Καταγγελία φοιτητών ΤΕΙ ΑΜΘ και η απάντηση της Διοίκησης

Καταγγελία φοιτητών ΤΕΙ ΑΜΘ και η απάντηση της Διοίκησης

Φοιτητές που διαμένουν στις εστίες του ΤΕΙ ΑΜ-Θ καταγγέλλουν ότι αναγκάζονται να φύγουν, παίρνοντας και τα πράγματά τους, καθώς ΤΕΙ ΑΜ-Θ και ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ συμφώνησαν να φιλοξενηθούν εκεί οι αποστολές των χωρών που θα συμμετάσχουν στο φεστιβάλ, κάτι που έγινε και το 2016.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος Εστιαζόμενων στο ΤΕΙ ΑΜ-Θ καταγγέλλει, μάλιστα, ότι ορισμένοι εκ των φοιτητών δέχτηκαν και επίθεση, λεκτική και σωματική, από πρακτικάριους της τεχνικής υπηρεσίας προκειμένου να «πειστούν» να φύγουν από τις εστίες, ενώ στηλιτεύουν και το γεγονός ότι τα μέλη των ξένων αποστολών που θα πάρουν μέρος στο Cosmopolis δίνουν… αντίτιμο προκειμένου να μείνουν σε κάποιο δωμάτιο των εστιών σύμφωνα, πάντα, με τους ίδιους τους φοιτητές.


Η καταγγελία των φοιτητών:

Για 2η συνεχόμενη φορά, φέτος στην πόλη της Καβάλας διοργανώνεται το έθνικ φεστιβάλ COSMOPOLIS, μετά από διακοπή 8 χρόνων. Ένα «σημαντικό» πολιτιστικό γεγονός για την πόλη της Καβάλας, που φιλοξενεί ανθρώπους από διαφορετικές εθνικότητες οι οποίοι συμμετέχουν στα δρώμενα του φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Καβάλας, που μαζί με τον δήμο και την σύγκλητο του ΤΕΙ ΑΜ-Θ, αποφάσισαν στο πλαίσιο φιλοξενίας φολκλορικών συγκροτημάτων που θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ COSMOPOLIS, να παραχωρηθούν οι φοιτητικές εστίες του ΤΕΙ ΑΜ-Θ στον δήμο, για την προσωρινή στέγασή τους.

Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση η σπουδαστική μέριμνα του ΤΕΙ ΑΜ-Θ με υπεύθυνη την Όλγα Βεργοπούλου, διευθύντρια της σπουδαστικής μέριμνας, ξεκίνησαν την έξωση των νόμιμων φοιτητών που διαμένουν στις εστίες μετά το τέλος του ακαδημαϊκού έτους, αναγκάζοντάς τους να αποχωρήσουν από τα δωμάτιά τους και να μαζέψουν όλα τους τα πράγματα-προσωπικά αντικείμενα. Με την βεβιασμένη αποχώρηση των φοιτητών, υπάλληλοι του δήμου θα επισκευάσουν μικρές ζημιές που έχουν τα δωμάτια (μόνο βρύσες και λάμπες διότι για τις σοβαρές φθορές που έχουν τα δωμάτια ούτε λόγος) για να είναι έτοιμα να δεχτούν τους φιλοξενούμενους, αδιαφορώντας για το αν οι φοιτητές που είναι από διάφορα μέρη της Ελλάδας έχουν την δυνατότητα να κάνουν μερική η ολική μετακόμιση των προσωπικών τους αντικείμενων.

Πολλές φορές μάλιστα κάποιοι σπουδαστές, όταν πήγαν να ενημερωθούν και να διαμαρτυρηθούν για την προκείμενη κατάσταση, η αντίδραση της διευθύντριας και των συνεργατών της ήταν πολύ επιθετική και χωρίς καμία πρόθεση ευγενούς διαλόγου, γεγονός που οδήγησε σε πολλές περιπτώσεις να απειληθούν φοιτητές και να υπάρξουν συγκρούσεις και διαπληκτισμοί. Σε μια εκ των περιπτώσεων, ένας φοιτητής ήρθε σε σωματική διαμάχη με πρακτικάριους της τεχνικής υπηρεσίας που εκτελούν εντολές της κ. Βεργοπούλου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του φοιτητή.

Να σημειωθεί δε, ότι μετά από αυτό το περιστατικό δεν έγινε οποιαδήποτε ενέργεια για την διάδοση του θέματος ώστε να πάρει την κατάλληλη έκταση και να αποδοθεί δικαιοσύνη, ίσα ίσα που συγκαλύφτηκε από την διευθύντρια της σπουδαστικής μέριμνας και την διοίκηση του ΤΕΙ. Μετά από αυτό το περιστατικό, η προπηλάκιση και οι τραμπουκισμοί συνεχίστηκαν ανεξαιρέτως, σε φοιτητές και φοιτήτριες, με σκοπό την οριστική απομάκρυνσή τους από τα δωμάτια, αδιαφορώντας για το που θα μείνουν και τι θα κάνουν με τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Να τονίσουμε εδώ, ότι από επικοινωνία που είχαμε με τους ίδιους τους φιλοξενούμενους του φεστιβάλ, τα φοιτητικά δωμάτια των εστιών νοικιάζονταν έναντι χρημάτων και οι τιμές κυμαίνονταν ανάλογα με την γεωγραφική θέση που είχαν (θέα).

Το γλυκό ήρθε και έδεσε με μια μικρή δόση για το ποιοι είναι οι λόγοι που έγινε όλη αυτή η παράνομη συμφωνία μεταξύ του δήμου και της συγκλήτου του ΤΕΙ ΑΜ-Θ, νομιμοποιώντας αυτήν την διαδικασία, επικολλώντας το νόμο [Ν.4009/11 <<Δομή, λειτουργία, και διασφάλιση της ποιότητας του σπουδών και διεθνοποίηση των ανώτατων ιδρυμάτων>>. ΦΕΚ195/τΆ/06-09-2011) άρθο 8 παρ. 20 εδ ιζ όπως ισχύει.].

Ο νόμος αυτός μπορεί να εφαρμοστεί μόνο για περιπτώσεις προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών ή φοιτητών των προγραμμάτων Erasmus. Καμία σχέση δηλαδή με την «φιλοξενία» των αλλοεθνών συνανθρώπων μας.

Η απάντηση της Διοίκησης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ:

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Θανάσης Μητρόπουλος απαντάει στις καταγγελίες του Φοιτητικού Συλλόγου Εστιαζόμενων στο ΤΕΙ με αφορμή τη φιλοξενία των αποστολών που θα συμμετάσχουν στο φετινό COSMOPOLIS.

Ως υπερβολές, ψέματα και συκοφαντίες χαρακτηρίζει η διοίκηση του ΤΕΙ ΑΜ-Θ και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Θανάσης Μητρόπουλος τα όσα κατήγγειλε ο Φοιτητικός Σύλλογος Εστιαζόμενων του Ιδρύματος περί «έξωσης» φοιτητών από τις εστίες, προκειμένου να μείνουν εκεί οι αποστολές των χωρών που θα συμμετάσχουν στο COSMOPOLIS.

Ο κ. Μητρόπουλος, μιλώντας στο KAVALAPOST, ξεκαθάρισε καταρχάς ότι στις 5 Ιουλίου τελειώνει το έτος και αδειάζουν οι εστίες, προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης. Ωστόσο, η διοίκηση του ΤΕΙ, λαμβάνοντας υπόψη τη δεινή οικονομική και οικογενειακή κατάσταση κάποιων φοιτητών, τους δίνει άδεια να μείνουν στις εστίες και πλέον της λήξης του ακαδημαϊκού έτους.

Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι το ΤΕΙ θα δέχεται συκοφαντίες και ψέματα από 2-3 φοιτητές, όπως είπε ο κ. Μητρόπουλος και παράλληλα δε θα ανεχτεί να αμαυρώνεται και να στοχοποιείται το όνομα ανθρώπων όπως της διευθύντριας της σπουδαστικής μέριμνας Όλγας Βεργοπούλου, η οποία, όπως τόνισε ο κ. Μητρόπουλος, εκτός του ότι διαχειρίζεται τηστέγαση 400 και πλέον φοιτητών στις εστίες, έχει επωμιστεί καιεπιπλέον 1.000 άτομα που πρέπει να πάρουν επίδομα στέγασης, κάνοντας εξαιρετική δουλειά και μάλιστα χωρίς προσωπικό.

Όσον αφορά τους προπηλακισμούς από πρακτικάριους, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του Φοιτητικού Συλλόγου Εστιαζόμενων στο ΤΕΙ ΑΜ-Θ, το περιστατικό ξεκίνησε όταν έφυγε ένας φοιτητής από κάποιο δωμάτιο προκειμένου να το παραχωρήσει στον επόμενο, ως είθισται και κάποιος από διπλανό δωμάτιο του ζήτησε το λόγο-άγνωστο με ποια αφορμή, πιθανώς προσωπική-και ξεκίνησε ένας καυγάς.

«Δεν πρέπει να στοχοποιούνται μετεφηβικές συμπεριφορές, αλλά από την άλλη, δεν πρέπει να στοχοποιούνται και εργαζόμενοι που κάνουν, παρεμπιπτόντως, εξαιρετική δουλειά στο ΤΕΙ», δήλωσε ο κ. Μητρόπουλος.

Όσον αφορά τη φιλοξενία στις εστίες των αποστολών που θα μετάσχουν στο φετινό COSMOPOLIS, ο πρόεδρος του ΤΕΙ ΑΜ-Θ δηλώνει ότι το Ίδρυμα είναι μέρος της κοινωνίας της Καβάλας και στο πλαίσιο αυτό, είναι το ελάχιστο που δύναται να πράξει προκειμένου να βοηθήσει το φεστιβάλ και ευρύτερα την Καβάλα, τη στιγμή, μάλιστα, που η πληρότητα των ξενοδοχείων στην πόλη αγγίζει αυτήν την περίοδο το 80-90% και συνεπώς δε θα μπορούσαν να μείνουν κάπου αλλού.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr