Σχετικά με τη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών

Σχετικά με τη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών

Τόσο οι φοιτητές και οι γονείς, όσο και οι  καθηγητές παρακολουθούμε με αγώνια τις εξελίξεις για το μέλλον του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με αφορμή, λοιπόν, τα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας.

*Γράφει ο Νίκος Παπαναγιώτου, φοιτητής του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας


Εδώ και αρκετούς μήνες, ακούγαμε ότι το Υπουργείο έχει πρόθεση να συγχωνεύσει το  ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξαν αντιδράσεις -κυρίως- από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου. Έτσι, στις αρχές  Φεβρουαρίου “ξεφυτρώνει”  ένα άλλο σενάριο. 

Αυτό το σενάριο  θέλει τα τμήματα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.Ε.)  να ενταχθούν στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) και τα υπόλοιπα τμήματα των σχολών του ΤΕΙ να ενταχθούν στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Με τη σειρά του το Ε.Α.Π. διαφωνεί και χαρακτηρίζει καταστροφική την συνένωση αυτή! Από τη μία πλευρά  η Πολυτεχνική του Πανεπιστημίου, από την άλλη το Ε.Α.Π. και στη μέση το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας να δέχεται τα βέλη των δύο ιδρυμάτων. Τώρα που βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντε-έξι, που λέει και η λαϊκή έκφραση.

Στην προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή, τέθηκε το ενδεχόμενο ναι μεν το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας να απορροφηθεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά η Πολυτεχνική να αυτονομηθεί και από σχολή να γίνει Πολυτεχνείο. 

Πριν από λίγες ώρες “έσκασε” κι άλλη πρόταση, αυτή τη φορά από τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ν. Αιτωλοακαρνανίας. Ο Σύνδεσμος με επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας, προτείνει την (επαν)ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας που θα αποτελείται από τα τμήματα του ΤΕΙ, καθώς και από τα δύο τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών που εδρεύουν στο Αγρίνιο. 

Το θέμα είναι τα τμήματα  του ιδρύματος -όπως και να λέγεται-, να στεγάζονται σε κατάλληλα κτήρια, με σύγχρονο εκπαιδευτικό εξοπλισμό, να παρέχουν αναβαθμισμένο ακαδημαϊκό χαρακτήρα και να μην είναι διάσπαρτα. (Π.Χ.: Το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. βρίσκεται στο Αντίρριο, χωρίς τις κατάλληλες υποδομές.) Όταν δεν υπάρχουν πόροι  για να εξασφαλίσεις τα παραπάνω, δεν χρειάζεται να γίνουν αλλαγές επί αλλαγών γιατί, το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό. 

Τέλος, δε μένει παρά να ανακοινωθεί κάτι επίσημα από το αρμόδιο Υπουργείο και στη συνέχεια, να βγει το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση. 

* Ο Νίκος Παπαναγιώτου είναι φοιτητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr