Ο Υφ. Παιδείας για τους φοιτητές των ΣΤΕΦ ΤΕΙ Κοζάνης και Χαλκίδας

Ο Υφ. Παιδείας για τους φοιτητές των ΣΤΕΦ ΤΕΙ Κοζάνης και Χαλκίδας

Ο Υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμό 907/25-09-2019, την οποία κατέθεσαν οι Βουλευτές κ. Κυριάκος Βελόπουλος και κ. Κωνσταντίνος Χήτας με θέμα «ΤΕΙ ΣΤΕΦ Κοζάνης και Χαλκίδας», παραθέτει τα ακόλουθα:

«Όσον αφορά στα Τμήματα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας, και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 5 και 6 του άρθρου 12 του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13 Α΄), οι φοιτητές των Τμημάτων Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε., Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε. και του Τμήματος Μηχανικών Τεχνολογίας Αεροσκαφών Τ.Ε. έχουν τη δυνατότητα, κάτω από προϋποθέσεις, αντί να ορκιστούν και να λάβουν πτυχίο Τ.Ε.Ι., να λάβουν τον τίτλο του πανεπιστημιακού Τμήματος στο οποίο εντάσσονται, ενώ οι φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε., Μηχανικών Αυτοματισμού Τ.Ε., και Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. της ίδιας Σχολής μπορούν να λάβουν μόνο τον τίτλο του Τμήματος Τ.Ε.Ι. στο οποίο εισήχθησαν καθώς δεν έχει εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα που προβλέπεται στην παράγραφο 6 του ανωτέρω άρθρου, σχετικά με την ένταξή τους σε Πανεπιστημιακά Τμήματα ύστερα από πρόταση της οικείας Συγκλήτου. Σχετικά με την δυνατότητα ένταξης των ανωτέρω Τμημάτων, μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης της ερώτησής σας δεν έχει περιέλθει στις υπηρεσίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. σχετικό αίτημα της οικείας Συγκλήτου για την έκδοση Π.Δ. που να προβλέπει την ένταξη κάποιων εκ των ανωτέρω τμημάτων της ΣΤΕΦ Στερεάς Ελλάδας σε Πανεπιστημιακά Τμήματα του οικείου Α.Ε.Ι. (εν προκειμένω του ΕΚΠΑ).


Όσον αφορά στα τμήματα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 18 καθώς και στην παρ. 1 και 2 του άρθρου 21 του ν. 4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α΄), οι φοιτητές των Τμημάτων Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε., Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Τ.Ε, μπορούν να λάβουν τον τίτλο του πανεπιστημιακού Τμήματος στο οποίο εντάχθηκαν ενώ οι φοιτητές των Τμημάτων Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού Τ.Ε., Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε., Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης Τ.Ε. μπορούν να λάβουν μόνο πτυχίο του Τμήματος Τ.Ε.Ι. στο οποίο εισήχθησαν καθώς η ακαδημαϊκή λειτουργία των ανωτέρω τμημάτων συνεχίζεται μεταβατικά μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων.

Σχετικά με τη λειτουργία όλων των παραπάνω τμημάτων, η νέα ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. θεωρεί ότι στον χώρο της εκπαίδευσης δεν έχουν θέση οι μικροπολιτικές και ψηφοθηρικές λογικές του παρελθόντος, για αυτό και κάθε πρόταση ίδρυσης, κατάργησης, συγχώνευσης τμήματος ιδρύματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να εξετάζεται στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και να συνοδεύεται από τις αναγκαίες μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Ευθύνη και χρέος της πολιτείας απέναντι στους νέους και τις νέες που προσδοκούν πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια είναι να προσφέρει το πλαίσιο και όλα τα εχέγγυα για σπουδές υψηλής ποιότητας προκειμένου και οι τίτλοι σπουδών να έχουν αντίκρισμα και προοπτικές αλλά και η ίδια η χώρα να ωφεληθεί στον δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η Παιδεία έχει ανάγκη από τη χάραξη μιας συνεκτικής μακροπρόθεσμης στρατηγικής με διάρκεια που υπερβαίνει τη θητεία μιας πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, θεσπίστηκε, με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4653/2020, η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), η οποία αποκτά αναβαθμισμένες αρμοδιότητες και έχει αποστολή να συμβάλλει στη διαμόρφωση και υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για την ανώτατη εκπαίδευση και να αξιολογεί και πιστοποιεί την ποιότητα της λειτουργίας των Α.Ε.Ι. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, όπως αυτές αποτυπώνονται στον σχετικό νόμο, η ΕΘ.Α.Α.Ε. έχει εισηγητικό ρόλο προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για οποιεσδήποτε αλλαγές στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Συμπερασματικά, μέσω του νόμου για την ΕΘ.Α.Α.Ε. η υφιστάμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να διορθώσει τις αυθαίρετες ανακατατάξεις του εθνικού ακαδημαϊκού χάρτη, που επέφερε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr