Προωθείται μεγαλύτερη υποβάθμιση των ΤΕΙ - Τι αναφέρουν οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Προωθείται μεγαλύτερη υποβάθμιση των ΤΕΙ - Τι αναφέρουν οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Αντιδράσεις υπάρχουν στο ζήτημα της προωθούμενης μείωσης κατά 25% των εκτάκτων εκπαιδευτικών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με ταυτόχρονη αύξηση του ωραρίου για αυτούς που θα μείνουν. Όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί προωθείται μια ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των ήδη πολύπαθων ΤΕΙ που οδηγεί στην ακόμα χαμηλότερη ποιότητα εκπαίδευσης.

Για το θέμα εξέδωσε δελτίο τύπου ο Σύλλογος Έκτακτων Εκπαιδευτικών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας «Αρτίν Δανελιάν», στο οποίο αναφέρονται τα εξής:


Με την απόφαση που έλαβε η Σύγκλητος του ΤΕΙ προφασιζόμενη οικονομικά προβλήματα οδηγεί σε μεσαιωνικές εργασιακές συνθήκες τους 130 και πλέον έκτακτους εκπαιδευτικούς του Ιδρύματος. Ήδη εδώ και 2 χρόνια οι Πανεπιστημιακοί Υπότροφοι (νυν Ακαδημαϊκοί Υπότροφοι, AY), στην πλειοψηφία τους επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, αμείβονται με περίπου 6 ευρώ την ώρα. Σύμφωνα με τον Πρότυπο Γενικό Εσωτερικό Κανονισμό των ΑΕΙ (Άρθρο 10 του ΠΔ υπ. αριθ. 60/3.11.08), ο οποίος ισχύει όταν δεν υπάρχει Εσωτερικός Κανονισμός του εκάστοτε Ιδρύματος (η περίπτωση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας), το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό (ΑΥ και Συνεργάτες) έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις (εκπαιδευτικό, εργαστηριακό, κλινικό, οργανωτικό και ερευνητικό έργο) ανάλογες προς εκείνες των μελών ΔΕΠ ή ΕΠ. Ωστόσο, αν και το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό (ΑΥ και Συνεργάτες), παρέχει πάνω από το 60% των αναγκαίων ωρών διδασκαλίας του Ιδρύματος, αντιμετωπίζεται ως εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας καθώς καλείται να παρέχει 20 ώρες διδασκαλίας εβδομαδιαίως και να έχει συνολικά 40 ώρες παρουσίας στο Ίδρυμα. Το αντίστοιχο τακτικό προσωπικό ΕΔΙΠ έχει 16 ώρες διδασκαλίας και 26 ώρες συνολικής παρουσίας.

Η απόφαση αυτή της Συγκλήτου οδηγεί στην απόλυση του 25% του έκτακτου προσωπικού, υπερεντατικοποιώντας την εργασία της μερίδας που απομένει (αυξάνοντας τις ώρες διδασκαλίας των ΑΥ από 16 σε 20 ώρες την εβδομάδα), ή στην καλύτερη περίπτωση μειώνει οριζόντια κατά 25% τις ήδη εξαθλιωμένες αποδοχές όλων των εκτάκτων οι οποίοι καλούνται να παρέχουν το ίδιο διδακτικό έργο με πριν.

Ο Σύλλογος του Έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού καταγγέλλει την απόφαση αυτή που οδηγεί στα εξής:

  • Οι ΑΥ να αμείβονται με κάτι παραπάνω από μισθό ανειδίκευτου εργάτη και ελλιπή ασφάλιση σε θέσεις εργασίας που απαιτείται κατοχή διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.
  • Στην περίπτωση που οι αποδοχές μείνουν ίδιες το 25% των εκτάκτων θα απολυθεί.
  • Περαιτέρω ενίσχυση του φαινομένου διαρροής του υψηλά εκπαιδευμένου επιστημονικού δυναμικού της χώρας προς το εξωτερικό (brain drain).
  • Υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου λόγω του υπερβολικού διδακτικού φόρτου των ΑΥ.
  • Περαιτέρω υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης με τη δημιουργία υπεράριθμων εργαστηριακών τμημάτων (40 και πλέον φοιτητές σε μία εργαστηριακή ομάδα όταν ο Νόμος – ΠΔ υπ. αριθ. 60/3.11.08 απαιτεί 15) σε μία ακόμη προσπάθεια εξοικονόμησης εκπαιδευτικού προσωπικού.
  • Σε περιπτώσεις όπου το εκπαιδευτικό προσωπικό στηρίζει τα υποστελεχωμένα Παραρτήματα της περιφέρειας να αμείβεται λιγότερο από τα έξοδα μετακίνησής του.

Απαιτούμε:

  • Τη δημιουργία ενός αξιοπρεπούς πλαισίου εργασίας των ΑΥ με 16 διδακτικές ώρες πλήρες ωράριο την εβδομάδα.
  • Τη διασφάλιση της ποιότητας στην παρεχόμενη εκπαίδευση, χωρίς εντατικοποίηση της διδασκαλίας και υπεράριθμες εργαστηριακές ομάδες.
  • Τον προσανατολισμό της πολιτικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας προς μια αξιοπρεπή παροχή Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης η οποία προαπαιτεί υψηλά καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό που να αμείβεται με τρόπο που να εξασφαλίζει τουλάχιστον τα προς το ζην του.

Η Διοίκηση του ΤΕΙ πρέπει να καταλάβει ότι η διαχείριση των οικονομικών του Ιδρύματος θα πρέπει να έχει πρωτίστως στόχο τη διασφάλιση της εκπαιδευτικής λειτουργίας και δεν θα πρέπει να γίνεται με τεχνοκρατικά λογιστικό τρόπο και μεταφορά ευθυνών. Η Δημόσια Δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι ένα αγαθό και μια επένδυση για το μέλλον της κοινωνίας. Δεν μπορούμε να «παράγουμε» μισοεκπαιδευμένους ή κακά εκπαιδευμένους αποφοίτους γιατί δεν υπάρχουν τα οικονομικά κονδύλια. Η Διοίκηση του ΤΕΙ θα πρέπει καταρχήν να κοιτάξει στα μάτια τους φοιτητές του Ιδρύματος, τους γονείς τους που αγωνιούν, και να τους εξηγήσει ότι αδυνατεί να εξασφαλίσει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για την παροχή αξιοπρεπούς επιπέδου εκπαίδευσης. Η διοίκηση του ΤΕΙ πρέπει να καταλάβει ότι είναι χρέος της να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος χωρίς σπατάλες αλλά και χωρίς τις βάρβαρες περικοπές που πάει να εφαρμόσει και που θα καταντήσουν το Ίδρυμα να είναι τυπικά ανοιχτό αλλά ουσιαστικά κλειστό. Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει η Διοίκηση του ΤΕΙ με αφορμή τις οικονομικές και νομικές συγκυρίες να τροποποιεί το εργασιακό καθεστώς κατά βούληση κάθε φορά που κάτι δε «βγαίνει στα νούμερα»!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Συνέλευση του Ιδρύματος την Πέμπτη 21/07/2016 στις 10:30 η ώρα ενάντια στους σχεδιασμούς της Διοίκησης για περικοπές των ήδη πενιχρών αποδοχών μας και ενάντια στις απολύσεις που σχεδιάζονται. Αγωνιζόμαστε για μια αξιοπρεπή, ποιοτική προσανατολισμένη στον άνθρωπο (φοιτητές και εκπαιδευτικούς) δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr