Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

Uncategorised

ΤΕΙ Πελοποννήσου, Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου

Από τα ισχυρότερα χαρτιά του ΤΕΙ Πελοποννήσου το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου

Για ορισμένα αθηναϊκά, κυρίως, μέσα, τα ΤΕΙ της επαρχίας είναι κάτι σαν… αποθήκη μισθοσυντήρητων καθηγητών και υπαλλήλων, οι οποίοι το έργο που παράγουν είναι μηδαμινό. Το ΤΕΙ Πελοποννήσου, όμως, έχει αρκετές λαμπρές εξαιρέσεις, επιστήμονες και υπαλληλικό προσωπικό, οι οποίοι δικαιώνουν την απαίτηση όλων μας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να παράγεται παιδεία.

Ένα λαμπρό παράδειγμα είναι και το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας- ΤΕΙ Πελοποννήσου. Μάλιστα, εκτός από επιστημονικό και υπαλληλικό δυναμικό έχει και ανθρώπους που ζουν στην πόλη μας και εθελοντικά συμβάλουν στην υπεράσπιση του προϊόντος.  

Η σύνθεση της ομάδας αυτής είναι: Βελούδω Βελισσάρη, Μαρία Θεοδωρακοπούλου, Αφροδίτη Κλείδωνα, Ιωάννα Μηλιώνη, Πάνος Παγάνης, Διονύσης Παπαδάτος, Μαρία Περδικάρη, Ελισάβετ Τσιαβτάρη, Κώστας Τσορώνης, Αλέξανδρος Δραγώνας, Αντώνης Καργαδούρης, Γεώργιος Κουτέλας, Χρήστος Μουρούτογλου, Κώστας Μπουλουλής. Όλοι οι παραπάνω αφήνουν την καθημερινότητά τους στην άκρη και συχνά- πυκνά δοκιμάζουν ελαιόλαδα. Επιστέγασμα της προσπάθειας είναι οι διαπιστεύσεις, τόσο από το αρμόδιο υπουργείο, όσο και από τις ΗΠΑ. Τελευταίο "βραβείο", που ανακοίνωσε στην ημερίδα ο κ. Βελισσαρίου είναι η αναγνώρισή του από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου (IOC).

Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα είναι το μοναδικό εργαστήριο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με αυτή τη διάκριση, αλλά και μέσα στα 60 εργαστήρια σε όλο τον κόσμο! Ο επιστημονικός υπεύθυνος και επικεφαλής της ομάδας, Δρ. Βασίλης Δημόπουλος, παρουσίασε όλους αυτούς τους αθόρυβους εργάτες και μίλησε για το Εργαστήριο, το οποίο επί της ουσίας είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, με ιδιωτικά κεφάλαια, αφού κεντρική εξουσία, δεύτερος και πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης του έχουν γυρίσει την πλάτη. Και το ιλαρό της ιστορίας είναι ότι όταν όλοι αυτοί οι "μικροί" και "μεγάλοι" πολιτικοί μιλούν για το ελαιόλαδο, το περιγράφουν ως το μεγάλο όπλο της Μεσσηνίας, αλλά και της χώρας γενικότερα! Το Εργαστήριο για να φτάσει στο βαθμό που βρίσκεται "κρατήθηκε" από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη, κατά κύριο λόγο, αλλά και άλλους ιδιώτες χορηγούς.  

Έτσι διοργανώθηκαν διεθνή συνέδρια γνώσης, απαντήθηκαν ερωτήσεις για το ελαιόλαδο, την ποιότητά του, την ανάμιξή του, εκπαιδεύτηκαν καθηγητές και μαθητές της Μεσσηνίας, περίπου 150, γύρω από τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. Επόμενο άμεσο στοίχημα η χαρτογράφηση της κορωνέϊκης ποικιλίας στη Μεσσηνία, αλλά και μια προσπάθεια που θα γίνει με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Καλαμάτα, Καρδαμύλη και Πύλο να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο, να σερβίρουν ελαιόλαδο ποιότητας, αλλά και τα τοπικά μας προϊόντα. Τα παραπάνω, δράσεις και προγράμματα, παρουσιάστηκαν από την υπεύθυνη Ποιότητας και Επικοινωνίας του Εργαστηρίου, Ιωάννα Μηλιώνη.

σχόλια

Έπειτα από τις επιτυχίες του καλοκαιριού, η Aristotle Racing Team αναζητά νέα μέλη, φοιτητές του Α.Π.Θ. για τη στελέχωση της ομάδας για τη σεζόν 2014-2015. Για το λόγο αυτό, τα μέλη της ART-14- διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση προς τους ενδιαφερόμενους την Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 19:00 στο κτήριο Κ.Ε.Δ.Ε.Α (Κόκκινο κτίριο πάνω από την Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη Α.Π.Θ., Γ’ Σεπτεμβρίου).

Στην εκδήλωση αυτή, θα παρουσιαστεί η ομάδα και τα κατορθώματά της μέχρι και σήμερα, με πιο πρόσφατα αυτά από το καλοκαίρι που μας πέρασε, ενώ θα γίνει αναφορά στους στόχους της ART-15- και στη συνέχεια θα ακολουθήσει παρουσίαση - συζήτηση μεταξύ των μελών της ART-14- και των υποψήφιων μελών γύρω από το τελευταίο μονοθέσιο.

Η πρόσκληση αφορά και φοιτητές εκτός της Πολυτεχνικής Σχολής.

Πληροφορίες επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

σχόλια

Μπορεί τα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Αγρινίου να αντιμετωπίζουν ακόμη αρκετά και σοβαρά προβλήματα λειτουργίας διοικητικής και ακαδημαϊκής, όμως οι ιθύνοντες του Πανεπιστήμιου της Πάτρας, φαίνεται πως νοιάζονται περισσότερο στο να… αλλάξουν τις ταμπέλες στα Ιδρύματα του Αγρινίου, για να θυμίσουν πως με το Σχέδιο «Αθηνά», το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος καταργήθηκε.

Έτσι, σήμερα συνεργεία απομάκρυναν την ταμπέλα και τοποθέτησαν αυτήν του Πανεπιστημίου Πατρών (φωτο). Το θέαμα σίγουρα στεναχωρεί όλους όσους για χρόνια πάλεψαν για το αυτόνομο Πανεπιστήμιο και βλέπουν τώρα τους κόπους δεκαετιών μιας ολόκληρης κοινωνίας να μπει στον ακαδημαϊκό χάρτη, να αποκαθηλώνονται…


 

 

 

agriniopress
σχόλια
«Ποδαρικό» στους χάρτες της Google (Google Maps) έκανε η Θεσσαλονίκη, καθώς είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που “ανέβασε” επικαιροποιημένα δεδομένα από το ιστορικό της κέντρο. Αυτό έγινε στο πλαίσιο της δυνατότητας που δόθηκε πρόσφατα στους Έλληνες χρήστες να προσθέτουν στοιχεία στους συγκεκριμένους ψηφιακούς χάρτες μέσω του Google Map Maker.
Τι αλλάζει από εδώ και στο εξής; Όσοι χρησιμοποιούν το κινητό τους και αναζητούν, για παράδειγμα, ένα εστιατόριο, αφού έχουν τελειώσει την περιήγησή τους στο Λευκό Πύργο, μπαίνουν μέσα στο χάρτη και βλέπουν τι υπάρχει σε κοντινή απόσταση.
“Είναι ένα εργαλείο να αναδείξεις την επιχείρησή σου και την πόλη σου προβάλλοντας τα σημεία ενδιαφέροντος και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να πληρώσεις για αυτό”, είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Τζίνης, ιδρυτής του GDG Thessaloniki, της κοινότητας προγραμματιστών της Google που διοργάνωσαν το γεγονός.
Περισσότερα από 50 άτομα, χωρισμένα σε τέσσερις ομάδες, “όργωσαν” το κέντρο της πόλης το Σάββατο και τράβηξαν σχεδόν 1600 φωτογραφίες. Φορώντας τα ειδικά μπλουζάκια της Κοινότητας και έχοντας παρακολουθήσει ένα σχετικό σεμινάριο μια εβδομάδα πριν, κατέγραψαν όσα περισσότερα δεδομένα μπόρεσαν περπατώντας επί πέντε ώρες στους δρόμους της πόλης.
Οι ομάδες εργάστηκαν σε τέσσερις περιοχές: στην Αριστοτέλους, στη Νέα Παραλία, στο Λιμάνι (μαζί με τα Λαδάδικα) και στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Ο Κυριάκος Πουρσανίδης, φοιτητής Πληροφορικής στο ΤΕΙ Σερρών, ήταν υπεύθυνος για την ομάδα της Αριστοτέλους: “Καταχωρήσαμε περισσότερες από 300 επιχειρήσεις, με φωτογραφίες και τις σχετικές πληροφορίες. Αυτό φυσικά έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία ακόμη και για εμάς. Ο κόσμος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον”, είπε. “Αυτοί που γνώριζαν περισσότερα για τα google maps, είχαν και την πιο ενθουσιώδη ανταπόκριση, όπως έγινε στην περίπτωση ενός κεντρικού ξενοδοχείου της πόλης”, σημείωσε.
Στην πρωτοβουλία του GDG Thessaloniki (που είχε την υποστήριξη της Helexpo-ΔΕΘ) πήραν μέρος εθελοντές, οι περισσότεροι σχετικοί με το αντικείμενο της Πληροφορικής. Οι συμμετέχοντες έλαβαν ειδικά πιστοποιητικά και το δικαίωμα συμμετοχής σε διαγωνισμό που θα λήξει με την έναρξη της φετινής 79ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Εκεί, σύμφωνα με τον κ.Τζίνη, οι νικητές θα παραλάβουν τα βραβεία τους από έναν κορυφαίο Premium Developer, ο οποίος θα μιλήσει για την επόμενη διάσταση των Google Maps.
“Η στήριξη της Κοινότητας στη διαδικασία της συλλογής και καταχώρησης δεδομένων προσφέρει μεγαλύτερη αξιοπιστία και εγκρίνεται σε λιγότερο χρόνο, από ό,τι μια πληροφορία που καταχωρεί κάποιος χρήστης από μόνος του”, τόνισε ο κ. Τζίνης και πρόσθεσε: “Κάθε πληροφορία που ανεβαίνει περνάει από “review” μια διαδικασία αξιολόγησης και χρειάζεται κάποιο χρόνο για να εγκριθεί και να “ανέβει” στο σύστημα”.
“Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν σωστές πληροφορίες και να βοηθούν τον επισκέπτη, τουρίστα και γενικά, κάθε ενδιαφερόμενο, να βρίσκει αυτό που θέλει”, συμπλήρωσε.
“Για παράδειγμα, πρώτη φορά μπήκαν σωστά στοιχεία για τους χώρους στο λιμάνι, όπως το μουσείο κινηματογράφου (πού βρίσκεται, το ωράριο λειτουργίας, το πρόγραμμα κ.α.) ή αναλυτικές πληροφορίες για τα περίπτερα της ΔΕΘ”, υπογράμμισε ο κ.Τζίνης.
Τα δεδομένα θα υπάρχουν τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά.
“Αυτό ήταν μόνο το ζέσταμα” λέει χαμογελώντας ο ιδρυτής του GDG, καθώς η Κοινότητα περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον να έρθει και στη Θεσσαλονίκη το σύστημα Street View που «κουμπώνει» πάνω στους ψηφιακούς χάρτες και προσφέρει τρισδιάστατες εικόνες.
Ειδικά trekkers (συστήματα με κάμερες που τοποθετούνται σε αυτοκίνητα ή κράνη) θα καταγράφουν εικόνες και θα αποτυπώνουν μια τρισδιάστατη εικόνα του περιβάλλοντος.
Σήμερα στην Ελλάδα, ένα παράδειγμα για το πώς εφαρμόζεται η τρισδιάστατη αποτύπωση ενός χώρου αποτελεί το μουσείο της Ακρόπολης.
Το Street View που πλέον μπαίνει συστηματικά σε δράση κατάφερε να πάρει την έγκριση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τον περασμένο Νοέμβριο. Στους όρους συμπεριλαμβάνεται η θόλωση προσώπων και πινακίδων αυτοκινήτων.
Περισσότερα στοιχεία για το Street View στην Ελλάδα θα δοθούν σε επίσημη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου στο Ζάπειο Μέγαρο από την Google Hellas.

Δημοσιεύτηκε στα FoititikaNea.gr

σχόλια