«Βάσανο» τείνουν να γίνουν οι σπουδές για φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης

Aλυτα προβλήματα για τους φοιτητές του ΤΕΙ Χανίων

«Βάσανο» τείνουν να γίνουν οι σπουδές για τους φοιτητές του ΤΕΙ Χανίων, καθώς ενάμιση μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων και τα εργαστηρίων τα προβλήματα συνεχίζουν να είναι ανυπέρβλητα, ειδικά για τους οικονομικά αδύνατους νέους που έρχονται στην Κρήτη για να σπουδάσουν.

Τα δύο ξενοδοχεία που βρέθηκαν να λειτουργήσουν ως εστίες φιλοξενώντας 16 σπουδαστές αποδείχθηκε ότι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες των φοιτητών. Σπουδαστές του ιδρύματος μιλούν στα “Χ.Ν.” τονίζοντας πως είναι αδιανόητο για ένα παράρτημα ΤΕΙ με πάνω από 1000 σπουδαστές που συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας να μην έχει δική του φοιτητική εστία.


Χαρακτηριστική η περίπτωση ενός από τους “τυχερούς” σπουδαστές, του Μίλτου Δρακούλη, που ήταν ανάμεσα στους 16 που φιλοξενήθηκαν τελικά στην εστία. «Ήλθα στα Χανιά και χρειάσθηκε να μείνω για πάνω από ένα μήνα μαζί με άλλα τρία παιδιά σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου με 250 ευρώ ο καθένας για 30 ημέρες, αναζητώντας σπίτι. Δεν ήθελα να αφήσω τις σπουδές μου, πιέστηκαν  οι γονείς μου , ψάξαμε πολύ αλλά όλα τα σπίτια ήταν από 300 ευρώ και πάνω το μήνα. Οι τιμές ήταν απαγορευτικές» λέει ο σπουδαστής, υπογραμμίζοντας πως για μια οικογένεια μικρής και μέσης οικονομικής δυνατότητας τα Χανιά είναι μια πολύ ακριβή πόλη. «Ευτυχώς εδώ και 5 ημέρες μπήκαμε σε μια εστία. Βέβαια η εστία είναι στους Αγ. Αποστόλους το ΤΕΙ στη Χαλέπα και πρέπει να περάσουμε όλη την πόλη και να μείνουμε στο ΤΕΙ αν έχουμε ένα 3ωρο ή 4ωρο κενό ανάμεσα στα μαθήματα. Είναι ανεπίτρεπτο όταν στα Χανιά λειτουργεί τόσα χρόνια ένα ΤΕΙ να μην υπάρχουν φοιτητικές εστίες» τονίζει ο Μίλτος που επισημαίνει πως πολλά παιδιά που δεν ήταν τυχερά να μπουν στην εστία δεν έμειναν στα Χανιά και θα ξαναδώσουν πανελλήνιες για να περάσουν σε άλλη πόλη.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Πρωτοετής φοιτητής και ο Άγγελος, κατάφερε να είναι ένας από τους 16 που φιλοξενείται στις εστίες που νοίκιασε το ΤΕΙ. «Ήλθα στα Χανιά με την ελπίδα ότι θα μπω στην εστία καθώς  η οικογένεια μου μένει σε ενοίκιο και στο σπίτι υπάρχει μόνο ένας μισθός και αυτός μικρός. Αν δεν έμπαινα στην εστία, θα πρεπε να φύγω. Ήμουν από τους τελευταίους που μπήκα στην εστία και αυτός που έχασε την εστία για μένα ήταν για λίγα μόρια . Νιώθω πολύ άσχημα που υπάρχουν παιδιά σε αυτήν την κατάσταση και φτάνουμε στο σημείο ένας να μπαίνει στην εστία και ο άλλος να μην τα καταφέρνει.   Ειλικρινά ευχαριστώ τα παιδιά του συλλόγου που αγωνίσθηκαν όλοι προκειμένου να βρεθεί μια λύση, που κινητοποιήθηκαν, που έκαναν ότι μπορούσαν για να βρεθεί μια λύση!».

Νωρίτερα ο  Άγγελος αναζήτησε σπίτι για να ενοικιάσει αλλά η εμπειρία ήταν τουλάχιστον… απογοητευτική. «Οι τιμές για τα διαθέσιμα σπίτια ήταν παράλογες! Έβλεπες ένα δωμάτιο υπόγειο, άδειο χωρίς  έπιπλα, 20 τ.μ., με την υγρασία φανερή που είχε “καλυφθεί” με ένα βαψιματάκι και ο ιδιοκτήτης ζητούσε 300 ευρώ! Και μου ζητούσε να φύγω στα τέλη του Απρίλη γιατί ξεκινούσε η τουριστική σεζόν!» λέει χαρακτηριστικά.

«ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ»

«Λόγω του τουρισμού και της Arbnb τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει ξεφύγει. Οι τιμές έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, δεν δίνουν σπίτια για φοιτητές ή σου λένε ότι θα πρέπει να φύγεις μόλις αρχίσει η τουριστική σεζόν! » δηλώνει η  Εύα Κονδύλη αντιπρόεδρος του Σπουδαστικού Συλλόγου. Η ίδια υπογραμμίζει πως όταν εστία δικαιούνται 16 φοιτητές από τους 1000 που διαθέτει το ίδρυμα αντιλαμβάνεται ο καθένας  ότι δεν καλύπτονται ούτε στο ελάχιστο οι ανάγκες των φοιτητών. «Ήλθε μια πρωτοετής φοιτήτρια από τη Μεσαρά που δεν μπορούσε να βρει σπίτι, δεν πήρε εστία και έτσι αναγκάστηκε και  γύρισε πίσω !  Και δεν είναι η μόνη, κάτι ανάλογο έγινε  και με άλλα παιδιά . Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να μας αφήνει αμέτοχους, υποτίθεται ότι η παιδεία είναι δωρεάν και για όλους» συμπληρώνει.

Και η Εύα δυσκολεύεται να εξηγήσει πως το ΤΕΙ στα Χανιά δεν διαθέτει δικές του φοιτητικές εστίες.   «Δυστυχώς μάθαμε πρόσφατα ότι η διοίκηση του ΤΕΙ στο Ηράκλειο έδωσε ένα πολύ μεγάλο κονδύλι για να φτιαχτεί γήπεδο ποδοσφαίρου! Είναι απαράδεκτο να γίνει κάτι τέτοιο όταν δεν έχουμε καμία φοιτητική εστία στα Χανιά να πάει το ΤΕΙ να φτιάξει…γήπεδο! Τι προτεραιότητες είναι αυτές;» αναρωτιέται η σπουδάστρια.

Κινητοποίηση σήμερα στα Νέα Καταστήματα 

Εν τω μεταξύ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών Χανίων, χαιρετίζει με ανακοίνωσή του «τις κινητοποιήσεις των φοιτητών του νομού Χανίων,των φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης στον ΕΛΚΕ και την πρυτανεία και του ΤΕΙ Χανίων που συμμετείχε στην παγκρήτια κινητοποίηση σπουδαστικών συλλόγων, στην διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης,στο Ηράκλειο».

Παράλληλα καλεί σήμερα σε συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργανώνει το ΠΑΜΕ στην πλατεία Νέων Καταστημάτων στις 7 το απόγευμα.

Χανιώτικα Νέα

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr