Στο τραπέζι της Συνόδου η «Πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ

Στο τραπέζι της Συνόδου η «Πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ 

«Πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ: Συναντιούνται για την 84η Σύνοδο τους στα Καλάβρυτα με οικοδεσπότη το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Με την περίφημη «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ πρώτη στην ατζέντα τους συνεδριάζουν αύριο, Τρίτη οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, που συναντιούνται για την 84η Σύνοδο τους στα Καλάβρυτα με οικοδεσπότη το Πανεπιστήμιο Πατρών.


Η σύσταση του «Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» που προέκυψε από την συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και συνδέεται με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την τεχνική εκπαίδευση, προκαλεί προβληματισμό στο χώρο των ΑΕΙ για τους όρους με τους οποίους προωθείται η νέα πολιτική των …Τεχνικών Πανεπιστημίων.

Σε κάθε περίπτωση λόγο στα παραπάνω πρέπει να έχει και η Αρχή για την αξιολόγηση των Ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα (ΑΔΙΠ), ώστε η κάθε επόμενη νομοθετική κίνηση να γίνει μετά από την αξιολόγηση των Ιδρυμάτων της τεχνικής εκπαίδευσης. 

Πολιτική με την οποία βέβαια, το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να αναγκάσει τα ΤΕΙ να …αυτοαξιολογηθούν πριν γίνουν «πανεπιστήμια» και να απορρίψουν τελικά από μόνοι του οι πρόεδροι τους στο μέλλον, όλα τα τμήματα που αποτελούν επιστημονικές περιοχές χαμηλού ενδιαφέροντος.

Εκτός από τα θέματα των ΤΕΙ ωστόσο, οι πρυτάνεις όπως αναφέρει το "Το Βήμα" θα συζητήσουν αύριο μεταξύ άλλων αύριο, το νέο σύστημα εισαγωγής στα Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης που εισηγείται το υπουργείο Παιδείας και το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις αλλά και αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας.

Θα συζητηθεί ακόμη η εφαρμογή του νέου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, το χρόνιο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ, η ανάγκη των ανώτατων Ιδρυμάτων για διεθνοποίηση, η σύνδεση ανάπτυξης και αγοράς, αλλά και τα προπτυχιακά τους προγράμματα.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, 8 του μήνα, με την ομιλία του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου που θα ανοίξει στα Καλάβρυτα την …συζήτηση και γύρω από τις προπτυχιακές σπουδές των ΑΕΙ.

Όλες οι αλλαγές στο Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα των 1.000€

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr