Φοιτητές του ΤΕΙ Πελοποννήσου απαιτούν δωρεάν μετακινήσεις και στέγαση

Φοιτητές του ΤΕΙ Πελοποννήσου απαιτούν δωρεάν μετακινήσεις και στέγαση

Να υπάρξει μέριμνα για τις ελεύθερες μετακινήσεις τους από και προς τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Σπάρτης, αλλά και να βρεθεί μία «φόρμουλα» για δωρεάν στέγαση των σπουδαστών  που πληρούν τα κριτήρια, αξίωσαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, εκπρόσωποι των φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ.

Οι φοιτητές εμφανίζονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν και να επιτύχουν οικονομικότερες συνθήκες φοίτησης στο δύσκολο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον της χώρας, την ίδια στιγμή που αρκετοί σπουδαστές επιλέγουν να μην εγγραφούν στο τμήμα ή διακόπτουν τις σπουδές τους, ενώ σε άμεση συνάρτηση με τα παραπάνω ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος απομάκρυνσης του τμήματος από τη Σπάρτη.


Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δευτέρας 29/1, με παρέμβασή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών του ΤΕΙ, Γιάννης Ανωμερίτης, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι φοιτητές της Σπάρτης δεν λαμβάνουν υπηρεσίες όπως σε άλλες πόλεις. Για να έχουμε οικονομικότερη φοίτηση, ο Δ. Σπάρτης πρέπει να βάλει πλάτη» σημείωσε, ενώ ειδικότερα για τις δωρεάν μετακινήσεις πρόσθεσε: «Είναι αδιανόητο να μεταφερόμαστε και να πληρώνουμε. Πρέπει να προβλεφθεί  ένα κονδύλι τύπου ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτηθούν οι μετακινήσεις από και προς το ΤΕΙ. Δεν είναι δυνατόν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης που βρίσκεται πλησίον του ΤΕΙ να μετακινούνται δωρεάν με λεωφορεία και οι φοιτητές να πληρώνουν». Αναφορικά με τη δωρεάν στέγαση, ο πρόεδρος των φοιτητών υπογράμμισε: «Σε άλλες περιοχές όταν υπάρχει πλήρωση των δωματίων σε μία εστία ή δεν υπάρχει εστία, μισθώνονται καταλύματα σε ξενοδοχεία».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Κόκκορης επεσήμανε ότι «ζητούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να βάλει πλάτη, αλλά να ξέρετε ότι σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι τέλους για την υλοποίηση των αιτημάτων μας». Αναφορικά με τη στέγαση πρότεινε την εκμίσθωση του ξενοδοχείου «Λήδα», ώστε να χρησιμοποιηθεί ως φοιτητική εστία, ενώ τέλος τόνισε ότι οι φοιτητές αναμένουν σχετικές προτάσεις από όλες τις δημοτικές παρατάξεις.

Οι φοιτητές ζήτησαν -σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή Σπάρτης- να οριστεί ραντεβού με την Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου και το Υπουργείο Παιδείας, ώστε τα αιτήματά τους να υποβληθούν και εξεταστούν σε επίπεδο κεντρικής διακυβέρνησης.

Ο δήμαρχος, Ευάγγελος Βαλιώτης, ξεκαθάρισε ότι η Δημοτική Αρχή στηρίζει τα αιτήματα των φοιτητών και ζήτησε να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ως αρμόδια Αρχή), ώστε να γίνουν πράξη οι δωρεάν μετακινήσεις. Απευθυνόμενος προς τους φοιτητές τόνισε ότι «για να πετύχετε αποτελέσματα δεν αρκεί μόνο η υποβολή αιτημάτων, αλλά και η αγωνιστική κινητοποίηση από μέρους σας». Δέχθηκε το αίτημα για από κοινού συναντήσεις της Δημοτικής Αρχής και των φοιτητών με τις ηγεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Υπουργείου Παιδείας, ενώ ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί  Δημοτική Επιτροπή που θα αναλάβει την οργάνωση των σχετικών ενεργειών.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΔΣ, Σπύρος Μοιράγιας, ο οποίος ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή θα σταθεί αρωγός στα αιτήματα των φοιτητών.

Ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Νίκος Δούνιας, υπεραμύνθηκε των φοιτητικών διεκδικήσεων, επισημαίνοντας ότι «οι φοιτητές δεν πρέπει να πληρώνουν για τις μετακινήσεις τους», ενώ πρότεινε ως λύση για το στεγαστικό την εκμίσθωση του «Λήδα» ή εναλλακτικά την επέκταση του επιδόματος ενοικίου.

Ο Αλέκος Βουνάσης είπε στους φοιτητές ότι «πρέπει να διεκδικήσετε με επιμονή», ενώ ο Θέμης Πατσιλίβας συμφώνησε ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει να στηρίξει τα αιτήματα των σπουδαστών.

ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr