Οι φοιτητές του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους!

Οι φοιτητές του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους!

ΤΕΙ Θεσσαλονίκης: "Όχι" στο κλείσιμο του Τμήμα της Αισθητικής και Κοσμητολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης λένε οι σπουδαστές, παράλληλα παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους καθώς συλλέγουν ηλεκτρονικά υπογραφές και ζητούν τη στήριξη του Υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου. 

  • Δείτε ΕΔΩ την επιστολή των φοιτητών.
  • Δείτε ΕΔΩ το σχετικό ψήφισμα των φοιτητών.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Αξιότιμε κύριε Τζιώνα


Αξιότιμε κύριε Γαβρόγλου

Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα …. ότι εκδόθηκε το τελικό πόρισμα της επιτροπής για τη συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με αυτό προβλέπεται η ίδρυση Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο θα ενταχθούν οι σχολές των ανωτέρω ΤΕΙ. Σε αυτό το «Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο» προβλέπεται η λειτουργία Σχολής Επιστημών Υγείας με τμήματα Νοσηλευτικής, Μαιευτικής, Βιοϊατρικών Επιστημών, Φυσικοθεραπείας, κλινικής Διατροφής και Διαιτολογίας.

Το ερώτημα των φοιτητών του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας είναι λοιπόν : Πού βρίσκεται η Αισθητική και Κοσμητολογία του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης;

Αίτημα του τμήματός μας, εκφρασμένο ρητά εδώ και καιρό, είναι η ένταξή μας στο Διεθνές πανεπιστήμιο ως αυτοδύναμο τμήμα, κι αν αυτό δεν εγκριθεί τότε να ακολουθήσει το πρότυπο του αντίστοιχου τμήματος στην Αθήνα, στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών.

Στη συνάντηση που είχαμε μαζί σας στις 12-12-2018, δεσμευτήκατε ότι θα εισηγηθείτε στη δεκαεπταμελή επιτροπή την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, καθόσον:

α) υπάρχει το προηγούμενο της Αθήνας και

β) αυτό υπαγορεύεται από την κοινή λογική

Για τον λόγο αυτό, σας καλούμε να δώσετε γραπτές εξηγήσεις σχετικά με το μέλλον του Τμήματός μας:

Η Αισθητική και Κοσμητολογία της Σ.Ε.Υ.Π. του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος θα συνεχίσει να υπάρχει, ενταγμένη στην υπό ίδρυση Σχολή Επιστημών Υγείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου ενσωματωμένη στις Βιοϊατρικές Επιστήμες ή θα εξαφανιστεί ολοκληρωτικά από τον χάρτη των Πανεπιστημίων της Βορείου Ελλάδος;

Αν επιθυμούν κάποιοι να συμβεί το δεύτερο, όπως υποψιαζόμαστε, ζητούμε πειστικές εξηγήσεις:

Γιατί δεν χρειάζεται να υπάρχει στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης το τμήμα της Αισθητικής και Κοσμητολογίας, ένα τμήμα με μηδενική ανεργία των αποφοίτων του, ένα τμήμα που υφίσταται από το 1980, ένα τμήμα, δηλαδή , με ιστορία τεσσάρων δεκαετιών;

Ως φοιτητές βρισκόμαστε σε απορία. Πώς ένας υπουργός παιδείας προοδευτικός και με όραμα παραδίδει την εκπαίδευση των αυριανών αισθητικών και κοσμητολόγων στα χέρια των ιδιωτών;

Γιατί, είναι προφανές πως όταν δεν θα υπάρχει τμήμα Αισθητικής στο δημόσιο πανεπιστήμιο οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς στον χώρο της αισθητικής θα καλυφτούν από ιδιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι δίκαιο και επιβεβλημένο να συνεχίσει να υπάρχει το Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας της Θεσσαλονίκης για τους παρακάτω λόγους:

1ον. Το τμήμα μας λειτουργεί από το έτος 1978- ως Κ.Α.Τ.Ε.Ε.τότε, ενταγμένο στην τότε Σχολή Στελεχών Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας. Από το 1983 ανήκει στη σχολή επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π) και βρίσκεται πάντα στις πρώτες θέσεις προτίμησης των υποψηφίων φοιτητών ανάμεσα στα υπόλοιπα τμήματα του ΤΕΙ. Συγκεκριμένα βρίσκεται μέσα στην πεντάδα πρώτης επιλογής στις εισαγωγικές πανελλήνιες εξετάσεις (από όλα τα τμήματα του ΤΕΙ), με τη βάση εισαγωγής να ξεπερνά τα 12.500 μόρια.

2ον. Στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης εντάσσονται ποικίλα θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα υψηλού επιστημονικού και τεχνολογικού επιπέδου. Επιπλέον, προσφέρεται απόκτηση εμπειρίας πάνω στις εφαρμογές της ειδικότητας τόσο του Αισθητικού (dermascience) όσο και του Κοσμητολόγου (cosmetic science).

3ον. Το Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας διαθέτει αποφοίτους με σαφή και θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα (νόμος 361/69, Π.Δ. 83/89, πρόσφατη υπουργική εγκύκλιος ΑΔΑ: 7ΤΩΧ465ΦΥΟ-ΑΤΗ που αναγνωρίζει ότι «Η αποτρίχωση με μηχανήματα λέϊζερ (laser) διενεργείται α) από «…» β) από κατόχους πτυχίου του Τμήματος Αισθητικής – Κοσμητολογίας των ΑΤΕΙ της ημεδαπής ή πτυχίου ισότιμου και αντίστοιχου της αλλοδαπής). Με την εγκύκλιο αυτή θεσμοθετήθηκε ένα επιπλέον επαγγελματικό μας δικαίωμα αναγνωρίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι απόφοιτοι του Τμήματος μας κατέχουν υψηλότατο υπόβαθρο επιστημονικής κατάρτισης και σε αυτό το επιστημονικό πεδίο.

4ον. Η επιστημονικότητα του επαγγέλματός μας, η οποία δυστυχώς δεν είναι ευρέως γνωστή και διαδεδομένη, μεταξύ άλλων αποδεικνύεται από :

-τη συμπτωματική αντιμετώπιση ενδοκρινολογικών, δερματολογικών και παθολογικών προβλημάτων, όπως θεραπεία ακμής, ουλών, απομάκρυνση ανεπιθύμητης τριχοφυίας με σύγχρονες βιοχημικές μεθόδους και LASER.

-την ανάπτυξη, έρευνα και παραγωγή καλλυντικών

-την παραγωγή καλλυντικών σε βιομηχανική κλίμακα

-την αποτελεσματικότητα των καλλυντικών

-τον ποιοτικό έλεγχο καλλυντικών προϊόντων

-την αναγνώριση και πρόληψη δερματικών παθήσεων και κατά περίπτωση μερίδας αντιμετώπισή τους

-την αντιμετώπιση αισθητικών προβλημάτων ασθενών, όπως είναι η αντιμετώπιση ουλών και ανεπιθύμητων παρενεργειών (π.χ.αλωπεκία), η αποκατάσταση θηλαίας άλω μετά από μαστεκτομή μέσω της διορθωτικής ψιμυθίωσης διαρκείας (medical camouflage).

– την φωτοανάπλαση, τις ηλεκτροθεραπείες, τη μη ενεσιμη μεσοθεραπεία, που αποτελούν τα νέα πεδία της Δερμοαισθητικής -cosmeceuticals, (cosmetics +pharmaceuticals).

-τις δραστικές δερμοκαλλυντικές ουσίες με βιοχημικο μηχανισμό δράσης και τις νέες επιστημονικές εξελίξεις όπως η νανοκοσμητολογία

-τον Κανονισμό καλλυντικών προϊόντων (EC 1223/2009): Αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα για όλο και πιο επιστημονική και εξειδικευμένη γνώση, ασφάλεια και μελέτη για τοξικότητα των καλλυντικών ,προκειμένου τα καλλυντικά που κυκλοφορούν να παράγονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις εξελίξεις των διεθνών επιτροπών αξιολογήσεων (SCCS, REACH, CLP)

5ον. Λειτουργούν αντίστοιχα προγράμματα Bachelor τετραετούς φοίτησης στον Ευρωπαϊκό χώρο: Bachelor in Cosmetic Science, University of Sunderland, United Kingdom (4 years BS) / Department of Pharmacy and Cosmetic Science De Montfort University, England (4 years BS) / Master on Cosmetic Science, University of Arts, London (Intergated 5 years) / Department of Toxicology, Dermato-cosmetology and Pharmacognosy, Vrije Universiteit, Brussels (4 years BS) Λειτουργούν αντίστοιχα προγράμματα Bachelor τετραετούς φοίτησης στον Διεθνή χώρο: Bachelor in Dermal Sciences, Victoria University, Australia (4 years BS) / Bachelor in Pharmaceutical Sciences, Cosmetic Science & Formulation Design, University of Toledo, Ohio, United States (4 years BS) / Department of Cosmetic Science, Providence University, Taiwan (4 years BS) / Department of Cosmetic Science, University of Taiwan (4 years BS) / Department of Fragance & Cosmetic Science, Kaohsing Medical University (4 years BS).

6ον. Το Τμήμα μας εκπόνησε Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο “Οργάνωση, Διοίκηση, και Θεραπευτικές Πρακτικές Μονάδων Ευεξίας και SPA” , του οποίου οι απόφοιτοι ορκίστηκαν πολύ πρόσφατα (4 Δεκεμβρίου του 2018) και ήδη δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας στον αναπτυσσόμενο κλάδο του Ιαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας.

7ον. Το Τμήμα μας προσφέρει εξαιρετική μαθησιακή εμπειρία και η εργασιακή απορρόφηση των αποφοίτων είναι ιδιαίτερα υψηλή, κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στους χαλεπούς καιρούς της χώρας μας, οι απόφοιτοι του τμήματός μας έχουν υψηλότατο ποσοστό άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης.

8ον. Το Τμήμα μας υστερεί ουσιαστικά μόνο αριθμητικά όσον αφορά τα μέλη Δ.Ε.Π. Για το γεγονός αυτό δεν ευθυνόμαστε εμείς οι φοιτητές αλλά η αδιαφορία και η εγκατάλειψη που βίωσε συνολικά η παιδεία μας την πρόσφατη περίοδο οικονομικής δυσκολίας στη χώρα μας. Αυτό όμως ουδέποτε δυσκόλεψε ως τώρα την παροχή υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκής γνώσης προς εμάς τους φοιτητές χάρη στην αξιέπαινη προσπάθεια των διδασκόντων.

Αξιότιμε κύριε Τζιώνα,

Αξιότιμε κύριε Γαβρόγλου,

Επειδή ως φοιτητές αισθανόμαστε να αδικούμαστε μόνο και μόνο επειδή το Τμήμα όπου φοιτούμε παρουσιάζει αριθμητικές ελλείψεις σε μέλη Δ.Ε.Π.,

Επειδή με τη μη ένταξή μας στο υπό ίδρυση Διεθνές Πανεπιστήμιο θα στερηθούμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε τις επιστημονικές μας γνώσεις στην επαγγελματική μας ζωή, στην κοινωνία και πάνω από όλα στον Άνθρωπο που καλούμαστε να υπηρετούμε,

Επειδή σήμερα είμαστε φοιτητές ,που αγωνιούμε για το μέλλον και τις σπουδές μας, αφού μέσα από τη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων και των κατατακτήριων εξετάσεων φοιτούμε συνειδητά στο Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας,

Επειδή το Τμήμα μας εκπροσωπεί μια επιστήμη που αναπτύσσεται ραγδαία και μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για νέους φοιτητές και εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας της Βορείου Ελλάδας,

Επειδή το αντίστοιχο αίτημα των συμφοιτητών μας του Τμήματος της Αθήνας ικανοποιήθηκε και σήμερα αυτό είναι ενταγμένο στο νεοϊδρυθέν Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής,

Αξιότιμε Κύριε Τζιώνα

Επειδή βασιζόμστε στον λόγο σας, κατά τη συνάντησή μας στις 12 Δεκεμβρίου 2018, αλλά και στην ευσυνειδησία και τον οραματισμό που σας διακατέχει,

Αξιότιμε κύριε Γαβρόγλου

Επειδή γνωρίζουμε και θαυμάζουμε το σθένος σας και το όραμά σας για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση

Επειδή είμαστε βέβαιοι ότι κατανοείτε πως εμείς και οι γονείς μας, όπως και όσοι νέοι ονειρεύονται να δραστηριοποιηθούν στο μέλλον στον χώρο της Αισθητικής, ουδεμία ευθύνη φέρουν για το αν το Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας του ΑΤΕΙΘ δεν πληροί σήμερα τις προϋποθέσεις ένταξης στο Διεθνές Πανεπιστήμιο,

Επειδή, τέλος, έχουμε την πεποίθηση ότι το Τμήμα μας θα έχει μόνο θετική παρουσία στο Πανεπιστήμιο και την κοινωνία

ΖΗΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΣ ΑΥΤΗ:

Την ένταξη του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας της Σ.Ε.Υ.Π. του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος στο υπό ίδρυση σύμφωνα με το δημοσίευμα στο esos Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας (με έδρα τη Σίνδο) του Διεθνούς Πανεπιστημίου, καθώς αυτό υπαγορεύει το περιεχόμενο των σπουδών μας και η αναγκαιότητα παροχής αξιόπιστων υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους πολίτες που θα αναζητήσουν στο μέλλον την αρωγή της Αισθητικής και της Κοσμητολογίας.

Οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές του Τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας του ΑΤΕΙΘ, εκπροσωπούμενοι από τις φοιτήτριες:

Ακολουθεί ενυπόγραφη κατάσταση των διαμαρτυρομένων φοιτητών Αισθητικής και Κοσμητολογίας για την αναγκαιότητα ένταξης μας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Επιπλέον, δεσμευόμαστε να καταθέσουμε ηλεκτρονικά έγγραφο μορφής excel με τις ηλεκτρονικές ή/και φυσικές υπογραφές φοιτητών/εκπαιδευτικών/αποφοίτων οι οποίοι συμφωνούν πλήρως με το περιεχόμενο και το αίτημα αυτής της επιστολής.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr