Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

 ΤΟ ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. δεν καπνίζει μέσα!

ΤΟ ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. δεν καπνίζει μέσα!

Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε σε όσους φοιτούν ή εργάζονται μέσα στο Ανώτερο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στο οποίο ερχόμαστε.

του *Ανδρέα Μπαρδάκη,


Ακολούθησε τα Φοιτητικά Νέα και στο Viber! Πατήστε εδώ για να μπείτε στην ομάδα μας! Ακόμη, μην ξεχνάς να επισκέπτεσαι καθημερινά τα Φοιτητικά Νέα πατώντας www.foititikanea.gr για να μην σου ξεφεύγει κανένα νέο.

Η απουσία αναμμένου τσιγάρου μέσα στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους θα έπρεπε να είναι αυτονόητη από τη στιγμή που υπάρχει ο αντικαπνιστικός νόμος.

Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα και αυτό, όπως και πολλά άλλα αυτονόητα, δεν τηρούνται. Δεν είναι μόνο θέμα νόμου, είναι καταρχάς θέμα υγείας και πολιτισμού το να μην καπνίζουμε εντός των δημοσίων κλειστών χώρων.

Δυστυχώς, για όλους μας, ο Έλληνας πολίτης συνηθίζει να συμπεριφέρεται, σε όποιον χώρο και να παρευρίσκεται, στο σχολείο, στη δουλειά του, στον δρόμο, στο κατάστημα, κτλ., σαν να του ανήκει, σαν να είναι η ιδιοκτησία του.

Ο καπνός από το τσιγάρο μέσα σε κλειστό χώρο εξαναγκάζει σε παθητικό κάπνισμα κάθε παρευρισκόμενο, ενώ το παθητικό κάπνισμα προκαλεί πολλές από τις ίδιες ασθένειες όπως εμφανίζονται απευθείας και στους ενεργούς καπνιστές, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου του πνεύμονα, και τις αναπνευστικές ασθένειες. 

Ίσως δεν είναι τυχαίο το ότι ο θάνατος από έμφραγμα του μυοκαρδίου και ο θάνατος από καρκίνους είναι οι δύο πρώτες αιτίες θανάτου τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.

Με αυτό το κείμενο επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή κάθε πολίτη που εισέρχεται στον χώρο του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, επισημαίνοντας πώς όταν ανεχόμαστε το κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους, ενισχύουμε αυτόματα μια αντικοινωνική συμπεριφορά, αφού μπορεί έτσι να αποκλείεται η πρόσβαση σε ανθρώπους που μπορεί να έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας, καθώς επίσης και στις γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Ειδικά, για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, προβλέπεται, βάσει Ν.3794/2009, εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από 64 σοβαρές παθήσεις. Οι περισσότερες από αυτές τις 64 παθήσεις, αν όχι όλες, έχουν πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία στις συνέπειες που προκαλεί το παθητικό κάπνισμα, όπως και στην έκθεσή τους σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει καπνός από τσιγάρο, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα των παθόντων είναι εξαιρετικά εξασθενημένο κι επειδή δεν είναι εφικτό να πρέπει να διατυμπανίζει ο παθών την πάθησή του κάθε φορά που διαπιστώνει κάποιον να καπνίζει παραβατικά, εντός του κλειστού χώρου, παρακαλώντας τον να περάσει έξω να συνεχίσει το τσιγάρο του, θα πρέπει ο καπνιστής να μεριμνά εκ των προτέρων ώστε να μην ενοχλεί, όπως άλλωστε έχει υποχρέωση να κάνει.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο καπνός εντός του κλειστού χώρου ΕΝΟΧΛΕΙ ακόμα και όταν οι μη καπνιστές παρευρισκόμενοι δεν διαμαρτύρονται, διότι ο καπνός πάντα συσσωρεύεται, κολλάει ακόμα και στους τοίχους, στα ρούχα, ακόμα και στα μαλλιά και καταλήγει να συσσωρεύεται στον οργανισμό μας μέσα από τα πνευμόνια μας, στο αίμα μας και στα κύτταρά μας κι εκεί μένει, εκεί συσσωρεύονται τα βλαπτικά του συστατικά και οι τουλάχιστον 60 καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται μέσα στο τσιγάρο, χωρίς να μπορούν να αποβληθούν. 

Ο μοναδικός τρόπος να μην ενοχλήσει ο καπνιστής είναι να περάσει έξω να καπνίσει και σε απόσταση αρκετών μέτρων από την είσοδο ή από τυχόν παράθυρα του χώρου.

Είναι λυπηρό κάθε φορά που διαπιστώνουμε άρνηση ή απροθυμία εκ μέρους πολιτών να περάσουν στον εξωτερικό χώρο να καπνίσουν (ο οποίος στο εκπαιδευτικό μας ίδρυμα είναι περί τα 100 στρέμματα), με τη δικαιολογία ότι δεν θέλουν να περπατήσουν λίγα μέτρα ή να κατέβουν μερικές σκάλες ή για να μην εκθέσουν τους εαυτούς τους σε άβολες καιρικές συνθήκες (ενώ όμως δεν θα δίσταζαν να φορέσουν το μπουφάν ή να πάρουν την ομπρέλα για να πάνε μέχρι το περίπτερο να αγοράσουν ένα πακέτο τσιγάρα).

Έτσι, θεωρούν βολικότερο το να επιβάλλουν τον βλαπτικό καπνό από τα τσιγάρα τους σε όλους τους υπόλοιπους, έχοντας εξασφαλίσει από πριν ότι κανένας δεν θα διαμαρτυρηθεί διότι σε κανέναν δεν αρέσει να συγκρούεται ή να τον χαρακτηρίζουν ως «γραφικό» αφού είναι ο μόνος που διαμαρτύρεται.

Είναι επίσης λυπηρό, όταν διαπιστώνουμε ότι αρκετοί από τους φοιτητές στους κλειστούς χώρους των παρατάξεων διατηρούν αυτοσχέδια σταχτοδοχεία, αδιαφορώντας τόσο για τον νόμο όσο και για τους συμπολίτες τους (ενώ όμως υποτίθεται ότι αγωνίζονται υπέρ του γενικού καλού) κάθε φορά που ανάβουν τσιγάρο, κλείνοντας τα μάτια μπροστά στο στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα για τη Δημόσια Υγεία. 

Εξίσου, όμως, θα μπορούσε κάποιος να επικαλεστεί ότι είναι και τραγελαφικό, αν ανήκουν σε παράταξη που εναντιώνεται στο σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα, αφού με το να καπνίζουν γίνονται πρόθυμα οι «καλύτεροι πελάτες» των μεγάλων καπιταλιστικών καπνοβιομηχανιών.

Μετά απ’ όλα τα παραπάνω, η θερμή μας παράκληση προς κάθε φοιτητή, εργαζόμενο ή εκπαιδευτικό που εισέρχεται και χρησιμοποιεί τους χώρους του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, είναι να σέβεται και να διαφυλάσσει το αυτονόητο δικαίωμα στη Δημόσια Υγεία για όλους μας.

Ας σκεφτούμε: Δεν μπορούμε πάντα να γνωρίζουμε τι πρόβλημα υγείας μπορεί να έχει ο διπλανός μας.

Το παθητικό κάπνισμα, ως τακτικό φαινόμενο στην ελληνική κοινωνία, δεν τιμάει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια καθώς συντηρεί ένα είδος αυταρχικής σχέσης μεταξύ «θύτη» και «θύματος». Ενός που επιβάλλει τον βλαπτικό καπνό από το τσιγάρο του κι ενός που δέχεται αδιαμαρτύρητα να τον εισπνέει (μια νοσηρή κατάσταση που ξέρουμε μέσα μας ότι μας κάνει κι αισθανόμαστε άσχημα).   

Όλοι όμως θα αισθανθούμε ευχάριστα όταν διαπιστώσουμε ότι σεβόμαστε ο ένας τον άλλον.

Οφείλουμε να σκεπτόμαστε τις ανάγκες μας πρώτα και ο καθαρός αέρας είναι μια βασική ανάγκη καθώς είναι συνυφασμένος με τη ζωή ενώ το κάπνισμα δεν αποτελεί ανάγκη, αλλά εξάρτηση που επιφέρει αρρώστιες ή ακόμα και θάνατο.

Αν θέλουμε λοιπόν να απολαμβάνουμε καθαρό αέρα σε ένα πολιτισμένο ΑΕΙ, με χώρους όπου τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής, εξαρτάται από τον καθένα μας και απ’ όλους εμάς μαζί, αρκεί να διαφυλάξουμε το δικαίωμα στη Δημόσια Υγεία.

*Ο Ανδρέας Μπαρδάκης είναι φοιτητής στο ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ., Δημιουργός και διαχειριστής της διαδικτυακής ομάδας ακτιβισμού υπέρ των δικαιωμάτων των ΑμεΑ «Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ» 

Πρόταση για Πανεπιστήμια χωρίς καπνό

Επιστολή Προς: Υπουργούς Παιδείας και Υγείας, αξιότιμους κυρίους Κώστα Γαβρόγλου και Ανδρέα Ξανθό και Προς: Κάθε Πρύτανη και αναπληρωτή Πρύτανη των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας

Θέμα: Πρόταση για Πανεπιστήμια χωρίς καπνό 

Αξιότιμοι κύριοι,  

Από τον Αύγουστο του 2015, το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, το Reno, έχει ενώσει σχεδόν 1.200 άλλα κολέγια και πανεπιστήμια των ΗΠΑ σε μια κοινή προσπάθεια για να γίνουν πανεπιστήμια χωρίς καπνό.

Η πρωτοβουλία τους αυτή τους ώθησε στο να δεσμευτούν υπέρ της βελτίωσης της υγείας των σπουδαστών, των διδασκόντων, του προσωπικού και της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη δημιουργία περιβάλλοντος χωρίς καπνό.

Όπως ήδη γνωρίζετε, σχεδόν σε κάθε ελληνικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, λίγο ή πολύ, παραβιάζεται η νομοθεσία περί απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους, είτε εντός των διαδρόμων, είτε στους χώρους των φοιτητικών παρατάξεων, είτε στα κυλικεία, είτε στα μπαλκόνια που μπορεί να υπάρχουν έξω από τα παράθυρα των εκπαιδευτικών αιθουσών ή έξω από τις πόρτες των αμφιθεάτρων κτλ.

Επειδή οφείλουμε να προστατεύουμε τη Δημόσια Υγεία κι επειδή ποτέ δεν γνωρίζουμε τι πρόβλημα υγείας μπορεί να έχει κάθε πολίτης που εισέρχεται σε δημόσιο κλειστό χώρο, όπως π.χ. υπάρχουν τα καρδιαγγειακά προβλήματα, τα αναπνευστικά, κτλ., οφείλουμε να διδάξουμε στους νέους ανθρώπους όχι μόνο τον σεβασμό στους συμπολίτες τους και στη Δημόσια Υγεία, με το να περνάνε έξω να καπνίσουν, αλλά οφείλουμε κυρίως να τους διδάξουμε τις βλαπτικές συνέπειες του ενεργητικού και του παθητικού καπνίσματος, διότι, ταπεινή μου άποψη είναι ότι ο βασικότερος λόγος του καπνίσματος είναι η έλλειψη γνώσεων και η κακή ψυχολογία, δύο πράγματα δηλαδή που δεν πρέπει να έχουν ύπαρξη μέσα σε μια ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η διακήρυξη κάθε εκπαιδευτικού ιδρύματος στο να κάνει άκαπνο τον χώρο του, αλλά και η συνένωση όλων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε μια πρωτοβουλία μεγάλης κλίμακας γίνεται πλέον επιτακτική.

Ως φοιτητής και ως ενεργός πολίτης σας προσκαλώ με τούτη την πρόταση, - να μιμηθούν δηλαδή τα ελληνικά πανεπιστήμια το παράδειγμα του Πανεπιστημίου της Νεβάδα, - την οποία ευελπιστώ να αγκαλιάσετε θερμά, προκειμένου κάθε πανεπιστήμιο να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που να αντικατοπτρίζει τις βασισμένες στην υγεία αρχές ενός σύγχρονου ιδρύματος.

Εύχομαι η πρωτοβουλία αυτή να ξεκινήσει τουλάχιστον από τις ιατρικές σχολές του κράτους, οι οποίες θα πρωτοστατήσουν για τη συνένωση σε μια άκαπνη πανεπιστημιακή κοινότητα και να περιλαμβάνει προσπάθειες ιατρικής, συμπεριφορικής και κοινωνικής έρευνας με στόχο τη βελτίωση της ζωής και την υγεία των ατόμων σε όλη την κοινότητα, το κράτος μας και τον κόσμο.

Με άπειρη εκτίμηση,

Ανδρέας Μπαρδάκης,

Πρωτοετής Φοιτητής Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής στο ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. και δημιουργός της Διαδικτυακής Κοινότητας υπέρ των δικαιωμάτων των ΑμεΑ «Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr