Η πρόταση νόμου της ΕΕΤΕΜ για τη συνολική & πλήρη ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών ΤΕΙ

Η πρόταση νόμου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ για τη συνολική & πλήρη ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών Τ.Ε.Ι 

Στην Ελλάδα το επάγγελμα το Μηχανικού είναι ρυθμισμένο με νόμο από το 1930 και κάλυπτε μόνο τους Μηχανικούς των Πολυτεχνείων παρέχοντας τους ΠΛΗΡΗ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ επαγγελματική κατοχύρωση και διατηρώντας με τον τρόπο αυτό το επάγγελμα «κλειστό» μέχρι σήμερα, αποκλείοντας ουσιαστικά από την πρόσβαση στο επάγγελμα όλες τις νεότερες κατηγορίες όπως οι Μηχανικοί Πτυχιούχοι των ΤΕΙ που ιδρύθηκαν μετά το 1983 ή ακόμη και νεότερες ειδικότητες Μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών!! 

Η ελληνική πολιτεία, παρότι μετά το 1983 επέφερε σημαντικές αλλαγές στη δομή και λειτουργία της Ανώτατης (τριτοβάθμιας) Εκπαίδευσης, εντούτοις στο θέμα της άσκησης του επαγγέλματος διατήρησε ανέπαφο το νομοθετικό πλαίσιο δραστηριοποίησης των Μηχανικών αλλά και των γεωτεχνικών όπως αυτό ίσχυε προ του 1977.


Ανώτατα ΤΕΙ και εκκρεμή Επαγγελματικά Δικαιώματα

Για την ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων έχουν γίνει διαχρονικά αλλεπάλληλες προσπάθειες από το Υπουργείο Παιδείας μέσω Π.Δ/των οι όποιες είτε "υπονομεύονταν" από τα Παραγωγικά Υπουργεία, είτε δεν προωθούνταν στο Σ.τ.Ε, εξαιτίας της έλλειψης ουσιαστικής υποστήριξης τους από το Υπουργείο Παιδείας, είτε ακυρώνονταν στην πράξη από ενέργειες της συντεχνιακής λειτουργίας των υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης.

Επομένως η διαδικασία μέσω της έκδοσης Π.Δ/των έχει καταστεί ατελέσφορη και αναποτελεσματική

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια Π.Δ που είχαν προωθηθεί κατ’ επανάληψη στο Σ.τΕ μετά από γνωμοδοτήσεις του Σ.Α.Τ.Ε/Ε.ΣΥ.Π, το προφίλ του αποφοίτου κάθε τμήματος ανά ειδικότητα (σύμφωνα με τις αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις) και τις ιδιαιτερότητες της ισχύουσας νομοθεσίας για τα τεχνικά επαγγέλματα στην Ελλάδα, ανέθεσε την άνοιξη του 2014 σε έγκριτους νομικούς την επεξεργασία σχεδίου νόμου για την συνολική επαγγελματική κατοχύρωση των Πτυχιούχων Μηχανικών των ειδικοτήτων που εκκρεμούν. 

Αυτό άλλωστε αποτελούσε δέσμευση της Διοίκησης της Ένωσης προεκλογικά (2014) η οποία και υλοποιήθηκε με την κατάθεση του νομοσχέδιου στις 13-02-2017.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ ζήτησε από συγκεκριμένα Τμήματα των Τ.Ε.Ι να τεκμηριώσουν αναλυτικά τις προτεινόμενες επαγγελματικές δραστηριότητες για τους αποφοίτους, βάσει των διδασκόμενων μαθημάτων, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή υποστήριξη κατά την διαδικασία προώθησης από το Υπουργείο Παιδείας προς την Βουλή των Ελλήνων για ψήφιση. 

Για πρώτη φορά υπάρχουν τεκμηριωμένες προτάσεις από τα ίδια τα Τμήματα των Τ.Ε.Ι!

Η πρόταση νόμου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Το συγκεκριμένο έργο έπρεπε να το είχε υλοποιήσει εδώ και 30 χρόνια η ελληνική πολιτεία μέσω του Υπουργείου Παιδείας, των αρμόδιων οργάνων (Σ.Α.Τ.Ε/Ε.ΣΥ.Π), των επιστημονικών συμβουλίων των Τμημάτων Τ.Ε.Ι κ.λ.π. 

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ προκειμένου να τους «διευκολύνει» στο έργο τους ώστε, επιτέλους,  να οριοθετηθεί πλήρως το πλαίσιο επαγγελματικής δραστηριοποίησης των Μηχανικών Τ.Ε.Ι και να μην επιδέχεται παρερμηνείες και διαστρεβλώσεις από τις υπηρεσίες, επεξεργάστηκε αρχικά την αιτιολογική έκθεση (Δεκέμβριος 2014) και στη συνέχεια προχώρησε στην επεξεργασία του αναγκαίου υλικού (προγράμματα σπουδών, προτάσεις Σ.Α.Τ.Ε/Σ.Α.Π.Ε) και στις 13-02-2017 κατέθεσε στον Υπουργό Παιδείας την ολοκληρωμένη πρόταση της, με βάση τα ελληνικά δεδομένα και το αντίστοιχο ευρωπαϊκό πλαίσιο άσκησης επαγγέλματος, αξιοποιώντας και την εμπειρία καταξιωμένων επαγγελματικά στελεχών της Κ.Δ.Ε άλλα και των Νομαρχιακών μας Τμημάτων.

Η εν λόγω πρόταση, της Ένωσης μας, οριοθετεί τις βασικές παραμέτρους για τις επαγγελματικές δραστηριότητες της κάθε ειδικότητας με βάση το αντίστοιχό πρόγραμμα σπουδών του κάθε τμήματος γι΄ αυτό και κάθε αλλαγή ή τροποποίηση, του μπορεί να επηρεάσει τη συνολική άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Επαναλαμβάνουμε ότι όλες οι προτεινόμενες δραστηριότητες τεκμηριώνονται από τα αντίστοιχα Τμήματα των Τ.Ε.Ι και δεν αποτελούν μαξιμαλιστική διεκδίκηση του επαγγελματικού-επιστημονικού φορέα των Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

Επισημαίνουμε ότι οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί των Τ.Ε.Ι είναι πτυχιούχοι Ανώτατης Εκπαίδευσης τετραετούς φοίτησης και οι ειδικότητες τους είναι συναφείς αλλά δεν ταυτίζονται με τις αντίστοιχες των Μηχανικών των Πολυτεχνείων.

Παράλληλα η Κεντρική Διοίκηση θα απευθυνθεί και στους θεσμούς για να καταγγείλει εκ νέου την απαράδεκτή συμπεριφορά της Ελληνικής Πολιτείας, η οποία μέσω αλλεπάλληλων επιτροπών και διαβουλεύσεων μεταθέτει το πρόβλημα της επαγγελματικής κατοχύρωσης χιλιάδων πτυχιούχων Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η πολιτική βούληση για να δοθεί λύση σε ένα χρόνιο πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα που ταλαιπωρεί τους Πτυχιούχους Μηχανικούς του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Οι ανωτέρω επισημάνσεις, σε συνδυασμό με την αιτιολογική έκθεση και τις αρχές που πρέπει να διέπουν τα επαγγελματικά δικαιώματα, αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την ορθή κατανόηση της νομοτεχνικής πρότασης για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι. 

Επίσης η πρόταση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ (σχέδιο νόμου) ενισχύει με τις γενικές διατάξεις (άρθρα 1, 2, 21, 23 και 24) τα επαγγελματικά δικαιώματα των ειδικοτήτων, για τις οποίες έχουν ήδη εκδοθεί Π.Δ (π.χ Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί, Μηχανικοί Βιομηχανικού Σχεδιασμού, Μηχανικοί Πληροφορικής κ.λ.π).

Οι Διοικήσεις των Τμημάτων των Ανώτατων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στο πλαίσιο της επιστολής του Υπουργείου Παιδείας προς τα Α.Ε.Ι, όφειλαν να έχουν καταθέσει ήδη τις προτάσεις τους στο Υπουργείο, είτε αυτές αφορούν στις προτεινόμενες επαγγελματικές δραστηριότητες για όσες ειδικότητες δεν έχουν εκδοθεί Π.Δ, είτε αυτές αφορούν σε επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν καθοριστεί ήδη με Π.Δ, και ενδεχομένως, απαιτείται η επικαιροποίηση τους.

Η κοινοποίηση των προτάσεων αυτών στην Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, θα διευκόλυνε την προσπάθεια μας να επιλύσουμε το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Συναδέλφισσες, οι,

Η ευθύνη, πλέον, ανήκει στον Υπουργό Παιδείας και στην Κυβέρνηση που οφείλουν να αξιοποιήσουν την πρόταση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ και να την εισάγουν προς ψήφιση στη Βουλή. 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα κληθούν στη συνέχεια να πάρουν θέση επί του νομοσχεδίου, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής. 

Για την Κ.Δ.Ε της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

O Πρόεδρος

Δημόπουλος Δημήτρης

προς δημοσίευση στα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr