Υπουργός Παιδείας: Τα καλά τμήματα των ΤΕΙ de facto πια είναι πανεπιστημιακά τμήματα

Υπουργός Παιδείας: Τα καλά τμήματα των ΤΕΙ de facto πια είναι πανεπιστημιακά τμήματα

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Παρασκευής (12/1), δήλωσε πως «τα καλά τμήματα των ΤΕΙ τα οποία έχουν ταλαιπωρηθεί πολλές δεκαετίες, προσπαθούμε να τα εντάξουμε σε Πανεπιστήμια διότι αυτά de facto πια είναι πανεπιστημιακά τμήματα».

Δημοσιογράφος: Να προχωρήσουμε σε επόμενη ερώτηση. Ήρθε λοιπόν στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ενοποιούνται, λοιπόν, τα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιά με τους φοιτητές των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων να εντάσσονται στα αντίστοιχα τμήματα του Πανεπιστημίου, αλλά κυρίως – και εδώ υπάρχουν αντιδράσεις – τους καθηγητές να γίνονται μέσα σε μία νύχτα καθηγητές Πανεπιστημίου. Έχουν άδικο οι καθηγητές, οι συνάδελφοί τους που ζητούν αξιολόγηση κε Υπουργέ;


Υπουργός: Πρώτον, όσοι συνάδελφοί μου στο Πανεπιστήμιο θεωρούν ότι γίνονται καθηγητές μέσα σε μία νύχτα, έχουν απόλυτο άδικο. Δεύτερον, μιλάμε για ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα στην Ανώτατη Εκπαίδευση όπου τα καλά τμήματα των ΤΕΙ τα οποία έχουν ταλαιπωρηθεί πολλές δεκαετίες, προσπαθούμε να τα εντάξουμε σε Πανεπιστήμια διότι αυτά de facto πια είναι πανεπιστημιακά τμήματα. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα το οποίο είναι αποτέλεσμα αξιολογήσεων, είναι αποτέλεσμα ενός κόσμου που υπάρχει με πολύ σοβαρά ερευνητικά προγράμματα, βιογραφικά των ίδιων κλπ. και είναι το πρώτο βήμα αντίστοιχων πρωτοβουλιών που παίρνουμε όπως π.χ. στην Ήπειρο ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, στα Ιόνια Νησιά, στη Θεσσαλία κλπ.

Δημοσιογράφος: Άρα θα δούμε και άλλα Πανεπιστήμια και άλλες ενοποιήσεις.

Υπουργός: Θα δείτε ενδιαφέρουσες συνέργειες ανάμεσα σε τμήματα των ΤΕΙ και Πανεπιστήμια. Αυτό μάλιστα γίνεται με μεγάλη συναίνεση των ενδιαφερομένων μερών. Και από τα Πανεπιστήμια και από τα ΤΕΙ. Να είναι όμως σαφές ότι οι διδάσκοντες των ΤΕΙ έχουνε κριθεί πολλαπλά και σήμερα πολλοί από τους διδάσκοντες είναι σε εκλεκτορικά σώματα για καθηγητές Πανεπιστημίου. Τους ζήτησαν τα ίδια τα Πανεπιστήμια. Οπότε δεν πρέπει εδώ να είναι οι πρώτης και δεύτερης κατηγορίας διδάσκοντες.

Ολόκληρη την Συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας μπορείτε να την δείτε εδώ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr