H αναδιάταξη του Γεωτεχνικού κλάδου - Από τις "διαπιστώσεις" στις "πράξεις"...

H αναδιάταξη του Γεωτεχνικού κλάδου - Από τις "διαπιστώσεις" στις "πράξεις"...

Θα περίμενε κανείς από μια κυβέρνηση η οποία ευαγγελίζεται το καινούργιο και την επιστροφή στην ομαλότητα ότι θα αντιμετώπιζε τις αγκυλώσεις και τις στρεβλώσεις στον εργασιακό τομέα των προηγούμενων ετών. Δυστυχώς, όμως, με την στάση της κυβέρνησης και την εφαρμογή των μνημονιακών απαιτήσεων, έγινε και πλήρης εφαρμογή των συντεχνιακών ορέξεων. 

Του Κωνσταντίνου Καρύδη *


Σε καίριες κυβερνητικές θέσεις τοποθετήθηκαν υπουργοί που εφαρμόζουν πλήρως τις συντεχνιακές απόψεις. 

Στον γεωτεχνικό κλάδο και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανέλαβε αρχικά ο κ. Ευάγγελος Αποστόλου Δασολόγος, μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, ο οποίος είναι αλήθεια ότι προσπάθησε να βάλει μια τάξη στα κακώς κείμενα του παρελθόντος , βέβαια δεν είχε το μαγικό ραβδί,απλώς μπορεί κανείς κρίνοντας εκ των υστέρων να πει πως έγιναν κάποιες θετικές κινήσεις με κυριότερες την έγκαιρη πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων και την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων που προέρχονταν από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Πριν από λίγους μήνες τον διαδέχθηκε ο κύριος Σταύρος Αραχωβίτης, φέρελπις πολιτικός της νέας γενιάς, Γεωπόνος ΠΕ , μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, και αναμφίβολα γνώστης του αγροτικού χώρου, καθώς ασχολείται και επαγγελματικά στον τόπο καταγωγής του με τα αγροτικά θέματα.

Όταν ανέλαβε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων μεταξύ άλλων ανέφερε :

...’’ Ήρθε η ώρα από τις διαπιστώσεις να περάσουμε στις πράξεις’’....

Αρχικά είναι γεγονός πως οι ενέργειες του ήταν πράγματι πρακτικές και ουσιαστικές , δυστυχώς όμως έπειτα ο κύριος Υπουργός ‘’διαπίστωσε’’ πως θα πρέπει πρώτα να λειτουργεί σαν μέλος του επιμελητηρίου και μετά να ‘’πράττει’’ στηρίζοντας τα συμφέροντα των συναδέλφων του ξεχνώντας ότι σε τούτο τον τόπο οι πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα.

Δεν εξηγείται αλλιώς η τελευταία ενέργεια του να αποκλείσει τους Πτυχιούχους Γεωπόνους Τ.Ε. από τις θέσεις Τομεαρχών Δακοκτονίας υπακούοντας και εφαρμόζοντας τις θέσεις και τις απόψεις της Συντεχνίας.

Αναίρεσε τις αποφάσεις του προκατόχου του κ. Αποστόλου που επί δύο χρονιές είχε αφαιρέσει το απαξιωτικό όρο ‘’εν ελλείψει ‘’ στο πρόγραμμα Δακοκτονίας 2017 & 2018 και το πρόσθεσε δύο φορές στο Πρόγραμμα Δακοκτονίας του 2019, δηλώνοντας με τον πιο ευδιάκριτο τρόπο στον φορέα του ότι είναι παρόν, άλλωστε το ανακοίνωσε και στο περίπτερο του ΓΕΩΤΕΕ μια εβδομάδα νωρίτερα στην έκθεση Ζωοτεχνία στην Θεσσαλονίκη .

Ήταν ‘’διαπίστωση’’ και έγινε ‘’πράξη’’....

Προχώρησε στον αποκλεισμό των Πτυχιούχων Γεωπόνων Τ.Ε. μελών της Π.Ε.Π.ΤΕ.Γ. προς ικανοποίηση των συντεχνιακών λογικών . Μάλιστα δικαιολόγησε την στάση του λέγοντας ειρωνικά πως ‘’...Δεν έγινε αποκλεισμός κανενός. Τοποθέτηση κατά σειρά γίνεται. Όπως γινόταν και παλαιότερα.... ‘’.

Επιστροφή στο παρελθόν λοιπόν και μάλιστα σε ένα πρόγραμμα το οποίο με βάση την προκήρυξη είναι καθαρά εφαρμοστικό και συνεπώς αφορά περισσότερο ανθρώπους που έχουν σπουδάσει με λεπτομέρεια την εφαρμογή, το οποίο είναι κάτι που ξεχωρίζει τους Γεωπόνους ΤΕ από τους Γεωπόνους ΠΕ. 

Αν λοιπόν το μεγάλο πρόβλημα είναι ποιος κάνει τι , τότε αυτό το πρόγραμμα ανήκει και στους Γεωπόνους ΤΕ που το έχουν σπουδάσει, αλλά στην Ελλάδα του 2019 προφανώς δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε τίποτα, οι πανεπιστήμονες μπορούν και επιβάλλεται να κάνουν τα πάντα και δεν τους ενδιαφέρει ποιόν θα βρουν στο διάβα τους. 

Ο κύριος Αραχωβίτης έχει δεχθεί δυο φορές αίτημα από την Ένωση για συνάντηση στο Υπουργείο, την πρώτη δεν παρέστη λόγω έκτακτης επίσκεψης στα Καλάβρυτα, την δεύτερη πάλι δεν εμφανίστηκε στέλνοντας ‘’κάποιους συνεργάτες του’’ ....

Είναι καταφανέστατος ο λόγος που αρνείται να μας δει και να συνομιλήσουμε....

Γιατί οι ‘’διαπιστώσεις’’ και οι ‘’πράξεις ‘’ του είναι συνυφασμένες με την εξυπηρέτηση των συντεχνιακών απόψεων και θέσεων , τις οποίες υπηρετεί με ευλάβεια.

Επειδή πρέπει και εμείς να κάνουμε τις ‘’διαπιστώσεις ‘’ μας, ως κλάδος και ως άνθρωποι που εργαζόμαστε καθημερινά στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, και κατ’ επέκταση στον γεωτεχνικό κλάδο , θα προβούμε και στις ανάλογες ‘’πράξεις’’.

Καλούμε τα μέλη μας να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα παραπάνω , και να αποτυπώσουν την αγανάκτηση τους με την δέουσα σοβαρότητα την στιγμή και την ώρα που πρέπει.

Ο υπουργός δεν θα πρέπει να λειτουργεί ως φερέφωνο καμίας συντεχνίας, αλλά να ‘’διαπιστώνει’’ και να ‘’πράττει‘’ με γνώμονα το κοινό καλό όλων. Σε αυτή τη χώρα όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα και όλοι πληρώνουμε φόρους.

Καλούμε τον υπουργό να ξανασκεφτεί που βαδίζει και να πράξει ανάλογα όχι κατά το δοκούν, τον καλούμε να καθίσουμε στο τραπέζι και να συζητήσουμε τα θέματα που μας αφορούν και όχι να παίζουμε κρυφτό.

Ήρθε η ώρα να προχωρήσει η αναδιάταξη του γεωτεχνικού κλάδου στο σύνολο του χωρίς αποκλεισμούς ελέω συντεχνιών.

Η Π.Ε.Π.Τε.Γ. έχει τοποθετηθεί για το συγκεκριμένο θέμα και έχει διατυπώσει τις θέσεις εγγράφως στον κ. Υπουργό, δεν θα περιμένουμε όμως για πολύ , περιμένουμε 35 χρόνια για την δική μας επιμελητηριακή εκπροσώπηση.

Επειδή δυστυχώς δεν υπάρχει πεδίο συν αντίληψης και συμπόρευσης με την άλλη πλευρά, της οποίας ο κ. υπουργός είναι μέλος, η Ένωση θα προχωρήσει άμεσα σε μετατροπή της από Ν.Π.Ι.Δ. σε Ν.Π.Δ.Δ. δηλαδή σε επιμελητήριο.

Ήδη έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της συγκλήτου των πρυτάνεων Τ.Ε.Ι. και την απαίτηση των αποκλεισμένων και παροπλισμένων συναδέλφων, που δεν αντέχουν άλλο την αδικία που συντελείται όλα αυτά τα χρόνια εις βάρος τους και συνεχίζεται από μία κυβέρνηση που ευαγγελιζόταν κάτι διαφορετικό .

Αναλύουμε με τους νομικούς μας όλα τα δεδομένα και τις προϋποθέσεις μετά την διάλυση της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης, καθώς είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο. Η ένωση συνεργάζεται με αντίστοιχους φορείς σε Ελλάδα και Ευρώπη και ετοιμάζεται πυρετωδώς.

Η περιβόητη επιστροφή στην κανονικότητα μετά τα μνημόνια δεν είναι η πλήρης επιστροφή στην Ελλάδα των Συντεχνιών.....

Επομένως προχωρούμε και εμείς από τις ‘’διαπιστώσεις’’ στις ‘’πράξεις’’ ....

Γιατί όλοι κρινόμαστε !!!

Καρύδης Κωνσταντίνος*

M.Sc. Γεωπόνος T.E.

Γενικός Γραμματέας Π.Ε.Π.Τε.Γ. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr