Επιστολή Καθηγητή: “Οχι” στη συγχώνευση του ΤΕΙ Κρήτης με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Πρόταση για ένα «ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο»

Επιστολή Καθηγητή: “Οχι” στη συγχώνευση του ΤΕΙ Κρήτης με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Πρόταση για ένα «ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο»

ΤΕΙ Κρήτης: Φωνή αγωνίας εκφράζει ο Καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μηνάς Σαματάς, με επιστολή που απέστειλε στον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, ζητώντας από τον ίδιο, αλλά και τους υπόλοιπους τοπικούς φορείς να τεθούν σε εγρήγορση, προκειμένου να μην προχωρήσει σε καμία περίπτωση η συγχώνευση του ΤΕΙ Κρήτης με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Αντίθετα, ο ίδιος τονίζει πως το μέλλον για την Κρήτη θα ήταν ένα «ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο» με την συμμετοχή όλων των σημερινών ιδρυμάτων, δηλαδή του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πολυτεχνείου και του ΤΕΙ, παράλληλα με τα ερευνητικά κέντρα που λειτουργούν στο νησί. 


Αναλυτικά, η επιστολή του Καθηγητή, κ. Σαματά:

«Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη,

Χρόνια σας Πολλά και Καλή Χρονιά για σας και την Κρήτη!

Σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί η πρόταση της σχετικής επιτροπής του ΥΠΕΠΘ για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Κρήτης με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Π.Α.) μετά από τη σχετική άρνηση του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΠΚ) και του Πολυτεχνείου Κρήτης (ΠΟΛ.ΚΡ), εξέλιξη που θεωρώ ΑΡΝΗΤΙΚΗ για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση της Μεγαλονήσου, αλλά και για τα το ΠΚ και το ΠΟΛ.ΚΡ. , αφού το Π. Αιγαίου θα μπορεί να καλύψει τα κενά τους, όπως το Τμήμα Τουρισμού και άλλα, να επιβάλλει κατάργηση παρόμοιων υπαρχόντων Τμημάτων, να προκαλέσει ένα στείρο ανταγωνισμό, κλπ.

Δεν γνωρίζω τι ακριβώς σχεδιάζεται, και τι έχει συμφωνηθεί. Όμως, θεωρώ ότι πρέπει να παρέμβετε ΑΜΕΣΑ για να σταματήσετε μια τέτοια εξέλιξη και να προωθήσετε τη δημιουργία ενός “Ομοσπονδιακού Κρητικού Πανεπιστημίου” (στα αγγλικά π.χ. Federal Crete University, FED.C.U ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί), που θα εξασφαλίζει με ομόσπονδη, δικτυακή οργάνωση και ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ την ουσιαστική συνέργεια, αλλά και συνένωση όπου αυτή είναι εφικτή, ΟΛΩΝ των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Κρήτης. Θα συμπεριλάμβανε δηλαδή το ΠΚ, το Πολυτεχνείο και τα ΤΕΙ, αλλά και το ΙΤΕ, το ΚΕΜΕ, το ΜΑΙΧ την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, κ.άλ. με συμφωνημένα κριτήρια ποιότητας και αξιοκρατίας και θα έκανε ελκυστική τη διασύνδεσή τους με όλους τους Κρήτες επιστήμονες της διασποράς, που αποτελούν το μεγάλο μας κεφάλαιο. Το εγχείρημα αυτό - που κατά βάση είναι ιδέα του Πρύτανη κ. Ζώρα, ο οποίος όμως δεν την προώθησε στη Σύγκλητο που συμμετείχα- ακούγεται πολύ δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο, αρκεί να επικρατήσει ΣΥΓΚΡΗΤΙΣΜΟΣ, αμοιβαίος σεβασμός και δημιουργική συνέργεια.

Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να υπερβούν τα χωροχρονικά και διοικητικά εμπόδια, όπως δείχνουν τέτοιου είδους πολύ επιτυχημένα ομόσπονδα πανεπιστήμια διεθνώς, όπως π.χ. το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, που σε ομοσπονδιακή δομή από το 1900, περιλαμβάνει σήμερα 18 ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα και αποτελεί το μεγαλύτερο σε πληθυσμό φοιτητών πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο με 200 περίπου χιλιάδες φοιτητές.

Ο ρόλος σας ως Περιφερειάρχη Κρήτης σε αυτό το δύσκολο αλλά αναγκαίο εγχείρημα συνένωσης όλων των Κρητικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων μπορεί και πρέπει να είναι ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ για να μη χαρίσουμε το ΤΕΙ σε ΑΕΙ εκτός Κρήτης, έστω περιστασιακά, ή σε ένα νέο σχεδιαζόμενο πανεπιστήμιο, και να αποφύγουμε διάσπαση δυνάμεων, άγονους ανταγωνισμούς και εξελίξεις που σίγουρα θα υπονομεύουν το όραμα ΣΥΓΚΡΗΤΙΣΜΟΥ της Ανώτατης εκπαίδευσης στη Μεγαλόνησο.

Αγαπητέ κ. Περιφερειάρχη, γνωρίζετε να μας πείτε τι πραγματικά σχεδιάζεται ερήμην της Κρητικής κοινωνίας; Μήπως η κατάργηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η συνένωσή του με το ΤΕΙ Κρήτης προδικάζουν την ίδρυση ενός νέου “Μεσογειακού Πανεπιστημίου” (;), και γιατί αυτό θα είναι θετικό για την Κρήτη το ΠΚ και το Πολυτεχνείο Κρήτης; 

Πιστεύω ότι θα έπρεπε σε όλες τις τωρινές και μελλούμενες εξελίξεις το ΠΚ να είναι πρωταγωνιστής με μακρόπνοο όραμα ΣΥΓΚΡΗΤΙΣΜΟΥ και όχι μυωπικός, ελιτίστικος και αυτάρεσκος θεατής. Παρομοίως, και η Περιφέρεια Κρήτης οφείλει να παρέμβει ενεργά ή να μας κοινοποιήσει τον σχεδιασμό που ίσως να έχει αποδεχτεί».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr