Υπό κατάληψη βρίσκεται τμήμα του ΤΕΙ Ηπείρου μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης των σπουδαστών

Υπό κατάληψη βρίσκεται από τη Δευτέρα το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, καθώς και το Διοικητήριο του εκπαιδευτικού ιδρύματος στην Άρτα. 

Η κινητοποίηση γίνεται μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης των σπουδαστών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η σχολή τους δεν είναι ΙΕΚ αλλά τμήμα Μουσικών Σπουδών και διαμαρτύρονται, όπως σημειώνουν, για την προβληματική και υποτυπώδη λειτουργία της.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο οι σπουδαστές μεταξύ άλλων αναφέρουν:


«Το ακαδημαϊκό έτος ξεκίνησε, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα εξακολουθεί να μην πραγματοποιείται. Η φυσιογνωμία και η λειτουργία του Τμήματος, η οποία έχει χτιστεί με κόπο και με όραμα τα τελευταία 15 χρόνια, αποκομίζοντας παιάνες από την εξωτερική αξιολόγηση, γκρεμίζεται μέσα σε μία νύχτα. Καθηγητές που έχουν όλα αυτά τα χρόνια συμβάλλει καθοριστικά στην εξύψωση του Τμήματος μετατράπηκαν σε μία στιγμή από "συνεργάτες με πλήρη προσόντα" σε "συνεργάτες με ελλιπή προσόντα". Επίσης, η αδιαφορία της διοίκησης για το φλέγον ζήτημα του κλάδου των μουσικών που διδάσκουν στο Τμήμα είναι πρωτόγνωρη. Ο κλάδος τους καταργείται και δεν έχει προβλεφθεί το καθεστώς με το οποίο θα εργάζονται. Οι προσεγμένες κινήσεις ή, σε πολλές περιπτώσεις, ακινησίες των διοικούντων θα μετατρέψουν τους μουσικούς από καθηγητές Τριτοβάθμιας σε παρίες της εκπαιδευτικής διαδικασίας με μισθό σκλάβου και χωρίς ασφάλεια! Τα παραπάνω οδήγησαν 20 καθηγητές να μην υπογράψουν τις συμβάσεις τους. Η διοίκηση, αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, σκοπεύει να επαναπροκηρύξει τις θέσεις τους. Ουσιαστικά, προτιμά την οικονομικότερη λύση του να φέρει στο Τμήμα συνεργάτες με ελλιπή προσόντα, αφού αυτοί που μας διδάσκουν εδώ και 15 χρόνια δεν πρόκειται να έρθουν στο Τμήμα μας, με τις προτεινόμενες οικονομικές και ασφαλιστικές συνθήκες».

Ο διευθυντής της σχολής, αναπληρωτής πρόεδρος στο ΤΕΙ Ηπείρου, Αναστάσιος Τσίνας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστήριξε ότι η κατάσταση που παρουσιάζουν οι σπουδαστές δεν είναι πραγματική. «Με τους σπουδαστές έχουμε την ίδια στόχευση να ξεκινήσουν τα μαθήματα και η λειτουργία του Τμήματος. Προφανώς, υπάρχει σκόπιμη παραπληροφόρηση, έχουν εντάξει μια σειρά αιτιάσεων που δεν απηχούν την πραγματικότητα. Στην πλάτη των παιδιών, προσπαθούν κάποιοι, να εξυπηρετήσουν προσωπικά συμφέροντα». 

Τέλος, ο κ. Τσίνας πρόσθεσε πως θα γίνουν όλες οι ενέργειες, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο.

Την προηγούμενη βδομάδα ο σύλλογος φοιτητών ΤΛΠΜ του ΤΕΙ Ηπείρου κοινοποίησε το κείμενο των κινητοποιήσεων, το οποίο έχει ως εξής:

Κείμενο κινητοποιήσεων συλλόγου φοιτητών ΤΛΠΜ - Άρτα, 5 Νοεμβρίου 2014

Το ακαδημαϊκό έτος ξεκίνησε και το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα ΔΕΝ πραγματοποιείται.

Αρχικά με ευθύνη του Υπουργείου καθυστέρησαν ένα μήνα οι προσλήψεις των καθηγητών μας. Όταν, λοιπόν, δόθηκε η έγκριση από το Υπουργείο να γίνουν οι προσλήψεις, η Διοίκηση του ΤΕΙ Ηπείρου θεώρησε σωστό να προσλάβει επιστημονικούς συνεργάτες οι οποίοι είχαν αξιολογηθεί ως έχοντες πλήρη προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά) καλώντας τους να υπογράψουν σύμβαση σαν ωρομίσθιοι με ελλιπή προσόντα.

Το γεγονός αυτό θίγει ηθικά και επηρεάζει πρακτικά τους ίδιους τους καθηγητές και, κατ* επέκταση, εμάς γιατί:

Α) Γίνεται μείωση έως και πενήντα τοις εκατό των ήδη περικομμένων αποδοχών τους,

Β) Μειώνεται ο αριθμός των ενσήμων με αποτέλεσμα την αδυναμία ασφαλιστικής κάλυψης αλλά και χρησιμοποίησης του ταμείου ανεργίας όταν αυτοί απολυθούν στο τέλος των εξαμήνων.

Γ) Σύμφωνα με το καθεστώς ωρομίσθιας δεν μπορούν να αναλάβουν την επίβλεψη πτυχιακών. Οι τριακόσιες πενήντα πτυχιακές εργασίες που εκκρεμούν δεν μπορούν να καλυφθούν από το υπάρχον προσωπικό λόγω έλλειψης μόνιμων μουσικολόγων. Για τον ίδιο λόγο, δεν μπορούν να συσταθούν οι τριμελείς επιτροπές εξέτασης μουσικολογικών πτυχιακών εμποδίζοντας την αποφοίτηση των φοιτητών.

Όλοι οι έκτακτοι συνεργάτες, επιστημονικοί, εργαστηριακοί και ΕΡΔΙΠ, αρνήθηκαν να υπογράψουν τις ατομικές τους συμβάσεις έως ότου ικανοποιηθούν τα κοινά μας αιτήματα.

Η στάση της Διοίκησης προς το Τμήμα είναι προσβλητική σε κάθε επίπεδο καθώς μέσω του καθεστώτος που προσπαθεί να επιβάλει υποβιβάζει άμεσα το επίπεδο σπουδών μας και παρεμποδίζει τη σωστή λειτουργία του Τμήματος.

Απαιτούμε λοιπόν άμεσα:

1. Οι επιστημονικοί συνεργάτες να προσληφθούν με μηνιαία αποζημίωση και όχι με ωρομίσθια.

2. Οι καθηγητές μας, λαϊκοί και παραδοσιακοί μουσικοί, να αναγνωριστούν με ακαδημαϊκές βαθμίδες όπως έχει γίνει σε άλλα Μουσικολογικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

3. Τη συμμόρφωση της Διοίκησης του ΤΕΙ Ηπείρου με τις ανάγκες του Τμήματος μας.

 

Σύλλογος Σπουδαστών ΤΛΠΜ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr