ΤΕΙ Κρήτης: Ευκαιρία για τους φοιτητές η «Ημέρα Καριέρας»

ΤΕΙ Κρήτης: Ευκαιρία για τους φοιτητές η «Ημέρα Καριέρας»

ΤΕΙ Κρήτης: «Ημέρα Καριέρας» Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγίου Νικολάου: Ευκαιρία καριέρας για τους Φοιτητές του.

1. Διοργάνωση της “Ημέρας Καριέρας”


Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Κρήτης με έδρα τον Άγιο Νικόλαο συμπληρώνει τέσσερα (4) έτη λειτουργίας του. Διαθέτει τρεις (3) κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου: α) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, β) στη ΔιοίκησηΠληροφοριακών Συστημάτων και γ) στο Μάρκετινγκ, τις οποίες έχειαναπτύξει πλήρως σε όλα τα εξάμηνα φοίτησης.

Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγ. Νικολάου στεγάζεται σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν κτίρια 5.000 τ.μ. και κλειστό Γυμναστήριο. Πλεονέκτημα του Τμήματος είναι, μεταξύ των άλλων, και η δυνατότητα που παρέχει στους Φοιτητές του να μπορούν επιλέξουν μία από τις τρεις κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου στο 5ο εξάμηνο των σπουδών τους, σε αντίθεση με άλλα Τμήματα όπου οι φοιτητέςυποχρεωτικά ακολουθούν την εισαγωγική τους κατεύθυνση.

Τα τελευταία τέσσερα (4) έτη, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγ. Νικολάου είναι δεύτερο σε αριθμό εισακτέων στο ΤΕΙ Κρήτης (περίπου 200 εισακτέους ανά έτος), ενώ σήμερα διαθέτει 1.020 ενεργούς φοιτητές. Σύμφωνα με έρευνα του 2017, το 92% των αποφοίτων του Τμήματος εργάζεται, γεγονός που αποδεικνύει την υψηλή ζήτηση του αντικειμένου του στην αγορά εργασίας.

Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγ. Νικολάου διοργανώνει την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018 στις 11:00 π.μ. τη 2η “Ημέρα Καριέρας” στις εγκαταστάσεις του. Η Ημέρα Καριέρας αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση εξωστρέφειας του Τμήματος, που επιδιώκει να φέρει τους Φοιτητές και Πτυχιούχους του σε επαφή με τα στελέχη των επιχειρήσεων και εν γένει τον επιχειρηματικό κόσμο, για τη διερεύνηση των δεδομένων της αγοράς εργασίας και διαχείρισης της σταδιοδρομίας τους.

Παράλληλα, ενισχύει όλους τους Φοιτητές του Τμήματος στην άντληση σημαντικής πληροφόρησης σχετικά με τις προοπτικές απασχόλησης και τις απαιτήσεις διάφορων επαγγελματικών κλάδων, ενώ συμβάλει ενεργά στη σύνδεση της εκπαιδευτικής κοινότητας με την αγορά εργασίας, προβάλλοντας τις δραστηριότητες των συμμετεχουσών επιχειρήσεων στους ενδιαφερόμενους.

Συμμετέχοντας στην “2η Ημέρα Καριέρας”, εκπρόσωποι επιχειρήσεων όπως (αλφαβητική σειρά): Αεροπορία Αιγαίου ΑΕ (AEGEAN), Ήλιος Α.Ε., Ίκαρος Ραδιοτηλεοπτικές Επιχειρήσεις ΑΕ, Κρητικά Γκολφ, Μύλοι Κρήτης, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα ΣΥΝ.Π.Ε., Πλαστικά Κρήτης ΑΒΕΕ, Enartia Group of Brands (Papaki), Europlan, Mdc Stiakakis AE, Meeting Point Hellas Α.Ε., κα., θα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν στους Φοιτητές τον τρόπο με τον οποίο αυτές έχουν επιτύχει στην αγορά, καθώς και βέλτιστες πρακτικές τους που ενισχύουν την επιτυχία σε εταιρικό και προσωπικό επίπεδο.

Στη συνέχεια, εκπρόσωποι των επιχειρήσεων θα πραγματοποιήσουν συνεντεύξεις - συζητήσεις με τους Φοιτητές και Πτυχιούχους του Τμήματος, σε χώρους του Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγ. Νικολάου, δίνοντας τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης μαζί τους.

Οι βασικοί στόχοι που εξυπηρετεί η συμμετοχή των Φοιτητών στη συγκεκριμένη εκδήλωση συνοψίζονται στους ακόλουθους:

1. Η εξοικείωση τους με τη διαδικασία της συνέντευξης επιλογής, σε πραγματικές συνθήκες επαγγελματικής επιλογής.
2. Η διεκδίκηση μίας θέσης εργασίας άμεσου ή μελλοντικού ενδιαφέροντος του κάθε υποψηφίου.
3. Η γνώση για τη ζήτηση κάθε ειδικότητας, για τις προοπτικές απασχόλησης σε τομείς σχετικούς με τις τρεις (3) κατευθύνσεις του Τμήματος.
4. Ο προσδιορισμός του προφίλ του ιδανικού υποψηφίου σε κάθε επιχείρηση.
5. Η διεύρυνση του κύκλου των επαγγελματικών γνωριμιών τους, με γνώμονα την άμεση ή και μελλοντική αναζήτηση ευκαιριών απασχόλησης.
6. Η διερεύνηση της απασχόλησης και σε άλλες πόλεις της Κρήτης και της Ελλάδας.

Η σύνδεση της ακαδημαϊκής “επιστημοσύνης” με την επιτυχημένη και σύγχρονη επιχειρηματικότητα προσδίδει σημαντικά εφόδια στους Φοιτητές του Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγ. Νικολάου. Η γνώση του αντικειμένου της επιστήμης και η καλλιέργεια δεξιοτήτων από μέρους τους, αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα για την επιτυχία τους στον επαγγελματικό στίβο και, ως εκ τούτου, δράσεις όπως η Ημέρας Καριέρας ενισχύουν αυτή την προοπτική.

Την ευθύνη για τη διοργάνωση της εκδήλωσης έχουν ο Δρ. Χρήστος Λεμονάκης, Επίκουρος Καθηγητής, ΤΕΙ Κρήτης και ο Δρ. Νίκος Τριχάς, Επιστημονικός Συνεργάτης, ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγίου Νικολάου Δρ. Κωνσταντίνο Παναγιωτάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή, ΤΕΙ Κρήτης.

2. Προοπτικές της Ημέρας Καριέρας

Η δυσκολία εύρεσης απασχόλησης συναφούς με το αντικείμενο σπουδών και τις επαγγελματικές προσδοκίες των πτυχιούχων, εμφανίζεται ως αντικείμενο ιδιαίτερα δύσκολο στις ημέρες μας, με βαθιές κοινωνικές και εργασιακές προεκτάσεις. Άλλωστε είναι γνωστό ότι στη χώρα μας, τα χρόνια της κρίσης, εντείνεται το φαινόμενο φυγής των νέων στο εξωτερικό (brain drain). Η φυγή αυτή αποτελεί, για κάποιες μάλιστα ειδικότητες πτυχιούχων, σχεδόν μοναδική λύση επαγγελματικής αποκατάστασης και εξέλιξης της σταδιοδρομίας τους, στον κλάδο που οι ίδιοι επιθυμούν να εργαστούν.

Σύμφωνα με μελέτες, ένας από τους λόγους που το φαινόμενο αυτό τείνει αυξανόμενο σήμερα βρίσκεται, μεταξύ των άλλων, τόσο στην οικονομική κρίση και στην επακόλουθη αναδιάρθρωση της οικονομίας της χώρας, όσο και στην επαγγελματική ετοιμότητα των νέων ανθρώπων, την ικανότητά τους δηλαδή να διεκδικήσουν επιτυχώς μία θέση εργασίας και να την διατηρήσουν για αξιόλογο χρονικό διάστημα.

Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγ. Νικολάου, έχοντας θέσει, μεταξύ των άλλων, ως βασική προτεραιότητα την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης στους Φοιτητές του, μέσω ενός σύγχρονου και λειτουργικού Προγράμματος Σπουδών, ενισχύει το δικαίωμα όλων στην ποιοτική Ανώτατη Εκπαίδευση και αναπτύσσει ολοένα και περισσότερο καλύτερες υπηρεσίες στους Φοιτητές του.

Μεταξύ των άλλων, ενισχύει τις ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο, με χρήση οπτικής ίνας και τη διασύνδεση του τμήματος με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) διασφαλίζοντας ταχύτητες της τάξης των 250 Mbps σε download και upload, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει στο μέλλον πολλαπλώς τις νέες δράσεις εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως ισχύουν και στα υπόλοιπα επιστημονικά ιδρύματα του τόπου.

Προτάσσει, επίσης, τη συστηματικήενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίαςμε γνώμονατην ανάπτυξη και διαχείριση γνώσεων από μέρους των Φοιτητών, που είναι απαραίτητες σε κάθε σύγχρονο επαγγελματία, οι οποίες και ζητούνται και από την αγορά εργασίας.

Επιπλέον, ενισχύει, πέραν της καλλιέργειας γνώσεων που είναι η βάση επιτυχίας κάθε νέου Πτυχιούχου, την κουλτούρα των επιτυχημένων πρακτικών (bestpractices) και δεξιοτήτων μεταξύ των Φοιτητών του, όπως η ευελιξία, η συνεχής επιμόρφωση, η προσαρμοστικότητα στην αλλαγή, η ομαδικότητα στην εργασία, η διαχείριση κινδύνων και κρίσιμων καταστάσεων, η κατανόηση του περιβάλλοντος εργασίας, κ.ά.

Η προσωπική ενεργοποίηση κάθε Φοιτητή στην ανάπτυξη των απαιτούμενων προσόντων και δεξιοτήτων, που σκιαγραφούν βασικά εργαλεία επιτυχίας και ανέλιξης σε κάθε στάδιο της ζωής, παραμένειη βασική προτεραιότητα για την επιτυχή σταδιοδρομία του.

Πρόσκληση για την ημέρα καριέρας: https://goo.gl/kLhoqg

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr