ΣΕΕΔΔ: Μόνη αρμόδια η ΕΕΤΕΜ για τον πειθαρχικό έλεγχο των Μηχανικών ΤΕΙ

ΣΕΕΔΔ: Μόνη αρμόδια η ΕΕΤΕΜ για τον πειθαρχικό έλεγχο των Μηχανικών ΤΕΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Τ.Ε – Υποβολή μελετών στις Υ.ΔΟΜ

Απαραίτητες οι βεβαιώσεις της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ:

Α. περί εγγραφής στα Μητρώα της και περί εξόφλησης ή τακτοποίησης των οφειλών των μελών της


Β. περί της επαγγελματικής διαγωγής (πειθαρχικό) των Μηχανικών Τ.Ε.Ι.

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσης μας, σχετικά με την απαίτηση ορισμένων υπηρεσιών για κατάθεση από τους Πτυχιούχους Μηχανικούς T.E.Ι βεβαίωσης του Τ.Ε.Ε περί της επαγγελματικής τους διαγωγής (πειθαρχικός έλεγχος), σας ενημερώνουμε ότι, ύστερα από παρέμβαση της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, ειδικώς τεκμηριωμένη από τη Νομική της Υπηρεσία, το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ) εξέδωσε το υπ΄αριθ. Φ.4/290/11- 01-2017 του προς την Ε.Ε.Τ.Ε.Μ και το Τ.Ε.Ε, με το οποίο διορθώνει την υπ΄αρ. 117/Π/2016 Έκθεσή του (Πόρισμα).

Η προηγούμενη ανακοίνωση:

Συνάδελφοι, προσφάτως ορισμένες υπηρεσίες, προκειμένου να γίνει κατάθεση μελετών από ιδιώτες μηχανικούς, απαιτούν, μεταξύ άλλων δικαιολογητικών, και βεβαίωση του Τ.Ε.Ε περί επαγγελματικής διαγωγής (πειθαρχικός έλεγχος) ακόμα και των Πτυχιούχων Μηχανικών T.E.Ι, οι οποίοι δεν είναι μέλη του Τ.Ε.Ε. Επ' αυτού σας γνωρίζουμε ότι, η απαίτηση αυτή των υπηρεσιών, η οποία βασίζεται μόνο σε ένα έγγραφο του Τ.Ε.Ε, δεν είναι νόμιμη διότι:

1ον δεν βασίζεται σε νόμο ή άλλη κανονιστική πράξη της Διοίκησης όπως ορίζεται στο άρθρο 10 παρ. 2 του ν.3230/2004.

2ον το Τ.Ε.Ε μπορεί να εκδίδει τέτοιες βεβαιώσεις μόνο για τα μέλη του, επί των οποίων έχει αρμοδιότητα πειθαρχικού ελέγχου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία που διέπει το Τ.Ε.Ε. Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί T.E.Ι δεν είναι μέλη του Τ.Ε.Ε αλλά είναι μέλη της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, της οποίας τα πειθαρχικά όργανα, που προβλέπονται στο καταστατικό της, έχουν αρμοδιότητα πειθαρχικού ελέγχου επί των μελών της. Επομένως, αποκλειστικά αρμόδια να χορηγεί τέτοιου είδους βεβαιώσεις, περί πειθαρχικής, δηλαδή, κατάστασης των μελών της Πτυχιούχων Μηχανικών T.E.Ι, είναι η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από το ίδιο το Τ.Ε.Ε, όπως διαπιστώνεται και από σχετικό έγγραφο του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τ.Ε.Ε.

Από το έγγραφο αυτό προκύπτουν ρητώς τα εξής:

  • Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ αποτελεί τον μόνο επιστημονικό και επαγγελματικό φορέα που εκπροσωπεί θεσμικά τους Πτυχιούχους Μηχανικούς Τ.Ε.Ι
  • Οι Μηχανικοί Τ.Ε.Ι υπόκεινται στην πειθαρχική διαδικασία των αρμόδιων πειθαρχικών Συμβουλίων της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Ειδικότερα το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ, ως προς τις βεβαιώσεις που υποχρεούνται να προσκομίσουν οι ιδιώτες Μηχανικοί για την έγκριση των μελετών τους από όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δημοσίου της χώρας (π.χ ΥΔΟΜ), εκθέτει ότι:

«εκ παραδρομής στην προηγούμενη έκθεση του, αναφέρεται ως υποχρέωση η προσκόμιση και ο έλεγχος από τις αρμόδιες ΥΔΟΜ:

α) “πρόσφατης βεβαίωσης του Τ.Ε.Ε, περί εγγραφής στα Μητρώα του και περί εξόφλησης ή τακτοποίησης των οφειλών των μελών του”, αντί του ορθού: “πρόσφατης βεβαίωσης του Τ.Ε.Ε, περί εγγραφής στα Μητρώα του και περί εξόφλησης ή τακτοποίησης των οφειλών των μελών του είτε πρόσφατης βεβαίωσης της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, περί εγγραφής στα Μητρώα της και περί εξόφλησης ή τακτοποίησης των οφειλών των μελών της, ανάλογα” και

β) πρόσφατης βεβαίωσης από το ΤΕΕ “περί της επαγγελματικής διαγωγής των Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.), αναφορικά με τυχόν πειθαρχικές τους κυρώσεις”, αντί του ορθού: “πρόσφατης βεβαίωσης του Τ.Ε.Ε, περί της επαγγελματικής διαγωγής των Μηχανικών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.), είτε πρόσφατης βεβαίωσης της ΕΕΤΕΜ, περί της επαγγελματικής διαγωγής των Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.), αναφορικά με τυχόν πειθαρχικές τους κυρώσεις”

Το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ, μετά την ενημέρωση αυτή προς το Τ.Ε.Ε, για την ορθή διατύπωση των Συμπερασμάτων της σχετικής, υπ΄αρ. 117/Π/2016 Έκθεσης/Πορίσματός του, ζητά από αυτό να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου «να αποφευχθεί σύγχυση ως προς την αρμοδιότητα των επαγγελματικών φορέων των μηχανικών».

Το έγγραφο του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ μπορείτε να το δείτε εδώ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr