Η Π.Ε.Π.Τε.Γ για τις εξελίξεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Η Π.Ε.Π.Τε.Γ για τις εξελίξεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Η εναλλαγή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επί τρείς και πλέον δεκαετίες, από την μία έφεραν στο προσκήνιο την Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση, αλλά από την άλλη, δημιούργησαν και προϋποθέσεις για την διαιώνιση προβλημάτων που αφορούν κυρίως τους ακαδημαϊκούς τίτλους και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και την παρακολούθηση της εφαρμογής τους (επιμελητηριακή εκπροσώπηση).

Οφείλουν όλοι οι απόφοιτοι να παραδεχτούν, ότι μέρος την ευθύνης για την διαιώνιση των προβλημάτων, φέρουν και οι ίδιοι, με την πλημμελή ή περιορισμένης δυναμικότητας πολλές φορές διεκδίκηση λύσεων ή τις ανούσιες και άτοπες διαμάχες για «έναν αχυρώνα που δεν υπήρχε». Σίγουρα όμως, την κύρια ευθύνη την φέρουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις που παρέβλεψαν τους κανόνες τις ισονομίας και ισοπολιτείας και της χριστής και αμερόληπτης διοίκησης, και επέτρεψαν τις μονομερείς παρεμβάσεις ευνοημένων επαγγελματικών ομάδων, προκειμένου να ασκούν στείρο επιστημονικό συνδικαλισμό.


Ένα ευνομούμενο και δημοκρατικό Κράτος, φροντίζει όταν φτιάχνει εκπαιδευτικές δομές, αυτές να αποδίδουν συνολικά στην Ελληνική Κοινωνία και την Χώρα. Ιδιαίτερα όταν τις χρηματοδοτεί μέσω των φορολογούμενων πολιτών και όταν καλεί την νεολαία να επενδύει τον ζωτικό της χρόνο για να εντρυφήσει σε αυτές τις δομές, να μορφωθεί και να εξελιχθεί μέσω αυτών, κοινωνικά, επαγγελματικά και ακαδημαϊκά.

Αυτή η μερίδα πτυχίων, αφορούσε κυρίως αποφοίτους πανεπιστημιακών και τεχνολογικών τμημάτων, που ταλαιπωρούνταν από την διαχρονικά στάση των επαγγελματικών – επιστημονικών επιμελητηρίων, κυρίως του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ. Το κύριο όμως βάρος των αρνητικών συνεπειών αυτών των πιέσεων το δέχτηκαν πάντα οι πτυχιούχοι τεχνολογικών ανώτατων τμημάτων.

Όσον αφορά τα γεωτεχνικά τμήματα του τεχνολογικού τομέα, είναι γνωστό ότι το ΓΕΩΤΕΕ όχι μόνο δεν τα αναγνώριζε, όπως και δεν αναγνώριζε τους αποφοίτους του, αλλά διατήρησε μία πολιτική ταύτισης των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων με τα τέως ΚΑΤΕΕ, ώστε να αλλοιώσει τον ρόλο τους και να τα υποβαθμίσει στην πράξη.

Επί σειρά ετών, (με έναρξη το 1988 όπου παρήλθε η διορία που όριζε ο Ν 1404) εξαιτίας των αντιδράσεων των επιμελητηρίων, εκκρεμεί η έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων για πολλά γεωτεχνικά τμήματα του τεχνολογικού τομέα. Επιπλέον, τα επαγγελματικά δικαιώματα που εκδόθηκαν με ΠΔ μετά το 1989, για ορισμένα τμήματα της τότε ΣΤΕΓ, εφαρμόσθηκαν πλημμελώς ή αγνοήθηκαν πλήρως, από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, εξαιτίας των πιέσεων των επιμελητηρίων και ιδίως του ΓΕΩΤΕΕ. Παράλληλα, υπήρξε και αλλοίωση των τίτλων σπουδών, της επιστημονικής ιδιότητας και του ακαδημαϊκού αυτονόητου που θα έπρεπε να έχουν οι πτυχιούχοι του τεχνολογικού τομέα.

Ο Ν. 2916 ήρθε το 2001 για να αποσαφηνίσει ότι τα Τεχνολογικά Ιδρύματα ήταν Τριτοβάθμια Ανώτατα Ιδρύματα, και υποτίθεται ότι άνοιγε τον δρόμο για την επίλυση των προβλημάτων που είχαν ήδη συσσωρευτεί.

Αυτό όμως συνέβη μόνο μερικώς, καθώς οι περισσότερες κυβερνήσεις που ακολούθησαν, προσπάθησαν όντως να δώσουν οριστικές λύσεις, με διαδοχικά νομοθετήματα, που πάντα όμως προσέκρουαν στα επιμελητήρια ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ και στα μέλη τους που βρίσκονταν σε επιτροπές και κοινοβουλευτικές ομάδες.

Το μεγάλο λάθος όλων των κυβερνήσεων ήταν ότι ποτέ δεν φρόντισαν να χαίρουν θεσμικής εκπροσώπησης οι απόφοιτοι των Γεωτεχνικών Τμημάτων του Τεχνολογικού Τομέα, ομοίως και των Κλάδων Μηχανικών. Αντίθετα, τα επιμελητήρια, ως ΝΠΔΔ, είχαν την δυνατότητα και το δικαίωμα να παρεμβαίνουν και να γνωμοδοτούν για τα συμφέροντά τους, ως επίσημοι συνομιλητές. Οι επιστημονικές και επαγγελματικές ενώσεις των αποφοίτων τεχνολογικού τομέα (όπως η ΠΕΠΤΕΓ, η ΕΕΤΕΜ, ο ΠΑΣΤΙ κλπ) δεν είχαν αυτό το δικαίωμα ως ΝΠΙΔ.

Η κυβέρνηση που προέκυψε μετά τον Ιανουάριο του 2015, με κύριο άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα αριστερής τοποθέτησης (όπως τουλάχιστον τότε υποστήριξε ανοικτά), έδωσε κατ΄αρχήν την εντύπωση ότι επιθυμεί να λύσει οριστικά χρονίζοντα προβλήματα στον χώρο των ΑΕΙ, και ιδιαίτερα θέματα που αφορούν επαγγελματικά δικαιώματα και την αγορά εργασίας, κυρίως ως προς την πρόσβαση μία μεγάλης μερίδας πτυχιούχων ΑΕΙ, σε ελεύθερο επάγγελμα.

Δυστυχώς αποδείχθηκε απολύτως το αντίθετο, καθώς φάνηκε μέσα από τις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, ότι αμέσως μετά την συγκρότηση κυβέρνησης τον Ιανουάριο 2015, άρχισαν οι συνεννοήσεις με τα επιμελητήρια ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ, ώστε να κλείσει το θέμα με τα ΤΕΙ και τους αποφοίτους τους και να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των επιμελητηρίων.

Τα ΤΕΙ στοχοποιήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και με το πρόσχημα της «αναβάθμισής» και του «ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης», προωθήθηκαν πολιτικές κατάργησής τους και συγχώνευσης με πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ακόμη και η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, δεν αποτέλεσε «αναβάθμιση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά» αλλά ουσιαστικά κατάργησή τους.

Η πολιτική απορρόφησης των ΤΕΙ από τα Πανεπιστήμια ήταν οι προτάσεις των επιμελητηρίων την εποχή που εμφανίστηκε ο Ν. 2916 και δεν είναι τυχαίο ότι ενεργοί ακαδημαϊκοί και επιμελητηριακοί εκπρόσωποι εκείνης της εποχής βρέθηκαν στο προσκήνιο σήμερα, ακόμη και μέσα από υπουργικές θέσεις.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονίσουμε ότι οι πολιτικές αυτής της κυβέρνησης σε βάρος των ΤΕΙ και των Πτυχιούχων τους, ιδιαιτέρως των Κλάδων Γεωτεχνικών και Μηχανικών, ενισχύθηκαν από τις προσωπικές επιδιώξεις των μελών ΕΠ των ΤΕΙ, που δυστυχώς σε παρόντα χρόνο, άφησαν πίσω κάθε ζήτημα που αφορούσε την ιστορία, το έργο των ιδρυμάτων, τα δικαιώματα και τα επιτεύγματα των αποφοίτων.

Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τα ΤΕΙ, δεν ακολούθησε καμία πρακτική που είχε εφαρμοσθεί έως σήμερα, σε ανάλογες περιπτώσεις ( διετείς Παιδαγωγικές Ακαδημίες, διετείς Γυμναστικές Ακαδημίες, Χαροκόπειος Σχολή Οικιακής Οικονομίας, Πάντειος Σχολή, Βιομηχανική Σχολή Πειραία, ΑΣΣΟΕ, κλπ), παρά το γεγονός ότι τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ και οι πτυχιούχοι τους είναι απόφοιτοι Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, απλώς ακολούθησε τις οδηγίες των επιμελητηρίων, να απαξιωθούν περαιτέρω τα ΤΕΙ, να κλείσουν ή να απορροφηθούν, χωρίς καμία ουσιαστική πρόβλεψη για τους αποφοίτους. Επιδείνωσε δε τις επαγγελματικές δυνατότητες των υφιστάμενων και μελλοντικών αποφοίτων, επαναφέροντας το επιχείρημα ότι «τα ΤΕΙ ανωτατοποιήθηκαν μετά το 2001», και «διαχωρίζονται οι απόφοιτοι», το οποίο και δυστυχώς το υιοθέτησαν ευκαιριακά πολλά μέλη ΕΠ των ΤΕΙ.

Σήμερα παρακολουθούμε το τέλος μίας διαδρομής, ιδρυμάτων που έδωσαν πτυχία Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σε τουλάχιστον 170.000 ελληνόπουλα, με τα 2/3 περίπου εξ αυτών να προέρχονται από τα Τμήματα Γεωτεχνικών και Μηχανικών τετραετούς φοίτησης.

Για αυτό το μεγάλο σύνολο Αποφοίτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, η παρούσα κυβέρνηση, όχι μόνο αθέτησε τις υποσχέσεις της για την δίκαιη επίλυση των προβλημάτων που αυτοδίκαια έπρεπε να επιλύσει υπέρ των ΤΕΙ και των Αποφοίτων τους, αλλά επιδείνωσε την θέση των Αποφοίτων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, φροντίζοντας επιμελώς να πραγματοποιήσει όλες τις απαιτήσεις των επιμελητηρίων ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ (πενταετή πτυχία, νέα επαγγελματικά δικαιώματα κλπ). Το Υπουργείο Παιδείας, και με τον νυν υπουργό κο Γαβρόγλου και με την τέως Πολιτική του Ηγεσία, απαξίωσε και απέφυγε πλήρως τον διάλογο με τις Ενώσεις των Αποφοίτων (ΠΕΠΤΕΓ και ΕΕΤΕΜ) και στην ουσία ποτέ δεν συνομίλησε μαζί τους επίσημα για τα προβλήματα που υφίστανται.

Αντιθέτως, είχε αγαστή και ουσιαστική συνεργασία μόνο με τα Επιμελητήρια.

Επιπρόσθετα, ούτε τα Τεχνολογικά Ιδρύματα διετέλεσαν τον ρόλο τους ως προς τους αποφοίτους.

Με τα μεγαλύτερα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας, να έχουν ήδη εξαφανιστεί από τον χάρτη των ΑΕΙ της Ελλάδας, και τις συγχωνεύσεις που αναμένονται στο εγγύς μέλλον, μπορούμε με απόλυτη βεβαιότητα να πούμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υπήρξε η πιο συντεχνιακή κυβέρνηση που έχει περάσει από τον τόπο και έχει δημιουργήσει τα περισσότερα προβλήματα στον χώρο της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Προβλήματα που θα ακολουθούν τους αποφοίτους για τα επόμενα χρόνια έως και το τέλος του εργασιακού τους βίου. Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν από το 2015 μέχρι και σήμερα, έχουν καταστήσει την Σύνοδο Πρυτάνεων ΤΕΙ μία μειοψηφία εκπροσώπων ΑΕΙ πλέον, και είναι ηλίου φαεινότερο ότι σύντομα θα πάψει να υφίσταται ή να έχει οποιοδήποτε ρόλο παρέμβασης. Ακόμη και η ΟΣΕΠ – ΤΕΙ σύντομα λογικά θα πάψει να υφίσταται καθώς τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά καταργήθηκαν και τα μέλη αυτής της ομοσπονδίας έχουν ενταχθεί ως μέλη ΔΕΠ στο νέο Πανεπιστήμιο. Όπως το ίδιο συμβαίνει και κάθε φορά που ένα ΤΕΙ καταργείται και απορροφάται από ένα Πανεπιστήμιο. Είναι πρωτοφανές πως μία κυβέρνηση υποτίθεται αριστερή, μέσα σε τρία μόλις χρόνια, υποστηρίζοντας ότι είναι κατά του παλαιού κατεστημένου και των συντεχνιών, εναγκαλίσθηκε πλήρως με το παλαιό κατεστημένο και έσβησε την ακαδημαϊκή πορεία και ιστορία 35 ετών, του Ανώτατου Τεχνολογικού Τομέα (ΤΕΙ).

Η Ελληνική Πολιτεία, μέσω αυτής της Κυβέρνησης, ουσιαστικά αποφάσισε μονομερώς να κλείσει τα ΤΕΙ, και να αφήσει άλυτα τα προβλήματα των αποφοίτων. Κυριολεκτικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ικανοποίησε μόνο τις υπερβολικές απαιτήσεις των επιμελητηρίων ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ. Και λέμε «υπερβολικές» γιατί τα μέλη τους, ποτέ δεν είχαν πρόβλημα στην άσκηση του επαγγέλματός τους. Ενώ οι πτυχιούχοι τετραετούς φοίτησης γεωπόνοι και μηχανικοί του τεχνολογικού τομέα, πάντα είχαν, ακόμη και όταν υπήρχε νομοθεσία που μερικώς καθόριζε επαγγελματικές δραστηριότητες. Και το εμπόδιο πάντα ήταν τα επιμελητήρια.

Στο επόμενο λοιπόν χρονικό διάστημα, οι απόφοιτοι των Τεχνολογικών Τμημάτων, και εννοούμε συνολικά τους αποφοίτους πλέον, όλων των Σχολών και όλων των Τμημάτων (Γεωπόνων, Μηχανικών, Τροφίμων κλπ), ακόμη και αυτών που προέκυψαν από τις ατυχείς μετονομασίες των Σχεδίων Αθηνά της κας Διαμαντοπούλου, θα πρέπει να έχουν υπ΄όψιν τους ότι η ψήφος, αποτελεί δικαίωμα ενός πολίτη με μνήμη και κρίση. Και ο υποψήφιος πολιτευτής, πρέπει να λαμβάνει και κριτική και αποδοκιμασία. Σε όποιο κόμμα και να ανήκει. Και ιδιαίτερα αν ανήκει στην απερχόμενη κυβέρνηση.

Εν κατακλείδι όμως, ακόμη και σήμερα, μετά την λαίλαπα αυτής της κυβέρνησης σε βάρος του θεσμού της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, οφείλουν όλοι μαζί οι Απόφοιτοι, να συνεχίσουν πιο οργανωμένα τις πιέσεις και να ζητήσουν από οποιαδήποτε μελλοντική Κυβέρνηση, την αποκατάσταση των αυτονόητων, δηλαδή την αποκατάσταση των Ακαδημαϊκών Τίτλων τους σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, την επικαιροποίηση και Εφαρμογή των αυτοδίκαιων και αυτονόητων Επαγγελματικών Δικαιωμάτων και την Επιμελητηριακή τους εκπροσώπηση μέσα από τις υφιστάμενες Επιστημονικές και Επαγγελματικές τους Ενώσεις.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Π.Ε.Π.Τε.Γ. (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ)

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr