερα άτομα μόνιμο προσωπικό, εκ των οποίων τα δύο άτομα πήραν άδεια άνευ αποδοχών για δύο χρόνια και έμειναν τα άλλα δύο.

Αυτή ήταν η κατάσταση, αυτήν την κατάσταση είχαμε να διαχειριστούμε, με συγχωνεύσεις στη μέση του πουθενά λόγω Σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», με όλα αυτά που έχουν γίνει στα ΤΕΙ και κάποια στιγμή πρέπει να συζητηθούν. Και προσπαθούμε πάση θυσία να κρατήσουμε αυτά τα Ιδρύματα, όλα τα Ιδρύματα ανοιχτά και έτσι όπως πρέπει να είναι σ’ αυτούς τους καιρούς τους δύσκολους που περνάμε και που δεν έχουμε αποδεχθεί εμείς".

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Ο κ. Μωραίτης απευθυνόμενη στην κ. Αναγνωστοπούλου  έκανε λόγο   για την παρέμβαση  εισαγγελέα στους φοιτητές, χωρίς να αναφέρει τους λόγους.  

“ Είμαι απολύτως εναντίον. Το μαθαίνω αυτήν τη στιγμή που μου το λέτε και μου κάνει εντύπωση, γιατί είχα επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του ΤΕΙ. Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ μού είχε υποσχεθεί ότι θα λήξει αυτή η υπόθεση χωρίς πρόβλημα, ότι δεν θα υπάρχει αυτό με τα εκατό ευρώ που ζητούσαν προκαταβολή και ότι δεν θα υπάρξει καμία ποινική δίωξη. Τώρα το μαθαίνω. Θα επιληφθώ άμεσα. Δεν μπορώ να σας πω τίποτε άλλο, γιατί…” απάντησε η Αν. υπουργός Παιδείας

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr