Κινητοποίηση, φοιτητών, ΤΕΙ, Χαλκίδας Κινητοποίηση φοιτητών του ΤΕΙ Χαλκίδας ενάντια στον νέο αντιδραστικό κανονισμό της εστίας

Κινητοποίηση φοιτητών του ΤΕΙ Χαλκίδας ενάντια στον νέο αντιδραστικό κανονισμό της εστίας

Σε κινητοποίηση προχωρούν το πρωί της Δευτέρας 28 Σεπτέμβρη στη Λαμία, ο Σύλλογος Οικότροφων Εστίας του ΤΕΙ Χαλκίδας, με τους σπουδαστικούς Συλλόγους της ΣΤΕΦ και της ΣΔΟ του ΤΕΙ Χαλκίδας, καθώς και με τον Αγωνιστικό Σπουδαστικό Σύλλογο του ΤΕΙ Λαμίας.

Στο στόχαστρο της κινητοποίησης βρίσκεται ο νέος, αντιδραστικός κανονισμός λειτουργίας της σπουδαστικής εστίας, που περιλαμβάνει χαράτσι των 200 ευρώ για τους οικότροφους, ρατσιστική ποσόστωση σε Έλληνες και αλλοδαπούς σπουδαστές, δημιουργία προϋποθέσεων για ενοίκιο, βαρύτατες ποινές για τους σπουδαστές, άνευ προηγουμένου, κ.ά.


Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Οικότροφων Εστίας του ΤΕΙ Χαλκίδας τονίζει πως «αυτός ο κανονισμός είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών όλων των προηγούμενων χρόνων και της τεράστιας υποχρηματοδότησης των Ιδρυμάτων. Για αυτές τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι έχουν ευθύνη οι κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων, αλλά και το υπουργείο και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων που ακολουθούσαν την ίδια γραμμή».

Ο Σύλλογος διεκδικεί:

  • Να πάρουν όλοι δωμάτιο χωρίς να πληρώσουν το χαράτσι των 200 ευρώ.
  • Αλλαγή των καταλόγων των αποτελεσμάτων χωρίς να περιλαμβάνουν την ποσόστωση για τους αλλοδαπούς σπουδαστές. Να έχουν όλοι τα ίδια κριτήρια να πάρουν δωμάτιο, άσχετα με τη χωρητικότητα της εστίας.
  • 'Όλοι οι πρωτοετείς που κάνουν αίτηση για εστία να πάρουν κανονικά δωμάτιο, χωρίς να εφαρμοστεί ποσόστωση.
  • Εάν δεν χωράει όλους αυτούς τους σπουδαστές η υπάρχουσα εστία, το ΤΕΙ με δικά του έξοδα να κάνει ενοικίαση δωματίων ή διαμερισμάτων στα Ψαχνά, για να παραχωρηθούν στους δικαιούχους.

Παράλληλα καλεί όλους τους σπουδαστές στην κινητοποίηση στη Σύγκλητο του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στην Λαμία. (Θα αναχωρήσει δωρεάν πούλμαν από το ΤΕΙ Χαλκίδας στις 8.00 π.μ.)

Ανακοίνωση της Οργάνωσης Περιοχής της ΚΝΕ

Στο θέμα αναφέρεται εξάλλου, με δελτίο τύπου, η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ.

Όπως σημειώνει, «τα ιδρύματα ξεκινούν με άδεια ταμεία, βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Η λαϊκή οικογένεια, σαν να μην αρκεί που στενάζει από τα βάρη του 3ου μνημονίου και της καπιταλιστικής κρίσης, καλείται σήμερα να πληρώσει και για τις σπουδές των παιδιών της».

Αναφέρει επίσης ότι «με το κόψιμο των αποθεματικών, έχουν γίνει μειώσεις συνολικά κοντά στο 80% τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ ακόμη και τα ελάχιστα που έπρεπε να είχαν δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν έχουν δοθεί στα ιδρύματα, συγκεκριμένα έχουν δοθεί 2 εκατομμύρια από τα 115 που προβλέπονταν για το 2015. (...) Συγκεκριμένα όσον αφορά το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, ο προϋπολογισμός καλύπτει τις ανάγκες μόνο για το 1/5 των έκτακτων καθηγητών. Έτσι έρχονται σήμερα οι διοικήσεις των σχολών να ζητήσουν τα "σπασμένα" από τους σπουδαστές».

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καλεί «να μη χαθεί ούτε ώρα. Να στείλουμε ακόμα πιο αποφασιστικό μήνυμα, ότι τα όνειρα και οι ανάγκες μας δεν χωράνε στις συμπληγάδες της ΕΕ και του συστήματος. Καλούμε συνολικά τους φοιτητές και σπουδαστές, να διαλέξουν τον δρόμο της ανατροπής και της αποδέσμευσης από την ΕΕ. Τα όνειρα και τα "θέλω" μας, κατακτιούνται στην πράξη, με μικρές και μεγάλες καθημερινές μάχες, όχι με παρακάλια και διαπραγμάτευση με τους εκμεταλλευτές του λαού!».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr