Οι πρόεδροι των ΤΕΙ για την επιστροφή εννέα τμημάτων στο μηχανογραφικό

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ για την επιστροφή εννέα τμημάτων στο μηχανογραφικό

Εδώ και μερικές ημέρες, τα ΤΕΙ "γιορτάζουν" την επιστροφή εννέα τμημάτων στο μηχανογραφικό, καθώς πριν λίγες ημέρες αυτό ανακοινώθηκε επίσημα, από τα χείλη του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, μετά από συνάντηση με τους προέδρους των ΤΕΙ. Τα τμήματα αυτά, περιλαμβάνονταν σε μία ομάδα 20 τμημάτων ΤΕΙ, που, με βάση το σχέδιο Αθηνά και τον νόμο Αρβανιτόπουλου, επρόκειτο να χάσουν την αυτονομία τους και να συγχωνευθούν με άλλα, ή ακόμα και να καταργηθούν.

Μετά από σχετική εισήγηση, λοιπόν, της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ, το υπουργείο δέχθηκε τα 9 από τα 20 τμήματα να διατηρήσουν την αυτονομία τους. Ένα βήμα "επιστροφής στην κανονικότητα", σύμφωνα με τη γενική κατεύθυνση που έχει το υπουργείο τον τελευταίο χρόνο.

«Στην πρόταση που καταθέσαμε στον υπουργό και την οποία δέχθηκε, δεν έχουν καταγραφεί μόνο τα τμήματα που θέλουμε να επαναλειτουργήσουν, αλλά και οι δεσμεύσεις των ΤΕΙ ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό με την απόφαση αυτή», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Βελισσαρίου, πρόεδρος της Συνόδου των Προέδρων και πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου που εδρεύει στην Καλαμάτα.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Μιχάλης Μπρατάκος, τα 20 τμήματα των ΤΕΙ λειτουργούν μέχρι και σήμερα κανονικά, αλλά έχουν σταματήσει να δέχονται εισακτέους: «Με βάση τα μέχρι πρότινος ισχύοντα, τα τμήματα θα λειτουργούσαν και θα βρίσκονταν σε μεταβατικό στάδιο μέχρι το 2018 και από εκεί και πέρα θα αποφασιζόταν εάν θα διατηρούσαν την αυτονομία τους, εάν θα συγχωνεύονταν ως κατευθύνσεις σε κάποιο άλλο τμήμα, ή εάν θα καταργούντο».

Τώρα, όμως, τα 9 τμήματα "βγαίνουν" από το στάδιο της μετάβασης και "μπαίνουν" στο μηχανογραφικό. Για τα υπόλοιπα, εύλογα σκέφτεται κανείς ότι μένουν πίσω να "λιμνάσουν". «Κάθε άλλο», απάντησε ο κ. Βελισσαρίου, τονίζοντας ότι τα τμήματα θα λειτουργήσουν κανονικά, μέχρι να ορκιστεί και ο τελευταίος φοιτητής και επισημαίνει ότι μέχρι το 2018, για τα τμήματα αυτά παραμένει η εκκρεμότητα τι μέλει γενέσθαι. «Δεν είναι απαραίτητο ότι θα καταργηθούν. Ίσως να χάσουν μόνο την αυτονομία τους», είπε.

Ειδικά για το ΤΕΙ Πελοποννήσου, στο οποίο θα επαναλειτουργήσει το τμήμα Λογοθεραπείας, ο κ. Βελισσαρίου τόνισε ότι οι λόγοι να παραμείνει αυτοδύναμο το τμήμα και να μη συγχωνευθεί με κάποιο άλλο ήταν πολλοί: «Κατ' αρχήν, το συγκεκριμένο τμήμα έχει πλήρεις εγκαταστάσεις, με εργαστήρια και εξοπλισμό. Επίσης, πρόκειται για ένα τμήμα που έχει τεράστια ζήτηση. Οι φοιτητές μας που ορκίστηκαν πριν λίγες ημέρες, σχεδόν όλοι είχαν ήδη βρει δουλειά. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή λειτουργούν συνολικά 3 τμήματα λογοθεραπείας και το ένα ήταν να κλείσει», είπε.

Όσον αφορά στην ανάγκη στελέχωσης με εκπαιδευτικό προσωπικό, ο κ. Βελισσαρίου ανέφερε ότι υπάρχουν 7 θέσεις σε εκκρεμότητα, από τις θέσεις που είχε προκηρύξει το υπουργείο, κατά το προηγούμενο διάστημα, όταν το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο είχε η Σία Αναγνωστοπούλου. «Από τις 7 αυτές θέσεις, οι 5 θα "πάνε" στο τμήμα Λογοθεραπείας. Ήταν σε εκκρεμότητα, μέχρι να δούμε τελικά τι θα γινόταν με τα τμήματα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ΤΕΙ Αθήνας, όπου θα επαναλειτουργήσει το τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης, ο κ. Μπρατάκος, υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξουν ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό: «Πρόκειται για ένα δυναμικό τμήμα. Έχει ήδη 10 μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού, άρα η λειτουργία του θα έχει ελάχιστο κόστος».

Το ζήτημα της μη-επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στην απόφαση του υπουργείου να δεχθεί την πρόταση. Η απουσία επιβάρυνσης, όμως, πόσο σίγουρη είναι; Οι καθηγητές στα τμήματα αυτά είναι όντως αρκετοί; «Αυτό θα εξαρτηθεί και από τον αριθμό των εισακτέων που θα αποφασίσει το υπουργείο», απάντησε με νόημα ο κ. Μπρατάκος, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνει μία λογική κατανομή εισακτέων, για να μην υπάρξουν θέματα και με τις μετεγγραφές φοιτητών, όπως φέτος.


Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr