Πράσινο φως για την Αναβάθμιση των ΤΕΙ

Πράσινο φως για την Αναβάθμιση των ΤΕΙ

Αλλαγές στα Πανεπιστήμια-ΤΕΙ: Σε τροχιά ακαδημαϊκής αναβάθμισης φαίνεται να οδεύουν τα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας, μετά και το θετικό κλίμα στο οποίο διεξήχθη η χτεσινή συνάντηση προέδρων των ΤΕΙ με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.

Περισσότερα τα «συν» για πρώτη φορά στα χρονικά για τα ΤΕΙ στο νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί εντός καλοκαιριού (τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ακόμη και το τέλος Αυγούστου) στη διάθεση της Ολομέλειας της βουλής για την τελική «ψήφο εμπιστοσύνης». «Πρώτη φορά λαμβάνονται υπόψη από υπουργό, πάγια αιτήματα που ταλανίζουν τα Ιδρύματά μας», δήλωσε στο News 24/7 ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου και προεδρεύων της Συνόδου Προέδρων των ΤΕΙ Δημήτρης Βελισσαρίου.


Δικαίωση και ικανοποίηση άλλωστε θεωρεί ο ίδιος την απόφαση να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο η αλλαγή της ακαδημαϊκής ονοματολογίας που αφορά στους καθηγητές, στα μονοπρόσωπα και στα συλλογικά όργανα, καθώς για πρώτη φορά, θα είναι ενιαία με την ορολογία των ΑΕΙ. «Αυτό είναι ένα σημαντικό και σημειολογικό βήμα προς την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των Ιδρυμάτων μας».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο νέο νόμο και συγκεκριμένα, στο άρθρο 1, η ορολογία Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης καταργείται. Πλέον Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα φέρουν τον τίτλο «Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα». Την ίδια στιγμή, οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ  θα φέρουν τον τίτλο «μέλη ΔΕΠ» και άρα παύει πλέον να υφίσταται ο διαχωρισμός των πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων των ΑΕΙ από τους προέδρους και διευθυντές των ΤΕΙ.  Πιο συγκεκριμένα, τα όργανα των ΤΕΙ μετονομάζονται σε Σύγκλητος, Πρυτανικό Συμβούλιο, Πρύτανης, Αντιπρυτάνεις και Κοσμήτορες των Σχολών, ορολογίες που αφορούσαν μέχρι σήμερα μόνο τα ΑΕΙ. «Τα ΤΕΙ ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας και η προσφορά τους είναι διαρκής. Ωστόσο, πολλοί δεν γνωρίζουν για εμάς και το έργο μας. Αυτό είναι το λάθος. Παραμένουμε η αθέατη πλευρά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», συμπληρώνει ο κ. Βελισσαρίου.

Την ίδια στιγμή, τέλος φαίνεται να μπαίνει οριστική «ταφόπλακα» στο μονοπώλιο της εκπόνησης διδακτορικών αποκλειστικά από τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Οι πρόεδροι των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων έλαβαν υπουργικές διαβεβαιώσεις για νέα διάταξη στο νομοσχέδιο που θα ικανοποιεί το χρόνιο αίτημα από πλευράς ακαδημαϊκού προσωπικού, αυτό της αυτοδύναμης εκπόνησης διδακτορικών εντός των ίδιων των ΤΕΙ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα που αφορούν τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr