Διακρίθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης και έλαβαν την Υποτροφία "Αγγελοπούλου - Clinton Global Initiative University (CGI U)". Ο Μανώλης Κοντάκης και ο Κωνσταντίνος Μπούρλος, φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Κρήτης, διακρίθηκαν με την πρόταση τους «Λογισμικό για την αυτοματοποιημένη τήρηση αρχείων αγροτών» στην θεματική ενότητα: Πρωτογενής Τομέας/Περιβάλλον και βραβεύτηκαν κατά τη διάρκεια του CGIU 2015, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι της Φλόριντα των Η.Π.Α. στις 6 - 8 Μαρτίου 2015 (φωτογραφίες).

Σύμφωνα με τους φοιτητές η ιδέα μιας εφαρμογής με φωνητική αναγνώριση στα Ελληνικά που θα κρατά ένα αναλυτικό αρχείο για κάθε φάρμα ήρθε όταν βιώσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Κρητικοί αγρότες σε αυτό τον τομέα.

Η τήρηση αρχείων είναι σημαντική για του τοπικούς παραγωγούς κυρίως γιατί είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση πιστοποίησης για το προϊόν της φάρμας (οργανικό, ΠΟΠ..). Η πιστοποίηση προϊόντος είναι ένα μέτρο που εγγυάται την ποιότητα που προϊόντος καθώς και την ασφάλειά του ως τρόφιμο στο καταναλωτή/μεσάζοντα. Οι αγρότες τείνουν να πιστοποιούν τα προϊόντα τους κυρίως για να επιτύχουν καλύτερες τιμές πώλησης και γιατί επιδοτείτε. Εκτός από υποχρέωση σε κάποια πιστοποίηση, η σωστή τήρηση αρχείων είναι η ραχοκοκαλιά κάθε υγιούς επιχείρησης και η φάρμα δεν είναι εξαίρεση. Στόχος είναι η παροχή ενός καινοτόμου τρόπου τήρησης αρχείων φάρμας, ο οποίος θα είναι πιο γρήγορος και πιο αξιόπιστος από τις συμβατικές εγγραφές στο φύλλο εργασίας.


Η εφαρμογή συλλέγει δεδομένα με το να ζητά απάντηση σε κάποιες προτυποποιημένες ερωτήσεις από τον αγρότη. Τα δεδομένα αυτά συγχωνεύονται μαζί με άλλα δεδομένα της εφαρμογής (π.χ Θέση GPS, Θερμοκρασία Internet, Ημερομηνία κ.α.) και έτσι δημιουργείτε μια ημερήσια αναφορά. Οι αναφορές αποθηκεύονται σε ένα cloud storage server για να είναι προσβάσιμες από διαφορετικές συσκευές.

Ο αγρότης πρέπει να δώσει φωνητική απάντηση στην εφαρμογή σε ένα δεδομένο χρονικό όριο. Αν δεν τα καταφέρει, η εφαρμογή θα ανταποκριθεί κατάλληλα. Με την ύπαρξη αρχείων φάρμας σε ψηφιακή μορφή υπάρχει η δυνατότητα να παράγουμε και άλλα δεδομένα όπως συμπληρωμένες φόρμες πιστοποίησης έτοιμες για αποστολή στον υπεύθυνο γεωπόνο ή ακόμα και περιλήψεις των εν λόγω αρχείων έτσι ώστε να βγαίνουν πιο εύκολα συμπεράσματα.

Ο στόχος είναι ότι αυτού του είδους οι πληροφορίες θα βοηθήσουν τους αγρότες/γεωπόνους να βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους και να κρατάνε αρχείο με τις ενέργειές τους.

Εν κατακλείδι, αυτή η εφαρμογή δημιουργεί μια βάση δεδομένων για αρχεία φάρμας που μπορεί εύκολα να προσπελαστεί με smart συσκευές ακόμα και από τους λιγότερο εξοικειωμένους με την τεχνολογία ανθρώπους. Σκοπός μας είναι το τελικό προϊόν να είναι συνεκτικό, διασκεδαστικό και εύκολο στη χρήση έτσι ώστε να καταφέρει να ανακουφίσει τον Έλληνα αγρότη από επαναλαμβανόμενες διαδικασίες καθιστώντας την φάρμα ποιο αποδοτική και σύμφωνη με τα παγκόσμια standard για την γεωργία.

Για την συγγραφή της πρότασης τους συνεργάστηκαν με τον συμφοιτητή τους Μιχάλη Φραγκιαδάκη (διακρίθηκε πέρυσι) και τους υπεύθυνους των Εργαστηριών «Βιομηχανικών Αυτοματισμών» και «Συλλογής και Επεξεργασίας Μετεωρολογικών Δεδομένων», κ. Σπύρο Παναγιωτάκη και κ. Ανδρέα Βλησίδη.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr