διαμάχη, φοίτησης, Νίκου Ρωμανού, ΤΕΙ Αθήνας Νέα διαμάχη για το θέμα φοίτησης του Νίκου Ρωμανού στο ΤΕΙ Αθήνας

Νέα διαμάχη για το θέμα φοίτησης του Νίκου Ρωμανού στο ΤΕΙ Αθήνας

Το θέμα της φοίτησης του Νίκου Ρωμανού αλλά και τυχόν άλλων κρατουμένων με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι) επανέρχεται, μετά τις βολές που δέχεται το υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω δημοσιευμάτων για την διάταξη νόμου που σχεδιάζεται.

Σύμφωνα με την νέα διάταξη, η οποία βρίσκεται στο σχέδιο νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, αρμόδιο να κρίνει την αίτηση ενός νεαρού κρατούμενου που είναι και φοιτητής, όπως ο Νίκος Ρωμανός, είναι πλέον το συμβούλιο των φυλακών και όχι ο ανακριτής, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Στην περίπτωση του Νίκου Ρωμανού, πρόκειται για τον ανακριτή της τρομοκρατίας κ. Νικόπουλο, ο οποίος έχει απορρίψει πολλές φορές το αίτημα του κρατούμενου για φοίτηση με βραχιολάκι στο ΤΕΙ της Αθήνας, όπου έχει περάσει.


Οι βολές που δέχθηκε ο Νίκος Παρασκευόπουλος προκάλεσαν την απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην οποία γίνεται λόγος για «συντονισμένη προσπάθεια ανακάλυψης ατοπημάτων».

Στην ανακοίνωσή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους περνά η απόφαση για τη χορήγηση των εκπαιδευτικών αδειών στους κρατουμένους από τον ανακριτή στο πειθαρχικό συμβούλιο της φυλακής και τον εισαγγελέα και δηλώνει ανοιχτός σε κάθε άποψη που θα προάγει το κράτος δικαίου.

«Η συντονισμένη προσπάθεια για ανακάλυψη ατοπημάτων στην νομοπαρασκευαστική δραστηριότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη. Σειρά τώρα έχει η γνωστή ρύθμιση για τις εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων με "βραχιολάκι". Το Υπουργείο προκρίνει να επαφίεται η σχετική κρίση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της φυλακής, το οποίο προεδρεύεται από εισαγγελέα. Λόγος: ο εισαγγελέας - επόπτης της φυλακής είναι γνώστης, όχι μόνο της κατηγορίας ή της καταδίκης, αλλά και της πορείας του κρατουμένου και των συνθηκών της εκτέλεσης της ποινής, δεδομένα τα οποία συνήθως δεν είναι γνωστά στον ανακριτή της υποθέσεως. Θεωρεί άραγε κανείς ακατάλληλους για τη σχετική κρίση τον εισαγγελέα και τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου;

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης πάντως επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά: θα ακούσει στο πλαίσιο της ανοιχτής διαβούλευσης με πολύ προσοχή τους αντιλόγους, θα επεξεργαστεί τα κείμενα και θα προτείνει τις θέσεις που προάγουν την κοινωνική ασφάλεια και το κράτος δικαίου. Παρακάμπτει τις κραυγές και ευχαριστεί τους πολίτες και τους αρμόδιους που συμβάλλουν με τα σχόλια τους στην ευρύτερη νομοπαραγωγική διαδικασία».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr