Σύγκλητος ΤΕΙ Θεσσαλίας: Οι λόγοι που δεν γίνεται δεκτό το σχέδιο συγχώνευσης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σύγκλητος ΤΕΙ Θεσσαλίας: Οι λόγοι που δεν γίνεται δεκτό το σχέδιο συγχώνευσης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ομόφωνα υπέρ της ακαδημαϊκής γεωγραφίας και κατά πλειοψηφία ναι υπέρ του θεσμικού πλαισίου για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τάσσεται η Σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Ωστόσο το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη «Νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» δεν μπορεί να γίνει δεκτό στο μεγαλύτερο μέρος του, όπως αναφέρει στην σχετική απόφαση που έλαβε η Σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Αναλυτικότερα στην απόφαση της Συγκλήτου αναφέρεται: «Το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας αναγνωρίζει τη σημασία που έχει η συνένωση των τριών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήματα Λαμίας του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας) στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με κατεύθυνση την υλοποίηση του σχεδίου για την ενιαία Τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιθυμώντας δια των οργάνων του να συνδράμει θετικά με προτάσεις που θα ελαχιστοποιούν τις αντιθέσεις και θα ενισχύουν τις συναινέσεις στο πλαίσιο που έχει θέσει η Πολιτεία δια του Υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο το σχέδιο με τίτλο «Η Νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» δεν μπορεί να γίνει δεκτό στο μεγαλύτερο μέρος του για τους παρακάτω κυρίως λόγους:

Α. ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ


1. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Γενικού Τμήματος στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα μέλη ΔΕΠ των Τμημάτων που υπάρχουν στη Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα. Πρόκειται για Τμήματα που λειτουργούν σε διαφορετικές σχολές, με τελείως διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα και στοχεύσεις, που εν τέλει θα συμπεριληφθούν σε ένα Τμήμα το οποίο θα λειτουργεί χωρίς Συνέλευση και με Πρόεδρο που θα οριστεί μεταξύ των μελών του από τη Σύγκλητο του Παν. Θεσσαλίας. Θα είναι ένα Τμήμα που δεν θα παίρνει εισακτέους και δεν θα δίνει πτυχία. Τα Γενικά Τμήματα, τα οποία σημειωτέον έχουν καταργηθεί τα τελευταία χρόνια σε όλα τα ΑΕΙ, θα είναι στην πραγματικότητα ακαδημαϊκοί «χώροι» συγκέντρωσης καθηγητών ΤΕΙ, από τα οποία θα επιλέγονται αυτοί οι πρώτοι που θα κάνουν το επόμενο βήμα προς τα Τμήματα του Πανεπιστημίου. Ξεκάθαρα, δημιουργούνται έτσι συνθήκες ομηρίας των συναδέλφων, οι οποίοι έχουν καταλάβει τις αντίστοιχες ακαδημαϊκές βαθμίδες μετά από διαδικασίες κρίσεων, με βάση ένα θεσμικό πλαίσιο παρόμοιο με αυτό των μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων.

2. Επισημαίνεται δε ότι η διαδικασία μετάβασης από το Γενικό Τμήμα προς τα άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι ασαφής και δεν προβλέπει συγκεκριμένα χρονικά όρια εντός των οποίων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μετακίνησης. Στην πρόταση του ΥΠΕΘ αναφέρεται ότι η μετακίνηση προς τα Τμήματα του Παν. Θεσσαλίας θα διέπεται από το υφιστάμενο πλαίσιο περί μετακινήσεων μελών ΔΕΠ μεταξύ τμημάτων. Το πλαίσιο όμως αυτό μπορεί να μεταβληθεί ανά πάσα στιγμή προς το χειρότερο, θέτοντας σοβαρά εμπόδια στη μετακίνηση των συναδέλφων. Ακόμα και με το υφιστάμενο πλαίσιο (Ν. 4547, άρθρο 92) ενδέχεται να υπάρξουν δυσλειτουργίες διότι για τη μετακίνηση μέλους ΔΕΠ ζητείται, μεταξύ άλλων, απόφαση του Τμήματος προέλευσης, δηλ. του Γενικού. Το Γενικό Τμήματα όμως θα αποκτήσει Συνέλευση αόριστα και μετά από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, ενώ είναι τουλάχιστον αδόκιμο μέλη ΔΕΠ διαφορετικών επιστημονικών κλάδων να τοποθετούνται με την ψήφο τους για μετακίνηση ή μη συναδέλφου τους.

3. Θίγονται οι μέχρι σήμερα απόφοιτοι των Τμημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ιδιαίτερα αυτοί που τα Τμήματα από τα οποία αποφοίτησαν δεν θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και συνέχειας στα Πανεπιστήμια προορισμού.

4. Για το Διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος δηλώνεται μεν από το παραπάνω σχέδιο η πρόθεση για τη μη μετακίνησή τους χωρίς να το επιθυμούν, όμως τίθεται ένα μείζον ζήτημα, αυτό της διάθεσης του πλεονάζοντος προσωπικού λόγω της κατάργησης λειτουργικών θέσεων. Επιπλέον καταργούμενων των Γραμματειών και των Δ/νσεων, χάνονται θέσεις Προϊσταμένων, αφού αυτές φαίνεται να προορίζονται μόνο για τους υπαλλήλους του παλαιού Π.Θ., δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό υπαλλήλους δύο ταχυτήτων.

5. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την τύχη των μελών ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ. Συμπερασματικά, θεωρείται ότι οι προβλέψεις για τη μετάβαση των διαφόρων κατηγοριών προσωπικού που ακολουθήθηκαν στην απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στην απορρόφηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, είναι απαραίτητο να τηρηθούν και στην περίπτωση του ΤΕΙ Θεσσαλίας για λόγους ισονομίας αλλά και βιωσιμότητας των επιχειρούμενων απορροφήσεων.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Στην περίπτωση που η πρόταση του ΥΠΕΘ για τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θεσμοθετηθεί, προτείνεται τη δημιουργία περιφερειακών πανεπιστημιακών (ακαδημαϊκών) κόμβων, για την αποτελεσματικότερη και δικαιότερη οργανωτική και λειτουργική διάρθρωση του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συνεπώς την επίτευξη καλύτερου συνολικού έργου.

ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Τα όργανα διοίκησης του νέου Πανεπιστημίου θα είναι τα εξής:

1. Η Σύγκλητος

2. Ο Πρύτανης

3. Οι αντιπρυτάνεις

4. Οι Σχολές, οι οποίες διοικούνται από τις Κοσμητείες και τους Κοσμήτορες και τα Τμήματα από τις Συνελεύσεις και τους Προέδρους Τμημάτων.

ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ

Μέχρι την διενέργεια εκλογών σύμφωνα με το νόμο, η πρώτη Σύγκλητος του ενιαίου Πανεπιστημίου αποτελείται από τον Πρύτανη, του Αντιπρυτάνεις, τους Κοσμήτορες όλων των Σχολών και τους Προέδρους των Τμημάτων κατά τα κατωτέρω, και τους προβλεπόμενους εκπροσώπους των λοιπών κατηγοριών προσωπικού και φοιτητών.

ΠΡΥΤΑΝΗΣ

Πρώτος προσωρινός πρύτανης του ενιαίου Πανεπιστημίου ορίζεται ο σημερινός Πρύτανης του ΠΘ.

ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΕΙΣ

Η διοίκηση του νέου Ιδρύματος περιλαμβάνει (α) δύο χωρικούς Αντιπρυτάνεις και (β) τρεις ή τέσσερις θεματικούς Αντιπρυτάνεις.

Οι χωρικοί Αντιπρυτάνεις έχουν έδρα τη Λάρισα και τη Λαμία αντίστοιχα. Πρώτοι προσωρινοί χωρικοί Αντιπρυτάνεις μέχρι τη διενέργεια εκλογών, ορίζονται οι σημερινοί Πρυτάνεις του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Λαμίας. Οι χωρικοί Αντιπρυτάνεις προΐστανται όλων των υπηρεσιών του Ιδρύματος που εδρεύουν στην αντίστοιχη πόλη. Οι θεματικοί Αντιπρυτάνεις επωμίζονται με καθήκοντα όπως αυτά προκύπτουν από τον ν. 4485/2017. Οι προσωρινοί θεματικοί αντιπρυτάνεις ορίζονται από τη Σύγκλητο, με εκλογή μεταξύ όλων των σημερινών αντιπρυτάνεων των συγχωνευόμενων ιδρυμάτων.

ΣΧΟΛΕΣ

Οι υφιστάμενες Σχολές που δεν αλλάζουν σύνθεση Τμημάτων συνεχίζουν να διοικούνται από τους Κοσμήτορες που έχουν.

Σε όσες Σχολές δημιουργούνται νέα Τμήματα, γίνονται εκλογές για την ανάδειξη νέων Κοσμητόρων εντός έτους. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, καθήκοντα προσωρινού Κοσμήτορα ασκεί ο υπάρχων Κοσμήτορας της αντίστοιχης Σχολής του ΠΘ.

Στις νέες δημιουργούμενες Σχολές, γίνονται εκλογές για την ανάδειξη Κοσμητόρων εντός έτους.

ΤΜΗΜΑΤΑ

Τα καταργούμενα Τμήματα, μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών των εγγεγραμμένων φοιτητών (για ν+2 έτη) συνεχίζουν να διοικούνται από τα εκλεγμένα όργανα διοίκησης
που έχουν.

Στα νέα δημιουργούμενα Τμήματα εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις περί διορισμού Προέδρων και προσωρινών Συνελεύσεων μέχρι την απόκτηση αυτοδυναμίας.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στην έδρα κάθε χωρικής Αντιπρυτανείας λειτουργούν σε επίπεδο Υποδιεύθυνσης, οι ακόλουθες υπηρεσίες:

(α) Υποδιεύθυνση Ακαδημαϊκών Υποθέσεων

(β) Υποδιεύθυνση Διοικητικού

(γ) Υποδιεύθυνση Οικονομικού

(δ) Υποδιεύθυνση ΕΛΚΕ.

Κάθε Υποδιεύθυνση περιλαμβάνει τουλάχιστον τα ήδη λειτουργούν τα Τμήματα των υπό συγχώνευση Ιδρυμάτων. Όλες οι Γραμματείες Σχολών και ακαδημαϊκών Τμημάτων του ενιαίου Πανεπιστημίου λειτουργούν σε επίπεδο Τμήματος. Οι θέσεις καλύπτονται κατά τις ισχύουσες διατάξεις. Προσωρινά καθήκοντα στα ήδη λειτουργούνται Τμήματα ασκούν οι ήδη τοποθετημένοι προϊστάμενοι Γραμματειών.

Έτσι, με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται η δίκαια εκπροσώπηση των διαφόρων κατηγοριών προσωπικού στα όργανα Διοίκησης του Ιδρύματος στο οποίο θα ενταχθούν.

ΕΛΚΕ

Ειδικά για τους ΕΛΚΕ θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την ομαλή μετάβαση στο νέο ενιαίο ίδρυμα καθόσον αφορά τρεις διακριτές οικονομικές οντότητες με διαφορετικά ΑΦΜ, διαφορετικά PIC Number για τα ευρωπαϊκά έργα, και διαφορετικούς κωδικούς ΟΠΣ για τα έργα ΕΣΠΑ. Επιπροσθέτως, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση ζητημάτων νόμιμης εκπροσώπησης κατά την κατάρτιση δημοσίων συμβάσεων και ανάληψης δεσμεύσεων. Για την επίλυση των παραπάνω ζητημάτων, αλλά και πολλών άλλων που θα προκύψουν θα ήταν πιο ορθό να υπάρξει πρόβλεψη λειτουργίας των ΕΛΚΕ ως έχουν για τουλάχιστον ένα έτος (μεταβατικό στάδιο).

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η Προϋπολογισμός του Ιδρύματος αποτελείται από τρεις αυτοτελείς επιμέρους προϋπολογισμούς:

(α) Τον προϋπολογισμό της Κεντρικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου

(β) Τον περιφερειακό προϋπολογισμό της Αντιπρυτανείας Λάρισας, και

(γ) Τον περιφερειακό προϋπολογισμό της Αντιπρυτανείας Λαμίας.

Αντίστοιχη διάρθρωση έχει και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τα υφιστάμενα προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Λαμίας μετατρέπονται αυτοδίκαια στα αντίστοιχα περιφερειακά προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων Λάρισας και Λαμίας.

Την ευθύνη σύνταξης, υλοποίησης και παρακολούθησης κάθε περιφερειακού προϋπολογισμού έχει ο αντίστοιχος χωρικός Αντιπρύτανης

Οι περιφερειακοί προϋπολογισμοί καταρτίζονται υποχρεωτικά με βάση τον αριθμό των φοιτητών κάθε πανεπιστημιακής (ακαδημαϊκής) περιφέρειας-κόμβου.

Ο ενιαίος προϋπολογισμός καταρτίζεται μετά από προτάσεις των αρμοδίων Αντιπρυτάνεων και εγκρίνεται από τη Σύγκλητο. Κάθε προϋπολογισμός εκτελείται ξεχωριστά με ευθύνη των αντίστοιχων χωρικών Αντιπρυτάνεων και του Πρύτανη για την Κεντρική Υπηρεσία.

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Για λόγους ισονομίας, εφαρμόζονται οι διατάξεις των παρ. 3 και 4 του Ν 4521/2018 και οι προτεινόμενες διατάξεις για τα ενιαία Πανεπιστήμια Ηπείρου και Ιονίων Νήσων. Όλο το ακαδημαϊκό προσωπικό εντάσσεται σε οργανικές θέσεις ΔΕΠ της αντίστοιχης βαθμίδας. Στο νόμο θα καθορίζεται σε ποιο νέο Τμήμα εντάσσεται αυτοδίκαια το ακαδημαϊκό προσωπικό κάθε υφιστάμενου Τμήματος. Για τα Τμήματα που προβλέπεται να κλείσουν, καθορίζεται στο νόμο σε ποιο νέο Τμήμα εντάσσονται τα μέλη ΔΕΠ μετά το κλείσιμο του Τμήματος μετά την παρέλευση των ν+2 ετών.

Επίσης στο νόμο καθορίζονται οι διαδικασίες με τις οποίες ένα μέλος ΔΕΠ μπορεί να ζητήσει την τοποθέτησή του σε άλλο Τμήμα από το Τμήμα αυτοδίκαιης ένταξης. Τα μέλη ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ θα εντάσσονται σε συγκεκριμένο ακαδημαϊκό Τμήμα. Τα μέλη και οι συμβασιούχοι του ΕΛΚΕ συνεχίζουν να απασχολούνται σε αυτούς έως και την πλήρη ομαλοποίηση της λειτουργίας ενιαίου ΕΛΚΕ και την εκλογή νέων οργάνων διοίκησης.

Να υπάρξει δέσμευση για τον αναγκαίο αριθμό μελών ΔΕΠ ανά Τμήμα που θα επανδρώσουν τα ήδη λειτουργούντα αλλά και νέα Τμήματα.

Β. ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Π.Θ.

Το ΤΕΙ Θεσσαλίας με την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου (Πρακτικό 3/29-1-2018) κατέθεσε σχέδιο ακαδημαϊκής ανάπτυξης του ΤΕΙ Θεσσαλίας με στόχο τη συνένωσή του με το Π.Θ.

Με βάση την παραπάνω απόφαση και λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρόταση του Υπουργού δεν
έλαβε υπόψη σχεδόν τίποτα από όσα αναφέρονται στο Πρακτικό 3/29-1-2018, καθώς και τις εισηγήσεις των μελών της Συγκλήτου, προτείνεται να περιληφθούν απαραίτητα στο σχέδιο συνένωσης:

– Δύο Πολυτεχνικά Τμήματα με έδρα τη Λάρισα, ενταγμένα στην Πολυτεχνική
Σχολή του Βόλου. Εναλλακτικά τη λειτουργία ενός 5ετούς Πολυτεχνικού τμήματος
ή δύο 4ετών Τμημάτων Μηχανικών στη Λάρισα, κατ’ αναλογία με το ΠΔΑ.

– Τη διατήρηση του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων ως Πανεπιστημιακού Τμήματος με έδρα τη Λάρισα, ενταγμένου στη Σχολή Υγείας.

– Τη δημιουργία Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού με έδρα τη Λάρισα, ενταγμένου στη
Σχολή Διοίκησης Οικονομίας.

– Τη λειτουργία ενός Τμήματος Επιστημών & Σχεδιασμού Προϊόντων Ξύλου και
Βιοϋλικών.

– Το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος να μετονομαστεί σε Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος ή Τμήμα Δασολογίας και Βιοοικονομίας ως 5ετές.

– Τη λειτουργία του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας στην Καρδίτσα.

– Τη λειτουργία του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής με διάρκεια σπουδών τα 5 έτη.

Η Σύγκλητος του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας:

Αποφασίζει

Α. κατά πλειοψηφία (μειοψηφούντων των κ.κ. Μ. Βραχνάκη, Η. Σαντουρίδη, Ε. Βογιατζή – Καμβούκου, Δ. Καλφούντζου, Θ. Γιαλαμά και Σ. Λουτρίδη και με λευκή ψήφο των κ.κ. Ν. Καρανίκα και Ι. Κεχαγιά) τάσσεται υπέρ, ως προς το θεσμικό πλαίσιο

Β. ομόφωνα τάσσεται υπέρ, ως προς την ακαδημαϊκή γεωγραφία του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr