Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ: Σοβαρότατο πισωγύρισμα Υπουργού Παιδείας για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ: Σοβαρότατο πισωγύρισμα Υπουργού Παιδείας για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Με ανακοινωθέν η Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ, με αφορμή τη δήλωσή του στον πρόεδρο της ΕΕΤΕΜ  Δ. Δημόπουλο, ότι «…υπάρχει πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να μη ρυθμίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα με νόμο…» κάνει λόγο για σοβαρότατο πισωγύρισμα του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου σε σχέση με αυτά που είχε επανειλημμένα εξαγγείλει για τα επαγγελματικά δικαιώματα.

1η Αντίδραση από την πλευρά των ΤΕΙ


Άμεση υπήρξε η αντίδραση της Τριμελούς Γραμματείας της Συνόδου των Προέδρων Τ.Ε.Ι & Α.ΣΠΑΙ.Τ.Ε στο έγγραφο της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου της Γραμματείας της Συνόδου αναφέρει τα εξής: 

ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ - ΑΝ.ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΕΙ & ΑΣΠΑΙΤΕ

Εκ μέρους της Συνόδου εκφράζουμε την εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξή μας για τις χθεσινές εξελίξεις σχετικά με το θέμα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των Πτυχιούχων ΤΕΙ: Ο Υπουργός, Καθ. Κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε στο Πρόεδρο της ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, (ΕΕΤΕΜ) Δ. Δημόπουλο, ότι «…υπάρχει πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να μη ρυθμίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα με νόμο…».

Αυτό αποτελεί σοβαρότατο πισωγύρισμα σε σχέση με αυτά που είχε επανειλημμένα εξαγγείλει ο Υπουργός στη Σύνοδο. Έχουν προ πολλών μηνών ξεκινήσει διαδικασίες και σχετικές συναντήσεις στο ΥΠΠΕΘ σε συνεργασία με τα ΤΕΙ για την ομαδοποίηση των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων κατά επιστημονικό πεδίο, προκειμένου να γίνει συνολική νομοθετική ρύθμιση. 

Η παρέμβαση των συντεχνιακών συμφερόντων και η συνακόλουθη αλλαγή πλεύσης του Υπουργείου είναι ξεκάθαρη και πέραν πάσης αμφιβολίας.

Η Σύνοδος εκφράζει τη θλίψη και την οργή της για τη συνεχιζόμενη άδικη και άνιση μεταχείριση των αποφοίτων ΤΕΙ από την Ελληνική Πολιτεία και για την καταδυνάστευση του κράτους από τις συντεχνίες, που εμποδίζουν τη Ελλάδα να γίνει μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα, όπου οι «πολιτικές αποφάσεις» δεν θα υποκαθιστούν τις ορθολογικές αποφάσεις.

Καλούμε το Υπουργό κ. Γαβρόγλου να μείνει σταθερός στις ορθολογικές αποφάσεις του, ώστε να συνεχιστούν οι ήδη δρομολογημένες διαδικασίες για τη νομοθετική ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ, και θα έχει σε αυτό τη στήριξη των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. 

Οι Πτυχιούχοι ΤΕΙ θα πρέπει επιτέλους να λάβουν ότι αναλογεί  στις τετραετείς σπουδές τους σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Αν δεν προωθηθεί το νομοθετικό πλαίσιο απόδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των ΤΕΙ, όπως έχει ήδη δρομολογηθεί, τα Ιδρύματα θα είναι αρωγοί στην τεκμηριωμένη και δίκαιη διεκδίκησή τους από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την ενημερωτική σελίδα των Πτυχιούχων ΤΕΙ μπορείτε να την δείτε εδώ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr