Παρέμβαση, φοιτητών, ΤΕΙ, Κεντρικής, Μακεδονίας, Κιλκίς Παρέμβαση φοιτητών του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας στο Κιλκίς

Παρέμβαση φοιτητών του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας στο Κιλκίς

Παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς έκαναν χθες Δευτέρα φοιτητές του ΤΕΙ Κιλκίς, που ανήκουν στη παράταξη Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) του ΠΑΜΕ, με στόχο να αναδείξουν τα προβλήματα του Ιδρύματος.

Οι φοιτητές έθεσαν το θέμα της μετεγκατάστασης του ΤΕΙ στο νέο κτήριο, καθώς και αυτά της μη ύπαρξης φοιτητικής εστίας στο Κιλκίς και της έλλειψης κυλικείου στη Σχολή, ενώ διεκδίκησαν τη χορήγηση των απαραίτητων υλικών για τις σπουδές τους και καρτών για δωρεάν μεταφορά στη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Κιλκίς.


Εξ` άλλου, για το θέμα της θέρμανσης αποκάλυψαν ότι πέρσι δεν υπήρχε τέτοια μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα ν` αναγκάζονται φοιτητές και καθηγητές να πηγαίνουν στη Σχολή με αερόθερμα από τα σπίτια τους!

Το κείμενο που διαβάστηκε από τους φοιτητές στη συνεδρίαση:

Κυρίες και κύριοι,  σύμβουλοι  είμαστε από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, αντιπροσωπεύουμε το ΤΕΙ του Κιλκίς. Σήμερα ήρθαμε εδώ για να αναδείξουμε κάποια από τα προβλήματα που έχει το ΤΕΙ, τα οποία εκτιμάμε ότι τα γνωρίζετε.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών είναι η φωνή των φοιτητών που αγωνιούν για το μέλλον μετά το πτυχίο, βλέποντας το 1,5 εκατ. νέων ανέργων, είναι η φωνή των φοιτητών που φωνάζουν φτάνει πια με τα τεράστια έξοδα για τις σπουδές. Είναι η φωνή των γονιών που πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά κάθε μήνα για ενοίκια (αφού το ΤΕΙ μας είναι από τα λίγα που δεν έχει καθόλου εστίες), είναι η φωνή των φοιτητών και σπουδαστών που προσπαθούν καθημερινά από το 1ο έτος για να σπουδάσουν, αυτών που ταυτόχρονα δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα, είναι η φωνή των φοιτητών που παρατάνε τις σπουδές γιατί δεν τα βγάζουν πέρα οι οικογένειές τους, είναι η φωνή όλων αυτών που μένουν για μήνες απλήρωτοι στην πρακτική άσκηση.

Ούτε ένα ΕΥΡΩ για τις σπουδές μας. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Δεν ανεχόμαστε να πληρώνουμε την ώρα που οι οικογένειες μας ξεζουμίζονται από την δυσβάσταχτη κρατική φορολογία.

Για τις σπουδές και τα όνειρά μας γιατί δεν δεχόμαστε ούτε εμείς μονομερείς ενέργειες απέναντι στη ζωή, το μέλλον και τη μόρφωση που μας αξίζει.

Ας τα πάρουμε με την σειρά:

  • Κτήριο. Ενώ το ΤΕΙ μας έχει δικό του κτήριο φιλοξενείται στο κτήριο του ΟΑΕΔ και κάθε χρόνο η μεταφορά μας στο καινούριο κτήριο γίνεται όλο και περισσότερο άπιαστο όνειρο. Το κτήριο του ΟΑΕΔ είναι μικρό και έτσι πάρα πολλά εργαστηριακά μηχανήματα που ήδη υπάρχουν, έχουν μεταφερθεί στο καινούριο κτήριο αφήνοντας μας χωρίς εργασιακό εξοπλισμό.
  • Εστίες. Η πόλη του Κιλκίς είναι από τις λίγες πόλεις που δεν έχει εστίες, με αποτέλεσμα οι φοιτητές που έρχονται για σπουδές αναγκαστικά να νοικιάζουν. Ωστόσο, το θέμα είναι ότι πάρα πολλοί φοιτητές δεν μπορούν να σπουδάσουν λόγω της οικονομική τους κατάστασης. Η ανεργία και η κακοπληρωσιά που υπάρχει μέσα στις οικογένειές τους δεν τους επιτρέπει να έρθουν. Ακόμα και αν πάρουν το στεγαστικό επίδομα (χιλιάρικο), εάν πληρούν τα αμέτρητα κριτήρια αυτό δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο για τα έξοδα του σπιτιού και για τα αναλώσιμα υλικά της σχολής.
  • Κυλικείο. Είναι ένα θέμα που όσο αστείο και ανούσιο φαίνεται δεν γίνεται να το προσπεράσουμε έτσι. Αυτό συνδέεται με το θέμα του κτήριου. Ενώ είχαμε κυλικείο, όταν τελείωσε η σύμβαση του ιδιοκτήτη, για τον επόμενο που ήθελε να το διαχειριστεί, αναδείχτηκε ο χώρος ακατάλληλος για να ξαναγίνει κυλικείο.
  • Θέρμανση. Πέρυσι δεν είχαμε θέρμανση μέχρι τέλη Δεκεμβρίου. Αναγκάστηκαν φοιτητές και καθηγητές να έρχονται με αερόθερμα από τα σπίτια τους. Παρόλα αυτά, καταφέραμε να εξασφαλιστεί πετρέλαιο για να ζεσταθούμε για μικρό χρονικό διάστημα  του χειμώνα, και αυτό γιατί βέβαια πιέσαμε με κατάληψη.
  • Υλικά. Κάθε χρόνο, ο κάθε καινούριος φοιτητής δίνει από την τσέπη του τουλάχιστον 100 ευρώ και καθώς μεγαλώνει το εξάμηνο αυξάνονται και τα έξοδα.
  • ΚΤΕΛ. Οι διαδρομές που κάνουν οι φοιτητές που μένουν Θεσσαλονίκη, αλλά και φοιτητές που μένουν εδώ που αναγκαστικά κατεβαίνουν Θεσσαλονίκη για υλικά και υφάσματα που χρειάζονται, είναι τόσες πολλές που τα έξοδα για αυτές μπορεί να αγγίξουν έως και τα έξοδα ενός σπιτιού.

Εμείς διεκδικούμε:

  • Μεταφορά της σχολής στο καινούριο κτήριο του ΤΕΙ που ήδη υπάρχει και φθείρεται από τον χρόνο αχρησιμοποίητο. Έχουμε κουραστεί απο γραφειοκρατικές δικαιολογίες!
  • Να μετατραπούν πανεπιστημιακά ακίνητα και δημόσια κτήρια σε εστίες στην ευθύνη του κράτους, εφόσον δεν υπάρχον ή έστω μέχρι τότε να δίνεται επίδομα ενοικίου ή/και δωρεάν δωμάτια σε ξενοδοχεία όπως σε άλλες πόλεις!
  • Άμεση εξασφάλιση επαναλειτουργίας του κυλικείου στο ΤΕΙ, με ανάλογο φοιτητικό τιμολόγιο!
  • Θέρμανση για όλο τον χειμώνα!
  • Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό!
  • Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές!
  • Εξασφάλιση κάρτας-δωρεάν μεταφορών Θεσσαλονίκη-Κιλκίς και πίσω, για τους φοιτητές και καθηγητές του τμηματός μας!
  • Πρόσληψη μόνιμων καθηγητών που να καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών! Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που να καλύπτει όλες τις ανάγκες λειτουργίας του Ιδρύματος!
  • Σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας! Να μην υπάρχει νέος που θα δουλεύει με λιγότερα από!
  • Πρακτική άσκηση ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών, πάνω στην ειδικότητα, στην επίβλεψη του Ιδρύματος! Με αξιοπρεπή μισθό, ελάχιστο 751ευρώ, με πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα!

Τι μπορείτε να κάνετε και πως μπορείτε να μας βοηθήσετε:

Στο θέμα του κτηρίου μπορείτε να πιέσετε και εσείς μαζί μας ως δήμος Κιλκίς την μεταφορά μας στο καινούριο κτήριο καθώς και για όλα τα άλλα προαναφερθέντα θέματα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr