Πραγματοποιήθηκε η συγκομιδή κάνναβης στο ΤΕΙ Θεσσαλίας

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη για φέτος συγκομιδή κάνναβης από την πειραματική καλλιέργεια του ΤΕΙ Λάρισας

«Αναζητούμε στοχευμένους τρόπους και συγκεκριμένα κίνητρα, σε συνεργασία πάντα με τη βιομηχανία για να ξεκινήσει η καλλιέργεια και εκτός πειραματικών αγρών», αναφέρει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης

Παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη πραγματοποιήθηκε η πρώτη για φέτος συγκομιδή κάνναβης από την πειραματική καλλιέργεια του ΤΕΙ Λάρισας, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος του Εργαστηρίου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών με σκοπό να προκύψουν συμπεράσματα χρήσιμα για τον αγροτικό και βιομηχανικό κόσμο της χώρας.


Ο κ. Κόκκαλης, αμέσως μετά ανέφερε πως είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να στηρίξει τη νέα και πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια δηλώνοντας στα τοπικά Μέσα πως «αναζητούμε στοχευμένους τρόπους και συγκεκριμένα κίνητρα, σε συνεργασία πάντα με τη βιομηχανία για να ξεκινήσει η καλλιέργεια και εκτός πειραματικών αγρών. Στην εξάπλωση του φυτού θα συμβάλει αποφασιστικά η παρουσία της βιομηχανίας, η οποία θα απορροφήσει το προϊόν. Υπενθυμίζω πως οι μεμονωμένοι αγρότες είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμμετέχουν. Όμως θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε συνεργατικά σχήματα, σε ομάδες παραγωγών. Ουσιαστικά, θα δίνεται ενιαία έγκριση για μία παραγωγική διαδικασία που ξεκινάει από τον σπόρο και καταλήγει σε συγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν».

Η υπεύθυνη καθηγήτρια του Εργαστηρίου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Ελένη Βογιατζή–Καμβούκου μιλώντας στο "Πρώτο Θέμα" σημείωσε πως «ήρθε ο κ. Κόκκαλης και παρακολούθησε όλη τη διαδικασία. Αυτή την στιγμή ο αγρός μας είναι ένα στρέμμα. Εμείς εφαρμόζουμε διάφορες καλλιεργητικές τεχνικές για να δούμε αφενός μεν την απόδοση σε ίνα και αιθέριο έλαιο και στη συνέχεια θα κάνουμε αναλύσεις προκειμένου να διαπιστώσουμε το είδος και την ποσότητα των κανναβινοειδών που περιέχει. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Έχουμε τα αποτελέσματα από μια πειραματική δουλειά που έγινε πέρυσι αλλά επαναλαμβάνουμε το πείραμα για να έχουμε σεβαστά αποτελέσματα προς δημοσίευση. Χρειάζονται δυο με τρία έτη. Μετά από αυτήν την έρευνα μπορούμε να βγούμε και να πούμε στον καλλιεργητή ότι πρέπει να εφαρμόσει αυτή την καλλιεργητική τεχνική για να έχει τη μεγίστη πρόσοδο με το ελάχιστο κόστος και την καλύτερη ποιότητα και από κει και πέρα επειδή θα προσδιορίσουμε τα κανναβινοειδή μπορούμε να κατευθύνουμε την καλλιέργεια προς συγκεκριμένη βιομηχανική κρίση, είτε για παραφαρμακευτικά σκευάσματα είτε και για φαρμακευτικά».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr