metaptyxiako pyrosvestikh-μεταπτυχιακό τει μακεδονίας Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ανάλυση και Διαχείριση ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών» σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Ακαδημία

Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ανάλυση και Διαχείριση ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών» σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Ακαδημία 

Δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του προέδρου του ΤΕΙ Καβάλας Νάσου Μητρόπουλου για την ίδρυση και λειτουργία ενός διϊδρυματικού διατμηματικού πτυχιακού προγράμματος σπουδών του ΤΕΙ (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Ακαδημία.

Τίτλος του προγράμματος «Ανάλυση και Διαχείριση ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών». Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι το επιστέγασμα μιας συνεργασίας του ΤΕΙ με την πυροσβεστική υπηρεσία που άρχισε πέρσι το καλοκαίρι, όταν στο ίδρυμα βρέθηκε ο αρχηγός της πυροσβεστικής υπηρεσίας αντιστράτηγος Βασίλης Παπαγεωργίου.


Τον Ιούλιο του 2014 τέθηκαν οι βάσεις γι΄ αυτή τη συνεργασία., Τον Ιούλιο του 2015 το μεταπτυχιακό πρόγραμμα παίρνει σάρκα και οστά, ώστε ν΄ αρχίσει το ερχόμενο φθινόπωρο. Μέγιστος αριθμός εισακτέων 80. Τρία εξάμηνα και ετήσιο κόστος λειτουργίας του μεταπτυχιακού 264.000 ευρώ. Στόχος η εκπαίδευση μέσω καινοτόμων διαδικασιών και μεθόδων στη διαχείριση κινδύνου κρίσεων, καταστροφών, για στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας πρωτίστως και της πολιτικής προστασίας δευτερευόντως.

Εμπλέκονται δε τα τμήματα του ΤΕΙ, Μηχανικών τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, Μηχανολόγων Μηχανικών, Δασοπονίας, Διοίκησης επιχειρήσεων.

Σχετική ανάρτηση για την πιο πάνω εξέλιξη υπάρχει και στην ιστοσελίδα του ΤΕΙ αλλά και στην ιστοσελίδα της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Το κείμενο αναφέρει τα εξής:

Το Πυροσβεστικό Σώμα και το Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Α.Μ.Θ.), προχώρησαν από κοινού στην ίδρυση καινοτόμου αυτοχρηματοδοτούμενου Διιδρυματικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Δ.Π.Μ.Σ.) το οποίο θα λειτουργήσει από τη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και τα Τμήματα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φ.Π., Μηχανικών Τεχν. Πετρελαίου κ Φ.Α και Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε., Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε., Διοίκησης Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ. (ΦΕΚ 1534 Β’/22-07-2015).

Το Δ.Δ.Π.Μ.Σ. θα είναι διάρκειας δεκαοκτώ (18) μηνών και θα οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης με τίτλο «Ανάλυση και Διαχείριση Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών» (MSc in analysis and management of Manmade and natural disasters).

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ

Σκοπός του ΠΜΣ είναι να εκπαιδεύσει κατάλληλα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και στελέχη Πολιτικής προστασίας σε σύγχρονες μεθόδους αντιμετώπισης κινδύνων από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές.

ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΟΙ

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι:

α) Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος (σε ποσοστό 80% κατ’ελάχιστον και σε περίπτωση μη πλήρωσης των θέσεων, το υπολειπόμενο ποσοστό θα καλύπτεται από τις άλλες κατηγορίες), των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ένοπλων Δυνάμεων.

β) από όλα τα Τμήματα Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής που είναι συναφή με το ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ. και

γ) από τα Τμήματα ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

Μπορεί να γίνουν δεκτοί απόφοιτοι άλλων Τμημάτων μετά από σχετική αιτιολόγηση.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ

Το Δ.Δ.Π.Μ.Σ. δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης ενός σημαντικού αριθμού μαθημάτων που προσφέρονται από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας. Η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνεται στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.Θ. Θα υπάρχει η δυνατότητα και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με υποστήριξη των σύγχρονων τεχνολογιών μετά από σχετική απόφαση της Ειδικής Διατμηματικής Επιτροπής (Ε.Δ.Ε.) του Δ.Δ.Π.Μ.Σ.

Η λειτουργία, Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο χώρο της Πολιτικής Προστασίας και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθιστά το όλο εγχείρημα εξαιρετικής σημασίας για την Ελλάδα, αφού, μεταξύ των άλλων, το Πρόγραμμα αυτό αναμένεται να παράγει υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει τις δέουσες και αναγκαίες προϋποθέσεις για διεξαγωγή συγκροτημένης έρευνας σε σύγχρονες περιοχές ενδιαφέροντος, τόσο του Πυροσβεστικού Σώματος και των Α.Ε.Ι. όσο και των μεγάλων Επιχειρήσεων και Οργανισμών της χώρας, που δραστηριοποιούνται σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικής Ασφάλειας.

Η σχετική πρόσκληση, για την υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων, θα δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr