Σήμα κινδύνου, ΤΕΙ Αθήνας, tei athens Σήμα κινδύνου εκπέμπει το ΤΕΙ Αθήνας

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το ΤΕΙ Αθήνας

Η κατά 74% μειωμένη χρηματοδότηση και η υποστελέχωση, έχουν φέρει το ΤΕΙ Αθήνας στα όρια των δυνατοτήτων του, καθώς, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μιχάλης Μπρατάκος, η μείωση στη χρηματοδότηση και το προσωπικό «σημαίνει ότι κάποια στιγμή το ΤΕΙ Αθήνας δεν θα μπορεί να ολοκληρώσει τα μαθήματά του».

Ο κ. Μπρατάκος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάνει λόγο για σοβαρότατο πρόβλημα στην κατανομή θέσεων μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Όπως εξηγεί, το υπουργείο Παιδείας είχε δώσει την υπόσχεση ότι «θα κατανείμει 500 θέσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ωστόσο με βάση κάποιον αλγόριθμο που προσκόμισαν τα πανεπιστήμια, έγινε κατανομή των θέσεων αυτών εις βάρος των ΤΕΙ, με αποτέλεσμα να δοθούν 365 θέσεις στα ΑΕΙ και μόλις 135 θέσεις σε όλα τα ΤΕΙ».


Είσαι Φοιτητής στο ΤΕΙ Αθήνας; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση φοιτητών ΤΕΙ Αθήνας» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα του ΤΕΙ!

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει, τα ΤΕΙ μετρούν 1.700 καθηγητές, ενώ ο αριθμός των διδασκόντων στα ΑΕΙ αγγίζει τους 10.200. Σήμερα τα 27 τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας λειτουργούν με 408 μέλη μόνιμου εκπιαδευτικού προσωπικού και 210 άτομα έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό. Για να καταφέρει να συμπληρώσει τα κενά σε διδακτικό προσωπικό το ΤΕΙ προσλαμβάνει κάθε χρόνο έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό, προσλήψεις που, σύμφωνα με τον κ. Μπρατάκο, γίνονται τα τελευταία τρία χρόνια «με κονδύλια από τον προϋπολογισμό του ιδρύματος και από τα αποθεματικά». Ο φετινός προϋπολογισμός κάλυπτε φέτος «μόλις 50 θέσεις για όλα τα ΤΕΙ, όταν τα ιδρύματά μας χρειάζονται περίπου 840 τέτοιες θέσεις ανά έτος». Οι υπόλοιπες προσλήψεις θα πρέπει να καλυφθούν οικονομικά από τα αποθεματικά, ωστόσο «τα περισσότερα τεχνολογικά ιδρύματα δεν έχουν πλέον αποθεματικό».

Σημαντικά είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΤΕΙ Αθήνας και στη χρηματοδότησή του. Ο τακτικός προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 74% και ανέρχεται από τα 28 εκατομμύρια ευρώ το 2010 στα 9,1 εκατομμύρια ευρώ σήμερα. Από αυτά τα 4 εκατομμύρια ευρώ καλύπτουν τις λειτουργικές δαπάνες του ιδρύματος.

«Αποφασίσαμε να μην συμμετέχουμε πλέον στον Εθνικό Διάλογο γιατί παρά τις υποσχέσεις που λάβαμε από το υπουργείο Παιδείας τον Οκτώβριο ότι τα ΤΕΙ θα εκπροσωπούνται στον Διάλογο με πέντε ή έξι μέλη, η διαδικασία ολοκληρώνεται με ελλιπή εκπροσώπησή μας» λέει ακόμη ο κ. Μπρατάκος σχολιάζοντας την απόφαση της συνόδου να αποσυρθούν τα ΤΕΙ από τον διάλογο. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας ζητάει το διορισμό περισσότερων μόνιμων διδασκόντων ή την τροποποίηση του προϋπολογισμού από το υπουργείο Παιδείας ώστε να δοθούν περισσότερα χρήματα για προσλήψεις. Και αυτό γιατί «μείωση στον προϋπολογισμό και το προσωπικό σημαίνει για εμάς ότι κάποια στιγμή το Ίδρυμα δεν θα μπορεί να ολοκληρώσει τα μαθήματά του.

Για την τρέχουσα χρονιά έχω εξασφαλίσει τα χρήματα για να λειτουργήσει το ίδρυμα, δεν υπάρχουν όμως αποθεματικά, ώστε να λειτουργήσει την επόμενη χρονιά. Δηλαδή τον Οκτώβριο δεν ξέρω αν θα μπορώ να υπογράψω συμβάσεις για έκτακτο προσωπικό, ώστε να ξεκινήσουν τα τμήματα», υπογραμμίζει ο κ. Μπρατάκος. Επίσης, οι πρόεδροι των τεχνολογικών ιδρυμάτων της χώρας ζητούν, όπως επισημαίνει ο κ. Μπρατάκος, από το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για εκπόνηση διδακτορικών διατριβών από τα ΤΕΙ σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, «κάτι που μας υποσχέθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει τέτοια ρύθμιση». Επίσης, διεκδικούν στον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία να εκπροσωπούνται με πέντε ή έξι καθηγητές και όχι με έναν εκπρόσωπο, όπως σήμερα.

Παρά τις δυσκολίες ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας σπεύδει να παρουσιάσει και τη δουλειά που γίνεται, καθώς «το ΤΕΙ Αθήνας προσπαθεί να διατηρεί ένα υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικού προφίλ». Στην προσπάθεια αυτή εντάσσονται συνεργασίες με πανεπιστήμια του εσωτερικού και του εξωτερικού, περισσότερα από 35 ερευνητικά εργαστήρια, 13 αυτοδύναμα μεταπτυχιακά προγράμματα και άλλα οκτώ σε συνεργασία με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Στοίχημα για το ΤΕΙ αποτελεί και η επισκευή και χρήση ιδιόκτητου κτιρίου στην Πειραιώς, προκειμένου να στεγάσει το σύνολο των λειτουργιών του για να εξοικονομηθούν δαπάνες σε ενοίκια. Η επισκευή βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης της ενίσχυσης του στατικού φορέα.

Περισσότερα νέα για το ΤΕΙ Αθήνας στην κατηγορία του Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr