Ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εκδρομή Μεταπτυχιακού Προγράμματος στο CERN Ελβετίας

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Διευθυντού του Μεταπτυχιακού Προγράμματος καθηγητού Δημητρίου Μπαντέκα, ο οποίος είναι και αναπληρωτής πρόεδρος του ΤΕΙ ΑΜΘ.

Το διάσημο Ελβετικό Κέντρο Ερευνών CERN επισκέφθηκε πρόσφατα μια ομάδα 16 μεταπτυχιακών φοιτητών του Προγράμματος «MSc in Innovation in Technology & Entrepreneurship» του ΤΕΙ ΑΜΘ που υπάγεται

Τους επισκέπτες από την Καβάλα υποδέχθηκε και ξενάγησε αρχικά στον «ανδρονικό επιταχυντή» ο καθηγητής Ευάγγελος Γαζής, εξηγώντας το πείραμα «Άτλας» που διεξάγεται σε βάθος 100 μέτρων. Στη συνέχεια την σκυτάλη παρέλαβε η καθηγήτρια Ευγενία Χατζηαγγελή ξεναγώντας την ομάδα στο Κέντρο Γενικού Ελέγχου όλων των πειραμάτων που διεξάγονται εκεί (Cern Control Center), ενώ ο καθηγητής Δημήτρης Δεληκάρης συνόδευσε τους φοιτητές από την Καβάλα στην Μονάδα Ελέγχου Υπεραγώγιμων Υλικών και Μαγνητών. Η επίσκεψη τελείωσε με μια ξενάγηση στην μονάδα του κεντρικού Grid από την καθηγήτρια Μαρία Δήμου. Στο πλαίσιο συνομιλιών με τους Έλληνες ερευνητές και υπεύθυνους του CERN συμφωνήθηκαν, μεταξύ άλλων, η απορρόφηση μεταπτυχιακών φοιτητών από το λόγω μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΤΕΙ ΑΜΘ, είτε σε επίπεδο απασχόλησης, είτε σε επίπεδο διπλωματικής εργασίας ή διδακτορικής διατριβής. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές ήταν όλοι τους ενθουσιασμένοι από όσα είδαν και άκουσαν στο CERN και δεν έπαψαν να θέτουν διάφορες ερωτήσεις στους καθ’ ύλην αρμόδιους.

Στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ ΤΕΙ ΑΜΘ και CERN ανήκουν και τα εγκαίνια της νέας μονάδας υπερυπολογιστών Grid που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο στην Καβάλα. Οι υπολογιστές αυτοί θα βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με την κεντρική μονάδα Grid του CERN και θα μπορούν να επεξεργάζονται τεράστιους όγκους πληροφοριών που θα προέρχονται από τα πειράματα, επιστρέφοντας τάχιστα τα υπολογιστικά αποτελέσματα στην πηγή του κάθε πειράματος, στο διάσημο Ελβετικό Κέντρο Ερευνών (Ν.Κιούρτης, Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων).

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

ΠΜΣ

https://www.foititikanea.gr