Σε κινητοποιήσεις προβαίνουν οι φοιτητές του ΤΕΙ Αθηνών

Σε κινητοποιήσεις προβαίνουν οι φοιτητές του ΤΕΙ Αθηνών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας την Δευτέρα 11/12/17 στις 9π.μ. προγραμματίζουν οι Φοιτητές Εργοθεραπείας του ΤΕΙ Αθηνών σε ανακοίνωση που απέστειλαν στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr. Συγκεκριμένα:

Από το καλοκαίρι ακούγεται η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Τι είναι τελικά αυτό το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και πώς θα δημιουργηθεί; Πώς θα επηρεάσει την ακαδημαϊκή και την επαγγελματική πραγματικότητα στην Ελλάδα;


Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα δημιουργηθεί μέσω της συγχώνευσης του ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, με αποτέλεσμα, τα 37 τμήματα που υπάρχουν, να μειωθούν σε 21. Αυτή η μείωση, θα επέλθει μέσω της συγχώνευσης κάποιων τμημάτων μεταξύ τους, είτε μέσω της μετατροπής τους σε τμήματα διετούς φοίτησης ή ακόμα και μέσω της κατάργησης τους. Συνέπεια της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, είναι, η μή επαναπρόσληψη των έκτακτων καθηγητών, η μη κάλυψη των απαιτούμενων θέσεων μόνιμου διδακτικού προσωπικού και η προοδευτικά μειούμενη χρηματοδότηση του νέου ιδρύματος.

Στο πλαίσιο δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής το Τμήμα Εργοθεραπείας, παρότι αποτελεί το μοναδικό δημόσιο τμήμα εργοθεραπείας σε Ελλάδα και Κύπρο και παρόλο που αποτελεί ένα από τα πιο υψηλόβαθμα και περιζήτητα τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας, κινδυνεύει να συγχωνευτεί με κάποιο άλλο τμήμα του ΤΕΙ αλλιώς απειλείται με την μετατροπή του σε διετές τμήμα φοίτησης. Απόρροια αυτών, είναι η υποβάθμιση της ποιότητας σπουδών, η υποβάθμιση των πτυχίων με δημιουργία φοιτητών πολλαπλών ταχυτήτων, τα ασαφή επαγγελματικά δικαιώματα και ένα αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον.

Η Εργοθεραπεία ανήκει στις επιστήμες υγείας. Αποτελεί διακριτό επιστημονικό αντικείμενο, μετά την ίδρυση του παγκόσμιου οργανισμού WFOT τη δεκαετία του 1950. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται τα τελευταία σαράντα χρόνια, ενώ υπάρχει Πανελλήνιος Σύλλογος που αποτελεί αντίστοιχα και νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Οι υπηρεσίες εργοθεραπείας παρέχονται σε άτομα, ομάδες, κοινότητες ή πλυθισμούς οποιασδήποτε ηλικίας που παρουσιάζουν ή είναι σε κίδυνο να παρουσιάσουν προσωρινή ή μόνιμη δυσλειτουργία έργου, εξαιτίας οποιασδήποτε ασθένειας, τραύματος, διαταραχής, ανικανότητας, αναπηρίας, ή εξαιτίας δυσμενών περιβαλλοντικών παραγόντων. Τα άτομα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές μπορεί να παρουσιάζουν μια ποικιλία προβλημάτων υγείας συμπεριλαμβανομένων γενετικών, νευρολογικών, ορθοπεδικών, μυοσκελετικών, ανοσολογικών, καρδιολογικών αλλά και ψυχολογικών, κοινωνικών, νοητικών, συναισθηματικών και διαταραχών συμπεριφοράς.

Διαβάστε ακόμη: Φοιτητής χάλασε τα σχέδια ληστών - Η στιγμή της σύλληψης (ΒΙΝΤΕΟ)

Πλήττοντας, λοιπόν, τις ακαδημαικές σπουδές εργοθεραπείας στη χώρα, πλήττεται αυτόματα το επάγγελμα, άρα και άτομα που χρίζουν εργοθεραπείας, φροντιστές, επαγγελματίες υγείας, φορείς υγείας, ιδρύματα, νοσοκομεία, και μια ολόκληρη σύγχρονη κοινωνία που στόχο έχει την προώθηση υγείας και ευημερίας των πολιτών της. Επομένως, η εξέλιξη του τμήματος είναι μια υπόθεση που αφορά κάθε Έλληνα πολίτη, ξεχωριστά, αφού θα επηρεαστούν αμφότεροι οι τομείς της δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης.

Στο σημείο αυτό, στάθηκαν και οργανισμοί παγκόσμιας και ευρωπαικής εμβέλειας, με επιστολές τους προς τον Υπουργό Παιδείας και την αρμόδια επιτροπή ίδρυσης του νέου Πανεπιστημίου, όπου και γνωστοποίησαν την αντίθεσή τους. Παρά τις επιστολές αυτές, ο Υπουργός υπαινίσσεται ότι η Εργοθεραπεία δεν έχει το επαρκές γνωστικό αντικείμενο, ώστε να διεκδικήσει αυτόνομη θέση στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η Εργοθεραπεία βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της Φυσικοθεραπείας». Εκεί στηρίζεται και η πρόταση συγχώνευσης των δύο τμημάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών με δική του αντίστοιχη επιστολή. Οι φοιτητές του τμήματος, περίπου οκτακόσιοι, και οι οικογένειες τους, προκειμένου να δείξουν την αντίθετη στάση τους και έχοντας ζητήσει τη στήριξη των φοιτητών της ΣΕΥΠ ( Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου προβαίνουν στις εξής δράσεις:

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας την Δευτέρα 11/ 12/17 στις 9π.μ.
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λεωφόρο Αθηνών (πρώην Καβάλας) στο ύψος του Τμήματος Εργοθεραπείας (Μητροδώρου 24) την Τρίτη 12/ 12/ 17 από τις 9 π.μ.

Τόσο από πλευράς επαγγελματιών όσο και από πλευράς φοιτητών έχουν προταθεί ήδη ρεαλιστικές λύσεις του φερόμενου ως προβλήματος για αυτονομία. Η λύση αυτού όμως φαίνεται να  μην απασχολεί ιδιαίτερα τον Υπουργό βάσει των ακόλουθων απαράδεκτων δηλώσεών του: «Έχουμε λεφτά  και θέσεις (σ.σ. διδακτικό προσωπικό) να δώσουμε . Αλλά δεν θα τα δώσουμε επειδή ο ένας σηκώνει μπαϊράκι, ο άλλος έτσι, ο τρίτος δε γουστάρει  και πάει λέγοντας.»

Στους δρόμους οι φοιτητές του ΤΕΙ Αθήνας ενάντια στις συγχωνεύσεις

Στον αγώνα για τη διεκδίκηση της αυτόνοητης αυτονομίας του τμήματος Εργοθεραπείας σε ένα Πανεπιστήμιο με όραμα αριστείας, αξίες, εκσυχρονισμένες δομές, ενημερωμένο δίκτυο ενεργών διδασκόντων και πρωτοποριακό περιεχόμενο σπουδών δηλαδή ακαδημαϊκή εκπαίδευση παγκόσµιας εµβέλειας και αναγνώρισης που θα δίνει την δυνατότητα σε κάθε φοιτητή να αντεπεξέλθει τις προκλήσεις της ζωής οι φοιτητές του τμήματος ζητούν τη στήριξη του κόσμου με τη προσέλευση του στις παραπάνω και επικείμενες δράσεις τους.

Φοιτητές Εργοθεραπείας ΤΕΙ Αθηνών

Φοιτητές του ΤΕΙ Αθήνας γράφουν στον υπουργό Παιδείας σχετικά με το υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr