Θέλουν να φύγουν οι μισοί φοιτητές από το ΤΕΙ Ηπείρου

Οι μετεγγραφές προκαλούν ακατάσχετη «αιμορραγία»

ΑΠΟ αλλού εκφράζονταν φόβοι για αποδυνάμωση του ΤΕΙ Ηπείρου και από αλλού επέρχεται. Όταν το υπουργείο Παιδείας αποφάσιζε την απλούστευση των διαδικασιών προκειμένου οι σπουδαστές να διευκολύνονται στον τρόπο μεταγραφών ίσως δεν εκτίμησε σωστά την «αιμορραγία» που θα προκαλούσαν στα περιφερειακά ιδρύματα, από τα οποία ούτε το ΤΕΙ Ηπείρου εξαιρείται. Όλοι οι δρόμοι πλέον είναι ανοιχτοί κι όπως τα στοιχεία δείχνουν οι κατευθύνσεις στοχεύουν προς τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας.

Οι μετεγγραφές γίνονται πλέον με ιδιαίτερη άνεση και είναι κατοχυρωμένες με νόμο, οπότε ανακοπή του κύματος δεν μπορεί να γίνει. Το βλέπουν ήδη και στο υπουργείο αλλά τώρα είναι πολύ αργά. Όσοι από τους σπουδαστές εμπίπτουν στις διατάξεις σπεύδουν να το εκμεταλλευτούν, χωρίς ενδεχομένως να γνωρίσουν καν τις περιφερειακές πόλεις, στων οποίων τα ιδρύματα πέτυχαν. Τις διορθωτικές κινήσεις το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει τις πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων και τις διοικήσεις των ΤΕΙ ότι θα επιχειρήσει από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Κάποιοι ωστόσο σχολιάζουν ότι η άνεση των μετεγγραφών συνδυάζεται με προεκλογικού χαρακτήρα τέχνασμα ώστε να αποκομίσει οφέλη η κυβέρνηση. Είναι μια από τις πλευρές που «πέφτει» στο τραπέζι των συζητήσεων.


Η εικόνα στο ΤΕΙ Ηπείρου

Για την σπουδαστική αποδυνάμωση του ΤΕΙ Ηπείρου οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η διοίκηση μετεγγραφή ζητά το 40% των σπουδαστών.

Το ποσοστό αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτηση διότι παράλληλα με την εγγραφή υποβάλλονται και οι δηλώσεις για την πρόθεση να ζητήσουν μετεγγραφή και το ποσοστό αυτής της κατηγορίας ανέρχεται στο 40%. Αυτό που γλιτώνει είναι το ΤΛΠΜ (Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής) στην Άρτα διότι δεν υπάρχει ανάλογο τμήμα πανελλαδικά, όπως και το Λογοθεραπείας παραρτήματος Ιωαννίνων, στο οποίο καταγράφηκαν μόνο δύο περιπτώσεις υποβολής αιτήματος για μετεγγραφή.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η προθεσμία εγγραφής των σπουδαστών έχει παρέλθει ήδη, οπότε η εικόνα που έχει η διοίκηση είναι ακριβέστατη. Στις τρεις σχολές της Άρτας που άμεσα μας ενδιαφέρει, προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία: Στο ΤΛΠΜ από τους 101 σπουδαστές που πέτυχαν, ενεγράφησαν 78. Στη Σχολή Μηχανικών Πληροφορικής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης από τους 152 που πέτυχαν, ενεγράφησαν 144. Στη Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων από τους 177 που πέτυχαν, ενεγράφησαν οι 172. Από το σύνολο των 430 επιτυχόντων ενεγράφησαν οι 394, άρα αυτοί που δεν προσήλθαν ανέρχονται στους 36, αριθμός πολύ μικρός, οπότε αν δεν εκδηλώνονταν σε τόσο μεγάλο ποσοστό το κύμα μετεγγραφών, ο αριθμός των πρωτοετών σπουδαστών της Άρτας θα ήταν ικανοποιητικός. Αν οι αιτήσεις μετεγγραφής ικανοποιηθούν όλες τότε οι 157 φεύγουν και θα μείνουν 237. Εκτιμάται ωστόσο ότι είναι πιθανό να ικανοποιηθεί το 30% (γιατί δεν θα φέρουν όλοι τις απαιτούμενες προϋποθέσεις), κάτι που αν τελικά ισχύσει, θα φύγουν οι 118 και θα μείνουν 276.

Μπορεί μεν στο ΤΛΠΜ να μπαίνει «stop» στις μετεγγραφές επειδή δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο στην Ελλάδα, όμως το ποσοστό πέφτει σχεδόν στα ίδια με τις υπόλοιπες δύο σχολές (από τις οποίες φεύγουν με μετεγγραφές), ένεκα του μικρότερου αριθμού εγγραφών (23 λιγότεροι απ' αυτούς που πέτυχαν). Όσον αφορά τους επιτυχόντες σ' όλα τα τμήματα της Ηπείρου ο αριθμός ανέρχεται στους 1.250, εκ των οποίων ενεγράφησαν 1.145, δηλαδή ποσοστό κοντά στο 95%.

Το ποσοστό 40% που ζητά μετεγγραφή είναι αναλογικά σχεδόν ίσο μεταξύ των τμημάτων και στους τέσσερις νομούς.

Πού θέλουν να πάνε

Στοιχεία η διοίκηση εν τω μεταξύ συγκέντρωσε και επί των προτιμήσεων των τόπων μετεγγραφής, που κυρίως δείχνουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πιο αναλυτικά: Από το συνολικό ποσοστό 40%, το 16% ζητά μετεγγραφή σε Αθήνα, το 12,5% σε Θεσσαλονίκη, το 4% σε ΤΕΙ της Θεσσαλίας και για το υπόλοιπο 7,5% υπάρχει διασπορά σε υπόλοιπες πόλεις.

Ερωτήματα για το επίπεδο σπουδών

Ύστερα από αυτή την εξέλιξη σοβαρά είναι τα ερωτηματικά που εγείρονται για το επίπεδο σπουδών που μπορεί να παράσχουν πανεπιστήμια και ΤΕΙ από την υπερσυγκέντρωση σπουδαστών των μεγάλων αστικών κέντρων και ιδιαίτερα των Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Ακαδημαϊκοί κύκλοι σχολιάζουν πως εν μέσω τόσο μεγάλου αριθμού είναι πολύ δύσκολο να μιλάμε για υψηλή ποιότητα σπουδών, κάτι που συμμερίζεται και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Ε. Γλαβάς.

Ευριπίδης Γλαβάς: Αν υπάρξει συνέχεια θα επέλθει αποδυνάμωση

ΣΕ δήλωσή του προς την εφημερίδα μας για τις αθρόες μετεγγραφές, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Ευριπίδης Γλαβάς (φωτο), αναφέρει: «Κατανοούμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές οικογένειες ως απότοκο της οικονομικής κρίσης, δημιουργώντας την υποχρέωση στο νομοθέτη να παρέχει το δικαίωμα μαζικών μετεγγραφών στους πρωτοετείς φοιτητές. Δεν έλαβε όμως υπόψη του την αδυναμία των κεντρικών Ιδρυμάτων να μορφώσει με υψηλού επιπέδου εκπαίδευση τον πολυπληθή αριθμό σπουδαστών που θα δεχθούν από μετεγγραφές. Αν αυτό ισχύσει και τα επόμενα χρόνια τότε στα περιφερειακά Ιδρύματα, που έχουν να προσφέρουν πολλά στην περιφερειακή ανάπτυξη, θα επέλθει η αποδυνάμωση».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr