Αποκλεισμός αποφοίτων ΕΠΑΛ από ΤΕΙ που αντιστοιχούν σε κατηργημένους τομείς

Για αποκλεισμό των αποφοίτων των ΕΠΑΛ από τις σχολές των ΤΕΙ που αντιστοιχούν στους κατηργημένους τομείς Υγείας – Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Επίσης η ΟΛΤΕΕ μεταξύ των άλλων τονίζει ότι δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για το τι θα απογίνουν οι παλαιοί απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ., Τ.Ε.Ε., ΤΕ.Λ. και Ε.Π.Λ. των καταργημένων Τομέων Υγείας – Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών, σχετικά με την εισαγωγή τους στα αντίστοιχα τμήματα των Τ.Ε.Ι. Ενώ οι απόφοιτοι των άλλων ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Λ. έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν ξανά στο μέλλον στις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ., εξεταζόμενοι στα μαθήματα της ειδικότητάς τους, η δυνατότητα αυτή δεν παρέχεται στους απόφοιτους των συγκεκριμένων Τομέων.

Τα θέματα που θέτει η ΟΛΤΕΕ είναι επίκαιρα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας καθώς μέσα σε αποκλειστική προθεσμία από τις 10 ως τις 25 Φεβρουαρίου 2015, οι υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ. (Ομάδας Α΄) πρέπει να υποβάλουν αίτηση – δήλωση για την εισαγωγή τους στις σχολές των Τ.Ε.Ι. που αντιστοιχούν στις ειδικότητες που σπούδασαν στο ΕΠΑ.Λ.


Η ΟΛΤΕΕ υπογραμμίζει ότι οι συγκεκριμένοι μαθητές:

α) υφίστανται για δεύτερη φορά βιασμό της βούλησής τους σχετικά με το επάγγελμα που επιθυμούν να σπουδάσουν,

β) υφίστανται διακριτή σε βάρος τους μεταχείριση σε σχέση με τους συνυποψηφίους τους μαθητές των ΓΕ.Λ., και

γ) καταστρατηγείται πλήρως το γράμμα και το πνεύμα του Νόμου ως προς την ποσόστωση εισαγωγής των μαθητών των ΕΠΑ.Λ. στα Τ.Ε.Ι. διότι, ασχέτως του γενικού ποσοστού εισαγωγής, οι διατιθέμενες θέσεις των Τ.Ε.Ι. για τους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ σε απόλυτους αριθμούς αφού ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ οι σχολές και τα τμήματα που αντιστοιχούν στους καταργημένους Τομείς !

Σε όσους θα θέσουν το εύλογο ερώτημα, πως είναι δυνατόν να εισαχθούν σε σχολές Τ.Ε.Ι. Υγείας – Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών, οι υποψήφιοι της Ομάδας Α’ άλλων ειδικοτήτων που εξετάζονται σε δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας και σε δύο της Ειδικότητάς τους (που στην προκειμένη περίπτωση θα είναι διάφορη από τις καταργημένες), η ΟΛΤΕΕ απαντά ότι :

α) Οι υποψήφιοι των ΓΕ.Λ. εξετάζονται σε μαθήματα ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΑ με τις ειδικότητες των Τ.Ε.Ι., και ΟΜΩΣ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ σε αυτά και μάλιστα θα καταλάβουν σχεδόν το ΣΥΝΟΛΟ των ΘΕΣΕΩΝ !

β) Η ζητούμενη ρύθμιση έχει περιορισμένη χρονική εφαρμογή (μόνο για φέτος), ειδική στόχευση (μόνο για τη συγκεκριμένη «φουρνιά» υποψηφίων) και πλήρη αιτιολόγηση (αποκατάσταση της αδικίας και του αποκλεισμού που υπέστη η συγκεκριμένη κατηγορία μαθητών).

Η ΟΛΤΕΕ ζητά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείο να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες Νομοθετικές και Διοικητικές πράξεις ώστε:

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολικού έτους 2014-15 των Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. του Ν.3475/2006, υποψήφιοι εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που συμμετέχουν στις Ειδικές Πανελλαδικές Εξετάσεις (Ομάδα Α΄), κατά την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, εκτός των αντιστοίχων ή συναφών του πτυχίου τους Σχολών, Τμημάτων και Εισαγωγικών Κατευθύνσεων Τμημάτων των Τ.Ε.Ι.,να δύνανται να δηλώσουν και δεύτερη ομάδα, τις Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων Υγείας – Πρόνοιας ή Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Το αίτημά της ΟΛΤΕΕ περιορίζεται μόνο για τους αποφοίτους της φετινής χρονιάς, θεωρώντας ότι με την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους 2015-16 θα ξαναλειτουργήσουν στα σχολειά οι καταργημένοι Τομείς και Ειδικότητες, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr