Τελευταία Φοιτητικά Νέα - Ροή Ειδήσεων

Την αποφασιστικότητά τους να κρατήσουν πάση θυσία σε λειτουργία στην Καρδίτσα τα Τμήματα ΤΕΙ, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής – Διαιτολογίας, μαζί με το Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου, υπογράμμισαν οι φορείς του Νομού σε ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες αργά το απόγευμα στην Αντιπεριφέρεια.

Το συντονισμό είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, συμμετέχοντων των Βουλευτών κ.κ. Κώστα Τσιάρα, Ασημίνας Σκόνδρα, Σπύρου Ταλιαδούρου (ΝΔ), Νίκου Μιχαλάκη (ΣΥΡΙΖΑ), του Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Τσιάκου, του Προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δημάρχου Μουζακίου κ. Γ. Κωτσού, του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκου, του Δημάρχου Σοφάδων κ. Θάνου Σκάρλου, του Δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα κ. Δημήτρη Τσιαντή, του Προέδρου του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Παναγιώτη Γούλα, των Προέδρων των Τμημάτων Τεχνολογίας Τροφίμων κ. Σταύρου Λαλλά και Δασοπονίας κ. Μιχαήλ Βραχνάκη, των Προέδρων του ΕΒΕ κ. Ηλία Αντωνίου και Εμπορικού Συλλόγου κ. Ηλία Αντωνίου, του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων κ. Αθανάσιου Καραθάνου, αιρετών της αυτοδιοίκησης και άλλων τοπικών εκπροσώπων.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι ο Νομός δεν αντέχει άλλες απώλειες εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και ιδιαίτερα Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίες διαθέτουν υψηλό βαθμό εισαγωγής σπουδαστών, πλούσιο επιστημονικό και ερευνητικό έργο παρά τις αντιξοότητες και είναι από τις πρώτες στις προτιμήσεις υποψηφίων. Γι’ αυτό θα πρέπει να απαιτηθεί η πρόσληψη του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού για την στελέχωση και εύρυθμη λειτουργία τους, με παράλληλη έγκριση χρηματοδοτήσεων!

Εάν η Πολιτεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την στοιχειώδη υποχρέωσή της λόγω των χαλεπών καιρών που διανύουμε, τότε ο κ. Αγοραστός δήλωσε με έμφαση ότι η Περιφέρεια είναι διατεθειμένη - μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στη χώρα - να στηρίξει με ίδιους πόρους τα τοπικά ΤΕΙ ζητώντας και την έμπρακτη συμβολή των άλλων δυνάμεων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Σημαντική πάντως ήταν η τοποθέτηση του κ. Γούλα ο οποίος ξεκαθάρισε πως η Διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας δεν επιθυμεί καμία κατάργηση Τμήματος και προς αυτήν την κατεύθυνση στρέφεται η πρότασή της για σύμπτυξη των δυο Τμημάτων Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής – Διαιτολογίας, σε ένα Τμήμα, που θα έχει δυο εισαγωγικές κατευθύνσεις με τις εν λόγω ειδικότητες.

Επίσης ο κ. Γούλας χαρακτήρισε «λάθος» την απόφαση για κατάργηση του ολοκληρωμένου Τμήματος Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρδίτσας και συγχώνευσή του με αυτό του Καρπενησίου, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στελέχωσης και έλλειψης υποδομών. «Κανονικά θα έπρεπε το Τμήμα Δασοπονίας Καρπενησίου να έρθει στην Καρδίτσα» είπε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας πως γίνεται προσπάθεια ανάκλησης αυτής της απόφασης που βασίστηκε μόνο σε πολιτικά και όχι σε ακαδημαϊκά κριτήρια. «Ήδη εκκρεμεί συνάντηση εκπροσώπων των Τμημάτων Δασοπονίας της χώρας με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για να δούμε τι θα κάνουμε με το ζήτημα» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ενώ υπάρχει και συγκεκριμένο σχέδιο για δημιουργία μιας κατεύθυνσης στην Σχολή Γεωπονίας του ΤΕΙ.

Με την «θεραπεία» της αδικίας κατάργησης (μέχρι το 2018) του Τμήματος Δασοπονίας συμφώνησαν άπαντες, όμως με τη σύμπτυξη των Τμημάτων Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής – Διαιτολογίας εξέφρασαν έντονους προβληματισμούς, τόσο οι κ.κ. Λαλλάς και Βραχνάκης, όσο και ο κ. Τσιάκος, επισημαίνοντας ότι η τεράστια αναντιστοιχία διδασκομένων (περίπου 1600 φοιτητές) και διδασκόντων (μόνο 10 καθηγητές) στο νέο Τμήμα με τις δυο κατευθύνσεις – ειδικότητες, μπορεί να του δημιουργήσει ανυπέρβλητα λειτουργικά προβλήματα!

Στην διάρκεια της συζήτησης ο κ. Γούλας αναφέρθηκε και στους αιώνιους φοιτητές, λέγοντας ότι στις 30/4/2015 πρέπει να διαγραφούν περί τους 3.182 από το ΤΕΙ Θεσσαλίας, εκ των οποίων οι 1190 βρίσκονται στη Λάρισα, αρκετοί δε από αυτούς χρωστάνε λίγα μαθήματα.

Επίσης ο κ. Αλεξάκος για το θέμα των οφειλόμενων δημοτικών τελών του ΤΕΙ Θεσσαλίας ύψους 200.000 ευρώ που έθιξε και χθες ο κ. Γούλας, δήλωσε πως ο Δήμος Καρδίτσας είναι ανοιχτός για κάθε διευκόλυνση και λύση απομείωσής τους, αρκεί να μην κατηγορηθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι για παράβαση καθήκοντος!   

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

1 1 1 1 1 Αξιολόγηση 0.00 (0 ψήφοι)