Να δοθεί τέλος στην υποβάθμιση και στην απαξίωση του ΤΕΙ Πύργου

Να δοθεί τέλος στην υποβάθμιση και στην απαξίωση του ΤΕΙ Πύργου

To 2013 το «Σχέδιο Αθηνά» έθεσε σε μεταβατικότητα είκοσι τμήματα ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα. Στις 20-02-17 η Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ και το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισαν την άρση της μεταβατικότητας 9 τμημάτων, τα οποία θα προστεθούν ξανά στο μηχανογραφικό δελτίο. Η απόφαση αυτή επανέφερε στο μνημονικό κάποιων την ύπαρξη του τμήματος ΔΟΕΠΤΜ στον Πύργο. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω, πώς η θύμηση του τμήματος έρχεται κάθε φορά που συμβαίνουν εξελίξεις οι οποίες επηρεάζουν σε κάθε κατεύθυνση είτε θετικά είτε αρνητικά προσκείμενες. Γιατί δεν τους απασχόλησαν μέχρι σήμερα τα προβλήματα που υπάρχουν στο τμήμα όπως: το γνωστικό αντικείμενο που δεν είναι ξεκάθαρο, τα επαγγελματικά δικαιώματα, την ύπαρξη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού (μόλις 3 μόνιμοι καθηγητές υπάρχουν στο τμήμα) και διοικητικού προσωπικού (1 γραμματέας για 3 μέρες την εβδομάδα και σε συγκεκριμένες ώρες).

Και τώρα που θα επαναλειτουργήσουν 3 τμήματα στο ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ χαρακτηρισμένα ως μεταβατικά με το «Σχέδιο Αθηνά», χωρίς σε αυτά να ανήκουν της Μουσειολογίας και της Πληροφορικής και ΜΜΕ στον Πύργο, άρχισε ο πανικός και η επίρριψη ευθυνών. Μπορεί να πάρθηκε απόφαση για το τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων ώστε να επαναλειτουργήσει αυτό δεν σημαίνει ότι ήρθε το τέλος του τμήματος ΔΟΕΠ&ΤΜ. Φτάνει να μάθουμε ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της Διοίκησης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και της κεντρικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την εξέλιξη του τμήματος, όπως για παράδειγμα ένα ισχυρό γνωστικό αντικείμενο που δε αντιπαραβάλλεται με άλλα τμήματα, με ακαδημαϊκά κριτήρια, τα οποία δεν ακολούθησε το «Σχέδιο Αθηνά». Το τμήμα πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένη ταυτότητα ώστε να μπορεί να σταθεί στον ακαδημαϊκό χάρτη.


Πρέπει το τμήμα να γίνει πιο ανταγωνιστικό, ώστε να λειτουργήσει θετικά στους κόλπους των μαθητών. Φέτος η βάση κινήθηκε μόλις στα 6300 μόρια και αυτό δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο. Αυτή τη στιγμή καλείται άμεσα να δώσει εξηγήσεις η Διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και να αναπτύξει δημόσια τον σχεδιασμό που έχει για τα τμήματα που θα λειτουργούν σε αυτόνομη σχολή με έδρα τον Πύργο που αποτελεί κοινή επιδίωξη φορέων της πόλης. Πρέπει να δοθεί τέλος στην υποβάθμιση και στην απαξίωση που υποκινούν κάποιοι για το ΤΕΙ στον Πύργο.

Για τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Εκ του ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών ΔΟΕΠΤΜ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr