Γίνεται κόμβος του CERN το ΤΕΙ Καβάλας

Ένας υπερυπολογιστής που θα λαμβάνει απευθείας πληροφορίες του CERN και θα τις επεξεργάζεται, πρόκειται να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα στο ΤΕΙ Καβάλας. Συγκεκριμένα, το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης γίνεται μέλος της νέας υπερταχείας μεταφοράς δεδομένων, εγκαινιάζοντας τον επόμενο Σεπτέμβριο, από κοινού με το διεθνές ερευνητικό κέντρο CERN της Ελβετίας τον κόμβο GRID στην Καβάλα.Πρόκειται για έναν υπερυπολογιστή σε απευθείας σύνδεση με το CERN, που θα επεξεργάζεται πληροφορίες του επιταχυντή, στον οποίο επιβεβαιώθηκε πρόσφατα η ύπαρξη του «σωματιδίου του Θεού» ή αλλιώς «σωματιδίου Higgs».

Οι επιστήμονες Peter Higgs και Francois Englert, που εργάστηκαν ανεξάρτητα για την απόδειξη της ύπαρξης του σωματιδίου (η οποία, όμως, έγινε δυνατή μόνο μετά την λειτουργία του μεγαλύτερου επιταχυντή του κόσμου στο CERN) βραβεύονται φέτος με το Νόμπελ Φυσικής!Τα εγκαίνια του κόμβου GRID στο ΤΕΙ ΑΜΘ θα πραγματοποιηθούν παρουσία του γενικού διευθυντή του CERN, Rolf Dieter Heuer, όπως και κλιμακίου επιστημόνων από την Ελλάδα και την Ελβετία. Επίσης, μετά από επίσκεψη στο CERN με τους φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος MSc in Innovation in Technology & Entrepreneurship του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ο αναπληρωτής πρόεδρος και υπεύθυνος GRID του ΤΕΙ ΑΜΘ, Δημήτριος Μπαντέκας, έκανε γνωστό, πως το ίδρυμα θα φιλοξενήσει του χρόνου summerschool του CERN με θέμα την επιστήμη των υπολογιστών.

Στο summerschool αυτό πρόκειται να συμμετάσχουν 60 συνολικά παιδιά και 10 καθηγητές από όλο τον κόσμο και θα πραγματοποιηθεί από 1-15 Σεπτεμβρίου του 2015 στην Καβάλα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι την φιλοξενία του συγκεκριμένου summerschool διεκδικούσαν πάνω από 20 τριτοβάθμια ιδρύματα της Ευρώπης!

Πηγή: real.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

ΠΜΣ

https://www.foititikanea.gr