Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ΤΕΙ, εισηγηθούν, αναστολή λειτουργίας, κλείσιμο ΤΕΙ προτίθενται να εισηγηθούν την αναστολή λειτουργίας τους!

Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) προτίθενται να εισηγηθούν την αναστολή λειτουργίας τους

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας, τα οποία βρίσκονται στα πρόθυρα «λουκέτου» και οι διοικήσεις τους δηλώνουν ότι θα εξαναγκασθούν να εισηγηθούν την αναστολή λειτουργίας τους.

Βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού, το οποίο είναι τόσο έντονο που σε κάποια τμήματα οι φοιτητές δεν παρακολουθούν όλα τα μαθήματα, γιατί δεν υπάρχουν καθηγητές να τους διδάξουν.


Το υπουργείο Παιδείας όπως γράφει το Εθνος, κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να εξυπηρετήσει τα κενά που υπάρχουν, αλλά οι ανάγκες είναι τεράστιες με δεδομένο ότι υπήρξε μεγάλος αριθμός συνταξιοδοτήσεων. Ηδη έχουν εκδοθεί δύο υπουργικές αποφάσεις για την κατανομή έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού (συνολικά 701 θέσεις), αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται.

Είσαι Φοιτητής στο ΤΕΙ; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση φοιτητών ΤΕΙ» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα των ΤΕΙ!

«Εμείς από την κατανομή αυτή θα πάρουμε μόνο 6 άτομα. Οπως είναι κατανοητό, με αυτά τα άτομα δεν πρόκειται να λύσουμε κανένα πρόβλημα και σε καμία περίπτωση η εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει» τονίζει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά κ. Λ. Βρυζίδης και υπογραμμίζει:

«Μιλώντας απολύτως ρεαλιστικά και ψύχραιμα, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τα περισσότερα Ιδρύματα θα αναγκαστούν σύντομα να κλείσουν, διότι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους. Προ κρίσης η χρηματοδότησή μας έφτανε τα 15 εκατομμύρια ευρώ και τώρα μετά βίας παίρνουμε 2,7 εκατομμύρια. Εμείς ζητάμε να μείνουμε τουλάχιστον στη χρηματοδότηση του 2015 για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα Ιδρύματα ζωντανά. Είμαι πάρα πολλά χρόνια στα ΤΕΙ, αλλά είναι η πρώτη φορά που νιώθω αμηχανία και φόβο για το μέλλον».

Οπως τονίζει και ο προεδρεύων της Συνόδου των ΤΕΙ της χώρας Μιχάλης Μπρατάκος, τα Ιδρύματα θα απευθύνουν γραπτή έκκληση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με την οποία θα ζητήσουν την αύξηση του αριθμού του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού τουλάχιστον στα επίπεδα του περσινού ακαδημαϊκού έτους. Ταυτόχρονα θα ζητήσουν να μεριμνήσει για την πρόσληψη τουλάχιστον 300 ατόμων μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για τα ΤΕΙ της χώρας το 2016, αφού την τελευταία 6ετία δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας διορισμός.

Eγκριση θέσεων

Για το ακαδημαϊκό έτος 2015/16 εγκρίθηκαν συνολικά 701 θέσεις (54 θέσεις με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και 647 θέσεις με χρηματοδότηση από τα αποθεματικά των Ιδρυμάτων), έναντι συνολικά 846 θέσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2014/15 (μείωση περίπου 17%) και 1.080 θέσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2013/14.

Οπως λένε οι πρόεδροι των ΤΕΙ, η κατάσταση στα Ιδρύματα έχει επιδεινωθεί πάρα πολύ και από τις μετεγγραφές. Μόνο το ΤΕΙ του Πειραιά πέρυσι πήρε επιπλέον 1.000 φοιτητές με μετεγγραφή, χωρίς όμως να αυξηθεί ανάλογα και η χρηματοδότησή του.

Περισσότερα Φοιτητικά Νέα ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr