To TEI Κρήτης συνεργάζεται με Πανεπιστήμια του Αζερμπαϊτζάν

Συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης στα πλαίσια του νέου Προγράμματος ERASMUS + για την διεθνή κινητικότητα το οποίο προβλέπει συνεργασίες και με χώρες εκτός ΕΕ από τον Ιούνιο 2015.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή  Ένωση στα πλαίσια της δράσης  TWINNING  προκήρυξε μια πρόταση, με αντικείμενο την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας του Αζερμπαϊτζάν στον  εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος της Ανώτατης Παιδείας  της χώρας σύμφωνα με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στην προκήρυξη αυτή ανταποκρίθηκαν πολλές χώρες της ΕΕ μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με  πρόταση που υπεβλήθη από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας με την συμμετοχή εκπαιδευτικών ιδρυμάτων  ( Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Κρήτης) καθώς και άλλων κρατικών οργανισμών (ΔΟΑΤΑΠ, ΑΔΙΠ, ΕΟΠΠΕΠ, κ.α.) . Η πρόταση της Ελλάδος προκρίθηκε μαζί με άλλες τρεις προτάσεις και  οι εκπρόσωποι  τους εκκληθήκαν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους προφορικά ενώπιων ειδικής επιτροπής  της ΕΕ και του Υπουργείου Παιδείας του Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού τον περασμένο μήνα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία  που πήγε στο Αζερμπαϊτζάν για το σκοπό αυτό  αποτελείτο από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Αθανάσιο  Κυριαζή  και τον Γιάννη Βλάχο, Ομότιμο καθηγητή ΤΕΙ Κρήτης ο οποίος ανέλαβε και την παρουσίαση της πρότασης. Στην Ελληνική επιτροπή  συμμετείχαν επίσης ο κ. Μιχάλης Γλαμπεδάκης, καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας  καθώς και στελέχη του Υπουργείου και του ΤΕΙ Αθήνας. Στην παρουσίαση της πρότασης παρευρέθηκαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν , κ. Δ. Τσούνγκας και ο Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας μας. Η παρουσίαση της Ελληνικής πρότασης υπήρξε πολύ ικανοποιητική και σημαντική για την χώρα μας που συμμετείχε σε αυτό το  πανευρωπαϊκό πρόγραμμα.  Οι άλλες συμμετοχές στο πρόγραμμα  ΤWINNING που είχαν επίσης κληθεί να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους ήταν οι συμπράξεις Γαλλίας-Ισπανίας, Αυστρίας-Λιθουανίας και Φινλανδίας-Εσθονίας. Η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το ποια πρόταση θα αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος προβλέπεται να γίνει εντός του Ιανουαρίου.


Με την ευκαιρία της επίσκεψης  της αντιπροσωπείας του Υπουργείου Παιδείας στο Μπακού, ο καθηγητής Γιάννης Βλάχος, του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΙ Κρήτης  επισκέφτηκε  Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του Αζερμπαϊτζάν με τα οποία συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης στα πλαίσια του νέου Προγράμματος ERASMUS + για την διεθνή κινητικότητα  το οποίο προβλέπει συνεργασίες και με χώρες εκτός ΕΕ από τον Ιούνιο 2015. Τα Ιδρύματα με τα όποια συμφωνήθηκε κατ αρχήν συνεργασία ήταν το Πανεπιστήμιο του Καυκάσου (QAFQAZ UNIVERSITY) και το  Azerbaijan Tourism Institute. Οι συνεργασίες αυτές προβλέπουν την κινητικότητα εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού καθώς και φοιτητών μεταξύ των ιδρυμάτων. Οι φοιτητές του Αζερμπαϊτζάν θα μπορούν να πραγματοποιούν περιόδους σπουδών η πρακτικής άσκησης  στο ΤΕΙ Κρήτης και θα δίδεται η ευκαιρία στους καθηγητές και το προσωπικό των Ιδρυμάτων να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και να αποκτήσουν σημαντικές εμπειρίες. Παράλληλα θα επιδιωχθεί συνεργασία σε ερευνητικά προγράμματα και σε κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr