Πήγαμε σε εστίες ΤΕΙ μετά από έκκληση σπουδαστή... και πάθαμε ΣΟΚ! [ΑΘΛΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ]

Πριν λίγες μέρες επικοινώνησε με το alterthess ένας νεαρός, ο Βαλάντης Παπανικολάου και μας προσκάλεσε να μας περιηγήσει στο μέρος όπου ζει κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Πρόκειται για ένα σπουδαστή που μένει στις πολυσυζητημένες εστίες του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στη Σίνδο.  

Οι σπουδαστές του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης όπως μου λέει στο τηλέφωνο διαμένουν σε συνθήκες ψύχους στις εστίες στη Σίνδο ενώ τους έχει ζητηθεί να εγκαταλείψουν το χώρο μέχρι το Μάρτιο. Η υπόθεση ξεκινά πριν από δύο χρόνια καθώς έχει παγώσει από το ελεγκτικό συνέδριο η διαδικασία της προμήθειας πετρελαίου, που γίνεται με διεθνή διαγωνισμό, μια διαδικασία που είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.  

Το θέμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας τη προηγούμενη εβδομάδα όταν οι 210 σπουδαστές που διαμένουν στο χώρο είδαν τοιχοκολλημένα στις πόρτες των δωματίων τους τα χαρτιά της έξωσης.


“Σας γνωρίζουμε ότι το Συμβούλιο του ΑΤΕΙ/Θ αποφάσισε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της φοιτητικής εστίας του... Κατόπιν αυτού θα πρέπει να προχωρήσετε σε ενέργειες αποχώρησης με ίδια μέσα, δεδομένου ότι από 01/03/2015 η λειτουργία της εστίας θα ανασταλεί μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης για λόγους αποτροπής των υφιστάμενων και επικείμενων κινδύνων. Σε αντίθετη περίπτωση τελείτε προδήλως το ποινικό αδίκημα του άρθρου 288 παρ. 1 Ποινικού Κώδικα”

Ο Βαλάντης μας εξήγησε ότι πρέπει να πάρουμε το λεωφορείο 52 από τον ΟΣΕ και περίπου σε 20 λεπτά ήμασταν έξω από το κτίριο. Μπαίνοντας στις εγκαταστάσεις της εστίας δεν συναντάς απλά μια εικόνα εγκατάλειψης, παράλληλα την οσμίζεσαι. Η έλλειψη κεντρικής θέρμανσης τα τελευταία δύο χρόνια καθώς και η ελλιπής συντήρηση των εγκαταστάσεων έχει ως αποτέλεσμα η μυρωδιά της υγρασίας και της μούχλας να είναι διάχυτη. Ιδιαίτερα στα δωμάτια. Οι σπουδαστές που είχαν την “τύχη” να εξασφαλίσουν μια θέση για να μπορέσουν να παρακολουθούν τις σπουδές τους μένουν σε μικρά δωμάτια, ανά δύο. Έχουν κοινόχρηστες τουαλέτες, ένα μικρό κουζινάκι και ένα πλυντήριο ανά πτέρυγα.

Σε μερικά σημεία έχει πέσει ο σοβάς ενώ το πάτωμα έχει νερά και οι τοίχοι μούχλα και υγρασία. Μάλιστα σε σημεία που έσταζε το ταβάνι έχουν δημιουργηθεί αυτοσχέδια λούκια για να προωθούν το νερό. Σε μια πλευρά του κτιρίου, ένα δέντρο, του οποίου οι ρίζες δεν άντεξαν πριν λίγες εβδομάδες έγειρε πάνω στη σκεπή.

"Το καλοκαίρι φτιάξαμε αυτό το χώρο με προσωπική εργασία. Το βάψαμε. Το φροντίσαμε.", λέει ο Βαλάντης και προσθέτει, "Με τις πρώτες βροχές έγινε έτσι όπως το βλέπεις. Στο πάτωμα έχει νερά, οι τοίχοι έχουν υγρασία και μούχλα. Λόγω της μυρωδιάς δεν μπορούμε πια να καθόμαστε εδώ. Μαζευόμασταν 20 -30 παιδιά και βλέπαμε αγώνες, παίζαμε επιτραπέζια, τώρα..."

Όμως το πρόβλημα δεν σταματά εκεί. 

Πριν λίγες εβδομάδες μια κοπέλα ξύπνησε τον Βαλάντη στις 5 το πρωί φωνάζοντας πως το δωμάτιό της πήρε φωτιά. Αρκετοί από τους σπουδαστές έχουν προμηθευτεί ίδια μέσα (π.χ αερόθερμα) για να αντέχουν στο κρύο. Το δικό της από την πολύ χρήση, “δεν άντεξε” και τυλίχθηκε στις φλόγες.

“Μπαίνω μέσα και βλέπω καπνό και φωτιά. Ευτυχώς το προλάβαμε γρήγορα. Ευτυχώς η κοπέλα δεν κοιμόταν και γλυτώσαμε τα χειρότερα”, μας λέει ο Βαλάντης και συνεχίζει: “Έψαξα για πυροσβεστήρες. Είχαμε τέσσερις. Ευτυχώς ο ένας λειτούργησε. Μετά το περιστατικό η διοίκηση προμηθεύτηκε νέους”.

Ο Βαλάντης πλέον έχει γίνει ειδικός. Μας εξηγεί πως βοηθάει όσους σπουδαστές μπορεί να βγάλουν την υγρασία και τη μούχλα από τα δωμάτιά τους, βάφει τους τοίχους, μαστορεύει τις πόρτες που χαλάνε.

Προσπαθεί μάλιστα δείχνοντας μας τον ηλεκτρολογικό πίνακα να μας εξηγήσει τι συμβαίνει τα κρύα βράδια. Οι ασφάλειες καίγονται και πέφτουν 6 με 7 φορές. Όλη πτέρυγα μένει χωρίς ρεύμα.

“Ο πίνακας αντέχει μέχρι 50 Amber. Τώρα που είναι μέρα και δεν έχει πολύ κρύο είναι στο 40. Φανταστείτε τι γίνεται το βράδυ”, λέει και συνεχίζει, “μετά το μεσημέρι δεν έχουμε τεχνική υπηρεσία και αναγκαζόμαστε να βάζουμε μόνοι μας τα χέρια μας με προσωπικό κίνδυνο”.

“Είπαμε στον Πρόεδρο έλα να δεις πως είναι. Δεν τον έχουμε δει ποτέ”, λέει με αγωνία αποτυπωμένη στο πρόσωπό του καθώς πλέον το μέλλον τους είναι αβέβαιο.

Ο Βαλάντης ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται κανένας σπουδαστής ή σπουδάστρια να φύγει αν δεν τους δοθούν εγγυήσεις για το που θα φιλοξενηθούν και χρονοδιάγραμμα των εργασιών.

“Υπάρχουν σπουδαστές που αν φύγουμε από εδώ θα εγκαταλείψουν τις σπουδές τους”, λέει.

Το θέμα του διαγωνισμού για το πετρέλαιο ο οποίος είναι ευθύνη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και έχει παγώσει από το ελεγκτικό συνέδριο όπως πληροφορείται το alterthess θα συζητηθεί εκ νέου την Τρίτη στην οικονομική επιτροπή. Όμως μετά από δύο χρόνια εγκατάλειψης για να λειτουργούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες οι εγκαταστάσεις χρειάζονται συντήρηση και επισκευή. Για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο νέος Υπουργός Παιδείας, Αρ. Μπαλτάς. Είναι επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίσει στους σπουδαστές αξιοπρεπή διαβίωση και να τους εγγυηθεί τη διαμονή τους σε κάποιο άλλο χώρο για όσο διαρκέσουν οι εργασίες αποκατάστασης. Είναι υποχρέωση της διοίκησης του Ιδρύματος να πιέσει σε κατεύθυνση λύσης και κανένας σπουδαστής να μη μείνει χωρίς εξασφαλισμένη τη διαμονή του. Και κανείς δεν μπορεί να νίπτει τας χείρας του.

Κατερίνα Μπακιρτζή - alterthess.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr