Αντίθετο το ΓΕΩΤΕΕ στη μετατροπή τμημάτων Γεωτεχνικού Αντικειμένου ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά

Αντίθετο το ΓΕΩΤΕΕ στη μετατροπή τμημάτων Γεωτεχνικού Αντικειμένου ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά

Το παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ δηλώνει “αντίθετο στη μετατροπή τμημάτων ΤΕΙ γεωτεχνικού αντικειμένου σε πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς διάλογο και σχεδιασμό”, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωσή της η Διοικούσα Επιτροπή του, αναφερόμενη στο θέμα που έχει προκύψει με την πρόταση της κυβέρνησης για μετατροπή Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, η Δ.Ε. τονίζει ότι “η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει ενέργειες που γίνονται “κεκλεισμένων των θυρών” μεταξύ γεωπονικού / γεωτεχνικού αντικειμένου ΤΕΙ και πανεπιστημίων της περιοχής μας για ένταξη των πρώτων ως τμημάτων των δεύτερων”, παρατηρώντας ότι “κατά το παρελθόν η ίδρυση πλείστων τμημάτων ΤΕΙ έγινε εντελώς επιπόλαια ή/και εξυπηρετώντας τοπικιστικούς και άλλους σκοπούς και σίγουρα χωρίς καμία μελέτη σκοπιμότητας ίδρυσής τους και χωρίς να έχει μελετηθεί η σχέση τους με τις ανάγκες της κοινωνίας”.


Σύμφωνα με τη Δ.Ε. του παραρτήματος, “σημαντική ευθύνη για την πανσπερμία των γεωτεχνικών ΤΕΙ πανελλαδικά, αλλά και ειδικότερα στην περιφέρεια δικαιοδοσίας του παραρτήματός μας (όπου υπάρχουν πάνω από τέσσερεις σχολές), φέρουν οι τότε γεωπονικές / γεωτεχνικές ηγεσίες, που με τον τρόπο αυτό ευνόησαν το εύκολο στήσιμο τμημάτων, χωρίς κανένα ουσιαστικό σχεδιασμό”. Οπως παρατηρεί η Δ.Ε. στην ανακοίνωσή της, “σήμερα ζούμε και πάλι μια παραλλαγή των ίδιων πρακτικών, όπου μονομερώς και χωρίς ευρύτερη διαβούλευση των φορέων, γίνονται προσπάθειες για μετατροπή πλήθους τμημάτων ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά τμήματα, την ίδια στιγμή που και η Σύνοδος των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων βλέπει με μεγάλο σκεπτικισμό το θέμα αυτό και θέτει εύλογα ερωτήματα.

Στα παραπάνω πλαίσια, η Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια μετατροπής υφιστάμενων τμημάτων γεωτεχνικού αντικειμένου ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά τμήματα. Η προσπάθεια αυτή γίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος, στον οποίο πρωτίστως θα πρέπει να συμμετέχουν τόσο το ΓΕΩΤΕΕ όσο και οι υπόλοιποι γεωτεχνικοί φορείς, προκειμένου να μην οδηγηθούμε και πάλι σε λάθη του παρελθόντος, που γέμισαν τη χώρα με τριτοβάθμια ιδρύματα γεωτεχνικού (και κυρίως γεωπονικού) αντικειμένου, με ό,τι στρεβλώσεις έχει δημιουργήσει αυτό στην αγορά εργασίας αλλά και στις οικογένειες των ίδιων των πτυχιούχων”.

Περισσότερα για την Πανεπιστημιοποίηση τμημάτων ΤΕΙ, εδώ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr