ΤΕΙ, προβλήματα ΤΕΙ, Πρόεδροι Συμβουλίων Ιδρυμάτων ΤΕΙ: Ποια προβλήματα επεσήμαναν οι Πρόεδροι των Συμβουλίων Ιδρυμάτων

ΤΕΙ: Ποια προβλήματα επεσήμαναν οι Πρόεδροι των Συμβουλίων Ιδρυμάτων

Στις 3 Μαρτίου 2016 και με την σύμφωνη γνώμη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού, και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, καθηγητής κ. Κώστας Γαβρόγλου, είχε αποστείλει στους Προέδρους των Συμβουλίων Ιδρύματος των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ όλης της χώρας επιστολή με συγκεκριμένα ερωτήματα αναφορικά με τη λειτουργία των Συμβουλίων Ιδρύματος. Από τα Πανεπιστήμια απάντησαν όλα εκτός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πολυτεχνείου Κρήτης. Από τα ΤΕΙ απάντησαν όλα εκτός από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, του οποίου η απάντηση αναμένεται σύντομα.

Όπως δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου, «υπήρξε άμεση και θετική ανταπόκριση των Προέδρων των ΣΙ και ΤΕΙ τους οποίους ευχαριστώ, επιβεβαιώνοντας τη διάθεση συνεργασίας στο πλαίσιο του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία για την εξεύρεση προωθητικών λύσεων για μία πιο δημοκρατική και πιο αποτελεσματική διοίκηση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μας».


Τα κυριότερα προβλήματα που τόνισαν στις απαντήσεις τους οι Πρόεδροι των Συμβουλίων Ιδρυμάτων είναι η ασάφεια που χαρακτηρίζει τις σχέσεις των ΣΙ με τους άλλους θεσμούς διοίκησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, όπως και οι δυσχέρειες που δημιουργούνται από την εξαιρετικά χαμηλή χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων λόγω και της οικονομικής κρίσης όσο και της έλλειψης σαφούς νομοθετικού πλαισίου για την οικονομική ενίσχυση των Ιδρυμάτων από διαφορετικές χρηματοδοτικές πηγές.

Από τις απαντήσεις των Προέδρων διατυπώνεται ρητά η διάθεση για εποικοδομητικό διάλογο και συνεργασία με τις Πρυτανικές αρχές, τις Συγκλήτους, τις Κοσμητείες αλλά και με το Υπουργείο Παιδείας.

Οι απαντήσεις των Συμβουλίων Ιδρύματος στα ερωτήματα της Επιτροπής των Μορφωτικών Υποθέσεων τίθενται στην κρίση των βουλευτών για περαιτέρω επεξεργασία και εμβάθυνση του προβληματισμού και του διαλόγου σχετικά με την αναγκαία μεταρρύθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr