Ο ανακριτής δεν επιτρέπει στον Νίκο Ρωμανό φοίτηση με βραχιολάκι Ο ανακριτής δεν επιτρέπει στον Νίκο Ρωμανό να φοιτήσει με βραχιολάκι στο ΤΕΙ

Ο ανακριτής δεν δίνει άδεια στον Νίκο Ρωμανό να φοιτά στη σχολή του φορώντας το περιβόητο βραχιολάκι. «Δυσαρέσκεια» του Νίκου Παρασκευόπουλου για τον ανακριτή.

Παρά τη σχετική νομοθεσἰα  που ψηφίστηκε από την προηγούμενη  Βουλή με αφορμή και την απεργία πείνας του νεαρού κρατούμενου, Νίκου Ρωμανού, που λίγο έλειψε να του κοστίσει τη ζωή, κι ενώ στην  περίπτωση του υπάρχουν πλέον όλες οι προυποθέσεις, ο ανακριτής Ευτ. Νικόπουλος, αρνείται να του αναγνωρίσει το δικαίωμα στις εκπαιδευτικές άδειες. 

«Δυσαρέσκεια» του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, για τη στάση του δικαστικού λειτουργού. 


«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να παρέμβει», λέει ο υπουργός πλην όμως με τον τρόπο του μέμφεται τον συγκεκριμένο ανακριτή επισημαίνοντας του τη σχετική νομοθεσία και προαναγγέλλοντας ακόμα και νέα σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. 

Αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του ο Υπουργός Δικαιοσύνης:

«Η Ελληνική πολιτεία έχει δείξει, με δύο αλληλοδιάδοχες κυβερνήσεις, τη σταθερή προσήλωσή της στην παροχή εκπαιδευτικών δυνατοτήτων στους κρατουμένους. Όλοι  θυμούνται ότι η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε το 2014 με αφορμή υπόθεση συγκεκριμένου κρατουμένου, η οποία απασχολεί και σήμερα.

Ήδη έχει εξασφαλιστεί η κατάλληλη υποδομή για την ηλεκτρονική επιτήρηση, όπου αυτή προβλέπεται ως αναγκαία. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, αν και μη αναγκαία, έχει ήδη δρομολογηθεί.

Ο νόμος ήδη προβλέπει τους δικαιούχους, στους οποίους ανήκουν όσοι έχουν επιτύχει στο 1/3 των μαθημάτων για ένα εξάμηνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την οποία διατυπώθηκε αρνητική γνώμη του ανακριτή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να παρέμβει, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει πιθανότητα άσκησης ενδίκων μέσων. Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθεί την εξέλιξη του όλου θέματος ώστε να προβεί σε οποιοδήποτε θεσμικό βήμα (ακόμα και νομοθετικά) κριθεί απαραίτητο, ώστε να διασφαλίζεται και πρακτικά το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση». 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος ανακριτής στηρίζει την άρνηση του στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού σε καθαρά τυπικό λόγο και συγκεκριμένα στο ότι αν και έχει δρομολογηθεί δεν έχει ακόμα υπογραφεί η επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση.

Η επίμαχη διάταξη για τις εκπαιδευτικές άδειες

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελική ρύθμιση η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, τον περασμένο Δεκέμβριο, δίδεται η ευχέρεια στους φοιτητές και σπουδαστές που είναι κρατούμενοι ή υπόδικοι ακόμα και για τρομοκρατικές πράξεις να μπορούν να κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών (βραχιολάκια) εφόσον έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία το 1/3 των μαθημάτων και εργαστηρίων.

Όπως μάλιστα είχε εξηγήσει ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου,  η επίμαχη  ρύθμιση  ήταν προιόν «συγκερασμού όλων των προτάσεων» που κατέθεσαν την Τρίτη το βράδυ τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr