ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, τμήματα Πύργου, τμήματα Αμαλιάδας, ΤΕΙ Πύργου, ΤΕΙ Αμαλιάδας ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας: Τι γίνεται με τα τμήματα του Πύργου και της Αμαλιάδας

ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας: Τι γίνεται με τα τμήματα του Πύργου και της Αμαλιάδας

Με ζητούμενο την ανάπτυξη των τμημάτων του ΤΕΙ σε Πύργο και Αμαλιάδα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του εθνικού διαλόγου για την παιδεία, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Τριανταφύλλου, προήδρευσε στις 2/3 σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο παρουσία φορέων της Ηλείας.

Ο κ. Τριανταφύλλου, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή πρόεδρο Έρευνας και Ανάπτυξης Σπύρο Συρμακέση, τον αναπληρωτή πρόεδρο Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Γιώργο Σαλάχα και τον Κοσμήτορα της ΣΔΟ Αλκιβιάδη Παναγόπουλο, ανέπτυξε μια σειρά επιχειρήματα για την διασφάλιση των προϋποθέσεων ακαδημαϊκής ανάπτυξης των τμημάτων του Ιδρύματος δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη συνέργειας με την τοπική κοινωνία για την επίτευξη του στόχου.


Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Π.Δ.Ε. Λάμπης Αριστειδόπουλος, ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος και Νίκος Παναγιωτόπουλος αντίστοιχα, ο επικεφαλής παράταξης του Δήμου Πύργου Αντώνης Καράμπελας και παραβρίσκονταν η προϊσταμένη του τμήματος Δ.Ο.Ε.Π.-ΤΜ Αναστασία Ζαφειροπούλου, ο προϊστάμενος του τμήματος  Τεχνολόγων- Γεωπόνων Βασίλης Παπασωτηρόπουλος αλλά και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών του ΤΕΙ Πύργου Βασίλης Στεργίου, εκφράστηκε η αγωνία για το μέλλον των ΤΕΙ ενώ διαπιστώθηκε από κοινού ότι τα τμήματα μπορούν να έχουν λόγο ύπαρξης, εφόσον συνδεθούν με την τοπική κοινωνία και οικονομία ώστε να υπάρχει αμοιβαίο όφελος. 

Ο κ. Τριανταφύλλου καυτηρίασε τον παρωχημένο τρόπο που αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη μέσω των τμημάτων ξεκαθαρίζοντας ότι επιθυμεί την σύγχρονη και ουσιαστική σύνδεση του Ιδρύματος με την κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα ώστε να υπάρχει όφελος και των σπουδαστών και της τοπικής κοινωνίας. «Η παρουσία των ιδρυμάτων σε μια πόλη να αποκτά προστιθέμενη αξία», είπε ενώ σχολιάζοντας το σχέδιο «Αθηνά» το χαρακτήρισε «έκτρωμα» και αναφερόμενος στα τμήματα που βρίσκονται σε μεταβατικότητα όπως το ΠΛΗ και ΜΜΕ του Πύργου, ζήτησε προτάσεις από τους τοπικούς φορείς ώστε να τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα επαναφοράς του. «Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεκινήσει ένα εσωτερικό διάλογο στο ΤΕΙ ο οποίος ξεκινά από κάτω. Δε θέλουμε να καταλήξει ο πρόεδρος του ιδρύματος στο τέλος να αποφασίζει μόνος του για το τι θα γίνει με το ΤΕΙ συνολικά και ειδικότερα με τα τμήματα. Θεωρούμε ότι τα τμήματα έχουν την υποχρέωση να συνδιαλαγούν και εσωτερικά στα τμήματα-  δηλαδή με τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, τους καθηγητές, τους φοιτητές και με την τοπική κοινωνία - να κάνουν προτάσεις για να βελτιώσουν την εικόνα τους και εκεί εμείς είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε προτάσεις. 

Δεν υπάρχει κάποιο θέσφατο, για το συγκεκριμένο τμήμα. Εμείς θεωρούμε ότι αν υπάρχει κάπου ένα τμήμα, πρέπει να κάνει σωστά τη δουλειά του, και να την κάνει και να είμαστε υπερήφανοι κυρίως εμείς και νομίζω πρέπει να είναι και οι τοπικές κοινωνίες περήφανες που έχουν ένα τέτοιο τμήμα. Για αυτό το σκοπό θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε συνεργάτες με τις τοπικές κοινωνίες και να μας αντιμετωπίζουν ως συνεργάτες. Είναι προφανές ότι και οι δήμοι έχουν οικονομικά προβλήματα αλλά θεωρούμε ότι όπως έχουμε βρει θετική ανταπόκριση όπου έχουμε πάει, πιστεύω ότι θα τη βρούμε παντού».

«Τα τμήματα δεν αποτελούν βάρος στο ΤΕΙ»

Παράλληλα, ο κ. Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στον εθνικό διάλογο για την παιδεία που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, επισημαίνοντας ότι τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει κάτι το οποίο να σχηματοποιεί το πώς θα διαμορφωθεί ο ενιαίος χώρος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τόνισε όμως ότι ως Ίδρυμα θεωρούν ότι θα πρέπει να διασφαλίσουν τις προϋποθέσεις εκείνες για την ακαδημαϊκή ανάπτυξη του ΤΕΙ όπου και αν βρίσκονται τα τμήματα του. «Εμείς θεωρούμε ότι οι σχολές και τα τμήματα όπου υπάρχουν δεν αποτελούν βάρος για το ΤΕΙ. Θεωρούμε όμως ότι στην οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει συνολικά το Ίδρυμα θα πρέπει να βρούμε εκείνες τις δράσεις σε συνέργεια με την τοπική κοινωνία ώστε να μπορέσουν να διευκολύνουν την ανάπτυξη των τμημάτων. Όπου υπάρχει τμήμα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας θα πρέπει να είναι το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας περήφανο για το τμήμα που έχει και στην εθνική του εικόνα και τη διεθνή του εικόνα. Για αυτό άλλωστε ενθαρρύνουμε και τις συνεργασίες σε ερευνητικό επίπεδο και σε επίπεδο καινοτομίας και σε τοπικό επίπεδο και για αυτό είμαστε και εδώ και για τους Ολοκληρωμένους Χώρους Εκπαίδευσης (Ο.Χ.Ε.). Τα τελευταία χρόνια έχουμε υποστεί ένα κόψιμο του προϋπολογισμού μας περίπου 45%. Μέσα σε αυτή τη δραστηριότητα θέλουμε να δούμε ποιες είναι οι δυνατότητες που έχουν οι τοπικοί φορείς να μας προσφέρουν βοήθεια σε θέματα συντήρησης, υποδομών και κυρίως πως μπορούμε εμείς να αυξήσουμε τη συνέργεια μας με την τοπική κοινωνία. Να βοηθήσουμε καταρχήν τους φοιτητές να αποκτήσουν ένα φοιτητικό περιβάλλον όπου βρίσκονται, να βοηθήσουμε να αναπτυχτούν τα τμήματα από άποψη εκπαιδευτικού προσωπικού και επίσης να ανταποκρίνονται στιας ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Όπως για παράδειγμα το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων της Αμαλιάδας όπου έχει βάση σε έναν αγροτικό Νομό και ήδη λειτουργούν το Εδαφολογικό Εργαστήρι της Περιφέρειας και προετοιμάζουν και την καλλιέργεια 180 στρεμμάτων στον Κόροιβο. Το ίδιο πιστεύουμε ότι πρέπει να συμβαίνει σε οποιοδήποτε μέρος έχει παρουσία το ΤΕΙ».

Καταλήγοντας αναφέρθηκε και στην γραμματειακή υποστήριξη των τμημάτων, επισημαίνοντας ότι φέτος έλυσαν το θέμα εκ των ενόντων ωστόσο υπάρχουν σε εκκρεμότητα προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ αλλά και μετατάξεις 30 περίπου υπαλλήλων. «Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 4 υπαλλήλους για τη στελέχωση των τμημάτων του Πύργου και της Αμαλιάδας. Βρισκόμαστε σε ένα διαρκές κυνήγι των υπηρεσιών έτσι ώστε να μπορέσουμε εμείς να δώσουμε εκείνα τα αποτελέσματα και στο ΑΣΕΠ αλλά και για τις μετατάξεις για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να στελεχώσουν τα τμήματα του Πύργου και της Αμαλιάδας».

Γ. Λιατσής: «Το ΤΕΙ έχει πεθάνει»

Ο κ. Λιατσής στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την Ολοκληρωμένη Χωρική Ενότητα του άξονα Κατάκολο- Πύργος – Αρχαία Ολυμπία, ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ότι το ΤΕΙ τα οποίο οραματίστηκαν κάποτε και δημιούργησαν παύει να παράγει οικονομικά αποτελέσματα για την πόλη του Πύργου και ότι έχει πια πεθάνει. Έτσι, εντελώς συνειδητά, ξεκαθάρισε πως δεν έχει πρόθεση να παραστεί στην σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και μάλιστα χαρακτήρισε τον τρόπο της πρόσκλησής του προς τους τοπικού φορείς «άκομψο».

Περισσότερα νέα για το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr