Φοιτητές καταγγέλλουν Φοιτητές καταγγέλλουν: Χάσαμε εξεταζόμενο μάθημα γιατί δεν μας χωρούσαν οι αίθουσες!

''Χάσαμε εξεταζόμενο μάθημα γιατί δεν μας χωρούσαν οι αίθουσες''

Τριάντα περίπου φοιτητές του τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στη Λάρισα, πήγαν να δώσουν εξετάσεις σε μάθημα της ειδικότητάς τους (στο πλαίσιο της εξεταστικής περιόδου του Ιουνίου) αλλά δεν βρήκαν θέση να καθίσουν στις αίθουσες!

Είχαν προετοιμαστεί για να γράψουν, ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα των σπουδών τους, διάβασαν, αγχώθηκαν… και όταν έφτασε η ώρα να καθίσουν στα θρανία για να εξεταστούν, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε κενό κάθισμα…


Σύμφωνα με την εφ. Ελευθερία, αν και είχε ληφθεί μέριμνα από το τμήμα, να ανοίξουν εκείνη τη μέρα, στο εξεταζόμενο μάθημα -Μηχανές Εσωτερικής Καύσεως- τέσσερις αίθουσες (ανάμεσα σε αυτές και το αμφιθέατρο του ΤΕΙ), για να καλυφθεί ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών, που προβλεπόταν ότι θα προσέλθει και ο οποίος ξεπερνούσε τα 200 άτομα, παρόλα αυτά δεκάδες άτομα βρέθηκαν εκτός, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να μεταθέσουν την εξέτασή τους, στο συγκεκριμένο μάθημα, στην επόμενη εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου.

Δεν τους χωρούσαν οι αίθουσες

Οι φοιτητές που έμειναν έξω από τις αίθουσες, κατήγγειλαν, το περιστατικό στον πρόεδρο του τμήματος Μηχανολογίας κ. Κεχαγιά, ο οποίος όμως ήταν αργά για να «διορθώσει» την κατάσταση, καθώς όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, ειδοποιήθηκε μία ώρα μετά την έναρξης της εξέτασης, όταν τα θέματα είχαν δοθεί και απαγορευόταν κάθε τέτοια ενέργεια.

«Λάθη έγιναν και από τις δυο πλευρές, φοιτητών και καθηγητών και ευθύνες έχουν και οι δύο…», υποστήριξε ο κ. Κεχαγιάς, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να ανατρέψει πλέον ή να διορθώσει το αποτέλεσμα για τα τριάντα παιδιά που θα ξαναπάνε να γράψουν τον Σεπτέμβριο.

Η λύση που μπορεί να δωθεί

Η λύση δε, που έδωσε ο πρόεδρος, στους φοιτητές, για επαναληπτικές εξετάσεις πριν τον Σεπτέμβριο, απαιτεί μεγάλη διαδικασία, αλλά παράλληλα τους φέρνει και σε δύσκολη θέση, καθότι θα πρέπει να συμπαρασύρει και το σύνολο των φοιτητών που ήδη έδωσαν εξετάσεις στο εν λόγω μάθημα.

Αναλυτικότερα, ο κ. Κεχαγιάς τόνισε πως θα πρέπει οι φοιτητές που έμειναν απ' έξω, να καταθέσουν για το περιστατικό εγγράφως, αυτό ακολούθως να συζητηθεί στη συνέλευση του τμήματος, η οποία αν αποφασίσει να προχωρήσει σε επαναληπτικές εξετάσεις, τότε αυτές θα αφορούν στο σύνολο των 200 φοιτητών! Στην ουσία θα ακυρωθεί η εξέταση όλων των υπολοίπων και αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τους τριάντα φοιτητές, να προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία, υπό τον φόβο της κατακραυγής των συμφοιτητών τους.Να σημειωθεί ότι γονείς που διαμαρτυρήθηκαν για το συμβάν στην «Ε», εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Παίζουν με την οικογενειακή μας γαλήνη, με τα παιδιά μας. Ξέρουν αν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να παρατείνουν τις σπουδές τους, χάνοντας μια εξεταστική περίοδο;».

Όπως ανάφεραν φοιτητές και καθηγητές, οι Μηχανές Εσωτερικής Καύσεως, είναι μάθημα κορμού και έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός, ή αποδεικνύει παράλληλα και τη δυσκολία του μαθήματος, το ότι στην εξεταστική του Ιουνίου, συγκεντρώθηκαν 200 φοιτητές! Αναμφίβολα είναι μεγάλος ο αριθμός αυτών που έχουν προσπαθήσει και σε προηγούμενες εξεταστικές περιόδους να το «περάσουν»!

Οι περικοπές στην Παιδεία

Να σημειωθεί ότι σήμερα στο τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Λάρισας, φοιτούν 1.500 φοιτητές. Πρόκειται για έναν αριθμό που καλύπτεται με εννιά καθηγητές. Ο όγκος αναμφίβολα δυσανάλογος και είναι αποτέλεσμα των περικοπών στην Παιδεία, λόγω της οικονομικής κρίσης, που ισχύει σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας σήμερα.

Σε μια τέτοια κατάσταση, το περιβάλλον γενικότερα γίνεται πολύ εύκολα έκρυθμο, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό και για τις δύο πλευρές που καλούνται να συνεργαστούν ομαλά, φοιτητές και καθηγητές.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr