Πρώην υπουργός Παιδείας: Τι κάνουν οι διοικήσεις των ΤΕΙ;

Πρώην υπουργός Παιδείας: Τι κάνουν οι διοικήσεις των ΤΕΙ;

“Σε όλη την Ευρώπη, οι νέες τεχνολογίες και οι καινοτομίες αποτελούν το πρόταγμα όλων των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία, με στόχο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την Ανάπτυξη. Εδώ, η κυβέρνηση δυναμιτίζει τη δευτεροβάθμια επαγγελματική και την τριτοβάθμια τεχνολογική εκπαίδευση, με μια «κλωτσιά προς τα πάνω»! – γνωστή η μέθοδος- βαφτίζοντας «Πανεπιστημιακές» δομές τα ΕΠΑΛ και «Πανεπιστήμια» τα ΑΤΕΙ".

Αυτό τονίζει με δήλωση ο Απόστολος Κακλαμάνης, πρώην Πρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Παιδείας, και υπογραμμίζει: “Καταργεί, έτσι, το διακριτό ρόλο, σύμφωνα με το νόμο 4009/11, που ψήφισε ομοφώνως, σχεδόν, η Βουλή, μεταξύ του Τεχνολογικού Τομέα και του Πανεπιστημιακού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης”.


Ο κ. Κακλαμάνης κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι καταργεί τα ΑΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, βαφτίζοντάς τα «Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής».Όλη η δήλωση:

Σε όλη την Ευρώπη, οι νέες τεχνολογίες και οι καινοτομίες αποτελούν το πρόταγμα όλων των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία, με στόχο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την Ανάπτυξη. Εδώ, η κυβέρνηση δυναμιτίζει τη δευτεροβάθμια επαγγελματική και την τριτοβάθμια τεχνολογική εκπαίδευση, με μια «κλωτσιά προς τα πάνω»! – γνωστή η μέθοδος- βαφτίζοντας «Πανεπιστημιακές» δομές τα ΕΠΑΛ  και «Πανεπιστήμια» τα ΑΤΕΙ. Καταργεί, έτσι, το διακριτό ρόλο, σύμφωνα με το νόμο 4009/11, που ψήφισε ομοφώνως, σχεδόν, η Βουλή, μεταξύ του Τεχνολογικού Τομέα και του Πανεπιστημιακού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δεν θα περίμενα από την κυβέρνηση της ανανεωτικής (!) «Αριστεράς» και της δογματικής Δεξιάς (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) με τον κ. Αλέξη Τσίπρα επικεφαλής – τίνος είναι άραγε η «κεφαλή»;- τον κ. Βούτση Πρόεδρο της Βουλής,  τον κ. Σπίρτζη υπουργό Υποδομών και άλλους 7 υπουργούς της στελέχη του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΤΕΕ), να κάνει ό,τι δεν έκαναν τόσες άλλες κυβερνήσεις. Έναν πραγματικό ΕΛΕΓΧΟ της διαχείρισης  από τις διοικήσεις του ΤΕΕ των δισεκατομμυρίων που εισέπρατταν με το 2%  επί των αμοιβών μελετών και έργων μηχανικού, ακόμη και από μη μέλη του ΤΕΕ και 0,5‰ επί του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή  του 2% υπέρ του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) που διασπαθίστηκε μέσω της Τράπεζας Αττικής, ελεγχομένης εμμέσως από το ΤΕΕ. Διαχείριση που κατέληξε εις βάρος των μελών του ΤΕΕ που τάχα, υπεράσπιζαν επί 40 έτη έναντι της «απειλής» των ΤΕΙ. Ως γνωστόν, η «προστασία» αυτή κατέληξε ώστε, λόγω και της κρίσης, πάνω από το 60% αυτών να παραμένουν άνεργοι και «χρεωμένοι» στο ΤΣΜΕΔΕ, του οποίου τα προοριζόμενα για τις συντάξεις τους αποθεματικά εξαερώθηκαν!.. Αντί του ελέγχου της διαχείρισης τόσων δις € , οι κύριοι Τσίπρας, Σπίρτζης και Σία, με όργανό τους τον κ. Γαβρόγλου, καταργούν τα ΑΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, βαφτίζοντάς τα «Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής». Ουσιαστικά, τα μετατρέπουν σε αποθήκη μεταγραφόμενων φοιτητών από όλη τη χώρα, ψηφοθηρώντας ξεδιάντροπα! Και οδηγούν, με την απειλή της βραχυ-μεσοπρόθεσμα απαξίωσης και διάλυσης και των Περιφερειακών ΑΤΕΙ, σε μια χωρίς ουσία «συζήτηση», δηλαδή καυγάδες και παζάρια με τα περιφερειακά Πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση, αναπόφευκτα προκαλεί νέα προβλήματα, αντί να ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ του Τεχνολογικού και του Πανεπιστημιακού Τομέα των ΑΕΙ της χώρας, όπως ισχύει για τις δύο διακριτές αυτές κατευθύνσεις της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε όλη την Ευρώπη. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η απορρόφηση κάποιων τμημάτων περιφερειακών ΑΤΕΙ από τα αντίστοιχα Πανεπιστήμια και η διάλυση των υπολοίπων ή η μετατροπή τους σε «διετούς φοίτησης… πανεπιστημιακές δομές»!

Ερώτημα: τι κάνουν οι διοικήσεις των ΑΤΕΙ, σημερινές και πρώην, που γνωρίζουν ΑΡΙΣΤΑ το εγκληματικό αυτό σχέδιο; Η κυβέρνηση έσπευσε πέρυσι να «προκαταβάλει» τον τίτλο του … πρύτανη στους προέδρους και του κοσμήτορα στους διευθυντές σχολών! Ικανοποίησε, έτσι και το «κόμπλεξ» ορισμένων, που δεν πίστεψαν στην αποστολή των ΤΕΙ ή εγκαταλείπουν τώρα τα Ιδρύματα, τους σπουδαστές τους και τις δεκάδες χιλιάδες αποφοίτων τους στην … τύχη τους! Άξιος ο «μισθός» τους!

Αλλά και η Αντιπολίτευση που ΓΝΩΡΙΖΕΙ τα κίνητρα και τις συνέπειες εις βάρος της νέας γενιάς  και της ελληνικής κοινωνίας, που τόσα προσδοκά από αυτήν, μπορεί να παρακολουθεί αμήχανη τον παραγοντισμό και τη συναλλαγή ορισμένων στελεχών των κομμάτων της, χωρίς καμιά αντίδραση; Αλλά και σύσσωμη η Βουλή, «οι αντιπρόσωποι του έθνους», θα ψηφίσουν ό,τι εκτελεί ο γνωστός συνδικαλιστής της συντεχνιακής ομάδας του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΠ), από την εποχή του «αγώνα» εκμετάλλευσης του νόμου-πλαίσιο 1268/82 για τα Πανεπιστήμια;

Τι άλλο να πει κανείς με όσα συντελούνται σ’ αυτή τη χώρα τα τελευταία χρόνια; Παρά μόνον, «Καληνύχτα Κεμάλ», η παρακμή που έπεσε σαν το βαθύ σκοτάδι στην Ελλάδα, θ’ αργήσει πολύ να διαλυθεί…

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr